2014-09-15

Vinul, cum îl alegem, cum se servește

Băuturi

O bucătărie bună și un vin bun fac Raiul pe Pământ !

vin-de-taragona-spania
Vin de Taragona, Spania
Un restaurant bun are un sommelier, adică un angajat care ajută cu sugestiile sale competente consumatorul să aleagă vinul potrivit pentru mâncarea pe care o comandă.

Dacă restaurantul nu are sommelier sau dacă avem de organizat o masă acasă și nu la restaurant, ne putem orienta în  alegerea vinului după următoarele sugestii, fără ca ele să aibă caracter imuabil. 
  • La carnea albă (pui, pește) și la mâncărurile ușoare ( mâncăruri cu sosuri albe, salate) merg vinuri albe, seci - Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Gris, Riesling Italian.
  • La carnea roșie ( vită, miel, porc) și la mâncărurile cu sosuri consistente se potrivesc vinuri roșii, seci - Merlot, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir.
  • La desert se dau vinuri dulci, licoroase, cum este Lacrima lui Ovidiu.
Culoarea determină modul de servire a vinului.
  • Vinurile albe se servesc răcite la 10-12°C, în pahare în formă de lalea, cu deschidere nu prea mare.
  • Vinurile roșii se servesc la temperatura camerei, iar sticla se deschide cu cel puțin o jumătate de oră înainte de servirea vinului, ca vinul să poată ”respira”. Se folosesc pahare în formă de lalea cu deschidere mare.
  • Vinurile dulci, licoroase, îndiferent de culoare, se beau răcite la 4-6°C, în pahare mici, de 100 ml, cu deschidere mică.
Bine de știut - semnificația unor inscripții de pe etichetele vinurilor:
  • D.O.C. = Denumire de Origine Controlată adică vinul respectiv are origine nobilă, este obținut din struguri recoltați din regiuni aflate sub protecția unei anumite denumiri de origine.
  • C.M.D. = vin obținut din struguri Culeși la Maturitate Deplină.
  • C:T. = vin obținut din struguri Culeși Târziu
  • C.I.B. = vin obținut din struguri Culeși la Înnobilarea Boabelor

*

Toate acestea sunt informative și orientative. Desigur, gusturile personale au întâietate ! 


2 comentarii:

  1. E si asta o profesie respectata in statele civilizate. La noi... mai e mult pana departe. :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Încet-încet, va deveni și la noi o profesie măcar căutată, dacă nu respectată. Uită-te la ”chef”-i !

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !