2014-10-13

PUI CU LĂMÂIE

Rețete culinare pe înțeles

Rețete cu pui

pui-cu-lamaie-sote-de-morcovi-si-sos
Pui cu lămâie, soté de morcovi și sos
pui-cu-lamaie
Pui cu lămâie

PUI CU LĂMÂIE
1 pui de mărime mijlocie, 4 lămâi mici bine coapte, ulei de măsline, sare, piper, sucul de la 1/2 lămâie
  • Se spală puiul (curățat în prealabil) și lămâile (lăsate în coajă) cu apă clocotită. Lămâile se înțeapă adânc cu o furculiță, pentru a-și lăsa sucul în timpul coacerii.
  • Se umple puiul cu lămâile întregi, apoi se așează în vas sau tavă, se unge pe toate părțile cu sucul de lămâie și cu ulei de măsline, apoi se presară sare și piper. 
  • Se acoperă tava și se dă la cuptor, la foc mic.
SOSUL
sosul de la friptură, 1 linguriță cu făină, 1 lingură cu smântână, 3 linguri cu lapte, sare și piper măcinat, 1 legătură de pătrunjel verde
  • După ce puiul este gata, se scurge sosul fripturii într-o tigaie și se pune pe foc. Când s-a încins, se face focul mic, apoi se adaugă făina, amestecând continuu, apoi smântâna și laptele, sarea și piperul. Se amestecă în continuare, fierbând până când se leagă (se îngroașă) sosul, apoi se acoperă și se ia de pe foc.
*
Puiul cu lămâie și sosul se servesc cu garnitură de soté de morcovi sau cu alte garnituri din legume și zarzavaturi, sotate sau gratinate. Se toacă mărunt pătrunjelul și, când se montează pe farfurii puiul cu sosul și legumele, se presară pătrunjel peste sos și legume.

O bucătărie bună și un vin bun fac Raiul pe Pământ !

Ai putea să mai încerci:

10 comentarii:

  1. Tare bine arata! Dar, pentru ca 1/3 din familie nu mananca pui, ma multumesc doar sa ma bucur aici de el :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aaa, păi nu e drept ! Pentru o treime să sufere celelalte două, cele mai gingașe din casă ?! Tu ca tu, că ești om și poți să te abții, dar Cola ? Cum rezistă ? Molly lăsa orice la o parte pentru carne de pui. ☺

      Ștergere
  2. Da! Fac pui cu lamaie! Si cu portocale, cu bere! Depinde de pofte!:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-am amintit acum de puiul cu lămîie, chinezesc, dar parcă e prea sec, prea chinezesc!
    Zina doamnă, recunosc in reţeta ta felul de-a găti al ardelenilor care au împrumutat de la vest obiceiuri si tocmeli de taină ale bucatelor. Şi nu pot decît să mă bucur iar alăturarea cu soteul de morcovi e genială.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îmi place bucătăria ardelenească, poate ceva mai puțin grasă și dulce. De fapt, nu contează originea bucatelor, pe plac să ne fie ! ☺

      Ștergere
  4. ce bunut arata!:)
    o sa o incerc si eu....
    cu lamaie nu am mai mancat...
    zi faina Zina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Încearcă, scumpo, se face foarte ușor și gustul e delicios !

      Ștergere
  5. Şi eu aş încerca, nu este grea şi cred că toată casa o va primi bine!
    Şi au mai şi scăzut lămîile la preţ, hihi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Încearcă, Mihaela, sunt sigură că o să vă placă la toți, mai ales lui Mihnea. Cărnița de pui se face fragedă și aromată, o plăcere !

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !