2015-02-09

PUI À LA MACÉDOINE

Rețete culinare pe înțeles

Rețete cu pui

pui-a-la-macedoine
Pui à la Macédoine
Să nu vă lăsați înșelați de denumire ! Rețeta nu este a unui fel de mâncare specific Macedoniei. Este o veche rețetă franțuzească. Fiind împestrițată cu diferite culori, a fost botezată așa prin asemănare cu multitudinea de tipuri umane din populația Imperiului Macedonean în vremea lui Alexandru cel Mare. Compoziția aduce cu aceea a salatei Boeuf. Aici apare surpriza cea mare. Nu știu de unde vine denumirea acelei salate, dar francezii o consumă sub denumirea de Macédoine. Când componentele sunt reci, se amestecă cu maioneză și gata salata ! Pentru un preparat cald, tip budincă la cuptor, se procedează după cum urmează.
1 pui mediu  sau mare; pentru macédoine: legume proaspete - 250 g mazăre fină, 250 g fasole verde fină (franțuzească), 250 g morcov ( se pot adăuga și ardei capia, și porumb, și ce vă mai place, dar limita totală este de 800 g la un pui) - sau 2 pungi cu legume mixte congelate, de 400 - 450 g (eu am folosit pentru preparatul din fotografie numai o pungă de 500 g, dar nu este suficientă); pentru sosul beșamel: 1/2 pachet unt, 3 linguri făină, 1/2 l lapte; 3-4 căței de usturoi, sare, piper, 1 pahar mic cu iaurt, 3 ouă, 200 g cașcaval sau brânză tare
  • Se fierbe bine puiul, în apă sărată, astfel încât să se curețe toată carnea de pe oase. După ce se răcește, carnea se taie în bucățele cât mai mici.
  • Legumele se fierb 10 minute în apă clocotită și sărată. Cele proaspete se taie apoi în cuburi cu latura de 0,5 cm (cele congelate sunt deja tăiate).
  • Se face sosul beșamel: se pune untul în vas și se lasă să se topească; când începe să sfârâie se adaugă făina, dintr-odată, amestecând energic, ca să nu facă cocoloașe. Se adaugă laptele, amestecând în continuare. Se pune sare și piper după gust și, când se îngroașă, se ia de pe foc.  (Vezi și la Sosuri picante (1).) Se adaugă usturoiul zdrobit ca pentru mujdei.
  • Se rade cașcavalul (sau brânza). Se bat bine ouăle, iaurtul și un praf de sare.
  • Într-o tavă bine unsă cu unt se pun laolaltă legumele, carnea și sosul beșamel. Se amestecă bine, apoi se presară deasupra cașcavalul ras. Peste el se toarnă ouăle bătute cu iaurtul și se dă la cuptor, la foc mic. Se lasă până când crusta de deasupra devine aurie.
  • Se servește cu un pahar de vin alb alături.

O bucătărie bună și un vin bun fac Raiul pe Pământ !

Ai putea să mai încerci:

12 comentarii:

  1. o reteta laborioasa dar cu siguranta delicioasa ca tot ce ne prezinti tu aici...familia ta este cu adevarat rasfatata :)
    imi este straina aceasta denumire si nu stiam ca francenzii numesc astfel salata deBoeuf, uite ca datorita tie am mai invatat ceva :)

    RăspundețiȘtergere
  2. E laborioasă, ai dreptate, dar e o plăcere să o faci pentru cei dragi. Și nu e greu de făcut. Îmi place să-i răsfăț pe ai mei, și consider că o mâncare bună, făcută de ”mami”, îi va aduna întotdeauna pe toți în jurul mesei. Este unul dintre elementele care asigură coeziunea familiei. Dacă se produce cu regularitate, desigur.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca este deosebit de gustoasa, chiar azi dimineata mi-am amintit de puiul cu lamai. O fi fost telepatie, ca tu pregateai reteta aceasta. Daca se face cu legume cumparate din comert nu imi pare o reteta grea.
    Iar despre adunatul la masa a intregii familii, ce dreptate ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, și tu ai perfectă dreptate, nu e greu deloc dacă folosești mixurile congelate.
      Mihaela, să iei masa în familie înseamnă mult mai mult decât să mănânci. Dar văd că ești de aceeași părere cu mine, deci știi ce vreau să spun. ☺

      Ștergere
  4. Arata minunat Zina ♥ Sa va fie de bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc ! Dacă eram aproape ziceam ”Poftim la masă !” ☺

      Ștergere
  5. Zina,pe asta chiar o sa-l incerc si eu.Am vrut sa printez reteta,da' nu pot.Asa ca tre' sa ma multumesc sa tin minte :D.
    Pui,legume,bechamel (pe care-l stiu oricum de la lasagne) si usturoiul nelipsit.Asa deci!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai pune și tu acolo: pui fiert și mărunțit, legume așișderea, beșamel și usturoi zdrobit ca pentru mujdei, totul la cuptor. Să vezi ce-o să iasă ! Poftă bună !

      Ștergere
  6. ehe...sa ai pofta , Zina!cu siguranta e foarte gustoasa si arata tare bine....:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Avem, avem ! Fă-i și tu fetei tale, să vezi ce-o să-i placă ! ☺

      Ștergere
  7. Aratos si gustos(trebuie sa fie) ! Mi-ai dat o ideie buna pentru duminica,mai ales ca joi incep sa intocmesc menu-ul de duminica !
    Este o traditie, masa de duminica in familie, si e o bucurie sa fie bucatele gustoase si surprinzatoare.Se mai incheaga o conversatie,se mai afla lucruri noi....
    Altadata eram mai multi....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar este gustos din cale-afară. ☺
      Da, măcar duminica să fie masa în familie.

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !