2015-04-06

GHIVECI DE LEGUME DE IARNĂ

Rețete culinare pe înțeles

Mâncăruri fără carne sau rețete de post

ghiveci de legume
Ghiveci de legume
1 ceapă mare, 1-2 morcovi, 1-2 ardei capia sau ardei roșii, 1/2 pungă fasole verde congelată, 1/2 pungă mazăre congelată, 2-3 cartofi mari, 1 cutie roșii în bulion, 1 legătură de mărar, 7-8 boabe de piper, sare, cimbru, 1 foaie de dafin, ulei de măsline sau alt ulei pentru gătit (palmier, floarea-soarelui), 1/2 pahar cu vin roșu sau alb.
  • Cartofii se fierb în coajă, înainte de a începe prepararea mâncării.
  • Se curăță ceapa și se toacă mărunt, ardeii se taie bucățele cu latura cam de 1 cm, la fel și fasolea decongelată. Morcovii se taie de-a lungul în  jumătăți (dacă sunt mari), iar jumătățile se taie felii.
  • Roșiile se dau prin blender și se adaugă vinul.
  • Se încinge uleiul și se pune ceapa la rumenit. Când se îngălbenește, se adaugă morcovii, se lasă 5-10 minute, apoi se adaugă ardeiul. După alte 5-10 minute se adaugă fasolea și mazărea. Se acoperă și se lasă la înăbușit pe foc potrivit, alte 10 minute. 
  • În minutele de așteptare, se curăță cartofii de coajă, se taie de-a lungul în sferturi(dacă sunt mari) sau în jumătăți, apoi se taie felii. 
  • După ce s-au înăbușit legumele, se adaugă sosul de roșii cu vin, sarea și piperul. Se acoperă și se lasă pe foc mic 30 de minute. Se adaugă cartofii, se amestecă totul ușor și se mai lasă, tot cu cratița acoperită și pe foc mic, încă 15 minute. După aceea se ia cratița de pe foc, se adaugă mărarul, cimbrul și foaia de dafin și se acoperă.
  • Acest ghiveci de legume se poate servi cald sau rece, ca fel de mâncare de sine stătător sau ca garnitură la friptură de porc, pui sau vită.

O bucătărie bună și un vin bun fac Raiul pe Pământ !

Ați putea să mai încercați:

12 comentarii:

  1. consistent si absolut delicios!
    eu mai adaugam sferturi de varza si uneori bame si o vanata, puneam totul intr-un vas de pamant si le bagam pe toate la cuptor vreo doua ore...
    am gasit reteta intr-un almanah vechi, ii apartine lui Pastorel, e renumitul "ghiveci calugaresc" :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ăsta e avantajul ghiveciului, poți combina legumele după cum poftești și după ceea ce ai în casă.
    Cât despre vasul de pământ... După ce l-am folosit de câteva ori a început să facă mucegai, indiferent cu ce l-am spălat și cum l-am uscat, așa că acum el e acum afară, cu pământ și flori, iar eu coc mâncărurile tot în recipiente de metal !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. vasul meu este smaltuit...am inteles ca la celelalte apare aceasta problema...

      Ștergere
  3. Ok ! ☺ Următorul va fi smălțuit !

    RăspundețiȘtergere
  4. Îmi place ca e colorat! :)
    Eu pregătesc foarte rar ghiveci! Acum mi-am dat seama...:)
    Saptamana faina sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  5. Geanina, e o mâncare sănătoasă, frumoasă, gustoasă. Nu văd ce te împeidică să pregătești ghiveci de legume mai des.

    Săptămână faină și ție !

    RăspundețiȘtergere
  6. Daa,e foarte bun,gustos si aromat ghiveciul !Am facut saptamana trecuta,adaugand brocoli,la sfarsit si vinete. De fapt ,pui ce ai prin casa si in congelator ,condimente...
    E foarte sanatos;si eu il definitivez in cuptor.
    Saptamana spornica sa ai,draga Zina !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact, pui ce ai prin casă, ca la pizza ! ☺

      Săptămână spornică și ție, Natalia ! ♥

      Ștergere
  7. Îmmmm, foarte bun! Săptămâna aceasta am pe rol legume, spanac, conopidă, dovlecei, mazăre și ciuperci, așa că ghiveciul acesta vine la fix! Mulțumesc și poftă bună! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îmi pare foarte bine că am venit cu o rețetă care te interesează. Chiar adineauri am consultat și eu o rețetă preluată de la tine, prăjitura cu mere. ☺
      Numai bine, Mirela !

      Ștergere
  8. Mmmm, ce bine arata! Imi place tare mult ghiveciul de legume, e o mancare tare buna, cu multe arome grozave.
    Sarut mana, doaman Zina! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e o mâncare bogată în gusturi și arome.

      Numai bine, Alex !

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !