Reflexii
Samovarul de William McGregor Paxton, 1926 |
William McGregor Paxton (1869-1941), pictor impresionist american, s-a nascut la Baltimore. Portretist recunoscut, s-a remarcat prin portretele idealizate de femei tinere și frumoase, în care a dat o mare atenție efectelor de lumină pentru a înfățișa carnația și îmbrăcămintea acestora.
Paxton a fost puternic influențat de opera pictorului olandez Johannes Vermeer. Fascinat de lucrările acestuia, le-a studiat îndeaproape, în special aspectul privind folosirea luminii și atenția dată unui singur centru de interes al picturii, restul fiind lăsat în ceață sau în umbră. Elaborându-și lucrările în studio, aceeași recuzită apare în mai multe dintre lucrările sale.
Identificat cu Scoala de la Boston, a predat cursuri de pictura la Muzeul din Boston și a devenit membru al Academiei Naționale de Design.
V-am prezentat altcândva un alt tablou al pictorului:
Fată pieptănându-și părul, W.M.Paxton, 1909 |
Despre acest tablou, Marco Polo comenta astfel:
Sursa foto 1
”Îmi place chipul fetei, profilul său, apoi naturaleţea cu care îşi dă părul bogat deoparte pentru a vedea cum i-ar sta mai bine. Culoarea părului este destul de modernă, deşi şi marii maeştri italieni din „Quatrocento” şi „Cinquecento” au recurs la nuanţe apropiate… Poza e mică, dar eu remarc totuşi măiestrita redare a vasului albastru. În el se reflectă (mai greu de redat !) lumina de la o fereastă mare. De aici deduc că fata de fapt nu se află în dreptul oglinzii, ci în dreptul ferestrei, deoarece ea primeşte direct lumina de la geam, o lumină naturală care o…luminează. ☺ Scaunul cu cotiere este poziţionat oblic faţă de masa oglinzii, fiind îndreptat mai mult spre fereastră. Genunchii fetei sunt lângă piciorul mesei. E posibil ca subiectul să trebuiască să se răsucească niţel în scaun, sau să-şi întindă niţel gâtul pentru a-şi vedea chipul în oglindă, oglindă care este clar poziţionată mai înspre perete…”
*
Această postare este înscrisă în serialul ”Reflexii în oglindă” de la Iulisa.
Ați putea să mai vedeți:
Ați putea să mai vedeți:
- Panglica stacojie de Theo van Rysselberghe
- Toaleta pentru bal de Luis Alvarez Catala
- Portret de femeie cu oglindă de Ilia Mașkov
un ten atat de luminos si catifelat...incantatoare redare a prospetiimii pe care tineretea nu are de ce sa o ascunda...sub palarie :)
RăspundețiȘtergeresamovarul straluceste reflectand atmosfera placuta a intregului tablou, el este soarele care lumineaza totul...
O atmosferă tihnită, să-ti tot bei ceaiul ! ☺
ȘtergereMinunate picturi! Foarte atent la detalii, acest artist. Căci a ales nişte frumuseţi deosebite, ca să le "imortalizeze" în operele sale.
RăspundețiȘtergereO seară frumoasă, doamna Zina! :-)
Până la urmă, detaliile fac diferența în orice împrejurare, nu ?!
ȘtergereSeară frumoasă și weekend plăcut !
Cât mă atrage violetul pal al panglicii pălăriei! Contrastul pe care-l face cu vasul auriu și pălăria însăși, trecând prin subtile verzuri (oliv) către ocrul-galben complementar! Mult, foarte mult rafinament în pata asta aproape gri, dacă o privești separat, și atât de vizibil mov deschis, în context. Da, cromatica și reflexiile vasului cuceresc. Trebuie să intru mai tare pe teritoriul artistic american, și o voi face chiar și la propriu, cred! O seară cât mai frumoasă, Zina dragă! :)
RăspundețiȘtergereOho ! Se profilează un voiaj în state, cumva ?... Bravo, Mirela ! Abia aștept impresiile de călătorie ! ☺
ȘtergereFrumoase tablouri. Pline de maiestrie.
RăspundețiȘtergereImi pare tare bine ca se impartasesc astfel de frumuseti...
Parca privesti viata altfel!
Weekend placut!
Mă bucur că îți plac ! Apar aici în fiecare joi !
ȘtergereWeekend plăcut și ție, Suzana ! ☺
acuratetea prin care artistul a redat momentul servirii ceaiului, aduce aceasta pictura foarte aproape de fotografie. Tinuta corpului, umbrele si petele de lumina din incapere si de pe fatei ce i-a servit ca model, proportiile naturale ale mobilierului, totul aici ma duce cu gândul la fotografia sepia. Impresionant tablou!
RăspundețiȘtergereO dupa-amiaza placuta, draga Zina! Sa ai parte de un weekend asa cum ti-l doresti!☺
Un tablou care, departe de orice stridență, îți fură privirile cu un ”nu știu ce”...
ȘtergereWeekend plăcut și vouă, dragă Carmen ! ☺
Lucrari excelente prin cromatica naturala si compozitia echilibrata.
RăspundețiȘtergereO seara frumoasa!
Am rezolvat cu inscrierea in tabel!
Mulțumesc, Iulisa !
ȘtergereSeară frumoasă și wekend plăcut !
A avut mult bun gust in alegerea doamnelor,ce i-au servit drept model si a reusit sa redea candoarea tineretii,atat prin dozarea luminii,prin gingasia nuantelor si tonurilor folosite,demne de un mare talent,admirator al predecesorului sau,Vermeer van Delft, cat si al aproape contemporanilor_impresionistii !Mi-a ramas in minte portretul mamei sale,atat de vie,si al unei scumpe fetite !
RăspundețiȘtergereFelicitari ,Zina !
Ce frumoase erau tinerele fete, fără a fi nevoie să fie dezgolite pe trei sferturi din corp...
RăspundețiȘtergere