Reflexii
Apus la Vevey, Elveția, de Gustave Courbet, 1874 |
Gustave Courbet (1819-1877), pictor francez, lider al curentului realist în pictura franceză din secolul al XIX-lea.
Este inițiat în pictura la Colegiul Regal din Besançon. Vine apoi la Paris pentru a studia Dreptul, dar contactul cu Eugène Delacroix și Jean Auguste Dominique Ingres, precum și creația lui Thèodore Géricault îl determină să aleagă studiile de pictura. Pe parcursul studiilor i se conturează preferințe pentru olandezi, Rembrandt van Rijn și Frans Hals.
Expune multe lucrări, dar nu multe sunt pe placul criticilor, care consideră că îi place urâțenia. Cu toate acestea are și succese, primește o medalie, un colecționar cumpără multe picturi de-ale sale.
În tipul Comunei din Paris, Gustave Courbet, republican, este ales președinte al Uniunii Artiștilor, apoi devine deputat al poporului. După înăbușirea Comunei, este arestat și stă șase luni la închisoare. De îndată ce este eliberat, emigrează în Elveția, unde moare, fără a mai revedea Franța niciodată.
Si iata o interesanta completare de la Carmen: Se spune ca pe timpul șederii sale la Trouville, Courbet a fost fascinat de frumusetea micutei irlandeze – Joanna Hiffernan (amanta pictorului James McNeill Whistler). El a realizat trei tablouri “Jo, La belle Irlandaise” cu mici- foarte mici diferente. Aceste trei opere se gasesc – una în Metropolitan Museum – New York, alta în Nationalmuseum – Stockholm si a treia… nu am descoperit ! Însa tot aceasta frumoasa Jo ii serveste ca model lui Coubert si pentru ” Symphony in White” No.1 si No.2, pentru “L’Origine du monde” si pentru “Le Sommeil”.
O altă reflexie din picturile lui Courbet,
Jo, frumoasa irlandeză, G.Courbet 1866 |
Curată coincidență ! Îi predau Enyei mele compoziția plastică și am ajuns la realismul francez. Gustave Courbet este adeptul „regimului libertății”, atât în artă, cât și în opțiunile de viață. Și iată că-l reîntâlnesc la tine cu frumoasa irlandeză, portretul lui Jo cea cu păr mătăsos, superb, cu reflexe acajou și ten alb, privindu-se în oglinda ovală, într-o minunat alcătuită compoziție. Ceea ce e splendid, alături de prezentarea subiectelor în sine, este faptul că alegi lucrările din diverse culturi, zone ale lumii, perioade, curente artistice, iar asta dă un farmec în plus postărilor tale. E ceea ce eu numesc respect față de cititor și mai ales, față de ARTĂ !Sursa foto 1
Sursa foto 2
*
Această postare va fi înscrisă în serialul ”Reflexii în oglindă” de la Iulisa.
- Marină de Berthe Morisot
- Podul Waterloo de John Constable
- Vas de pescuit pe plajă de Andreas Achenbach
Imi pare bine ca ai revenit la acest pionier al realismului francez,pe care-l admir in peisajul ''Valul'',si altele !Desi uneori trece la un naturalism violent-''Originea lumii'',sau ''Somnul'',viata furtunoasa,cu evenimentele politice,la care a participat din plin,Gustav Courbet nu e legat de niciun regim politic,este fidel ''regimului libertatii'',dupa cum spunea !
RăspundețiȘtergereIi admira pe Delacroix,Gericault,Ingres, dar si pe olandezi,''micii maestri'',Rembrandt...
De fapt, face trecerea de la romantismul lui Delacroix(ex.)la impresionismul lui Monet.A platit scump nonconformismul,implicarea sa politica ,in inchisoare si multi bani pentru dezmembrarea Columnei Vandome...
E pictat de Manet,marele sau admirator, in"Dejun la iarba verde''.Courbet considera ca pictura ''trebuie sa reprezinte ceea ce pictorul poate sa vada si sa atinga,arta completa este un limbaj fizic !(naturalism)
Imi place omul si artistul !
Mă bucur că apreciezi postarea, omul și artistul !
RăspundețiȘtergereFeerie de nuante, un joc sublim de pasteluri... un tablou cu bogata încarcatura emotionala. Minunat!
RăspundețiȘtergereUn start bun în weekend iti doresc, Zina draga!
Sensibilă iubitoare de frumos, ca întotdeauna !
ȘtergereWeekend frumos și vouă, dragă Carmen !
Realismul este însăși legătura indisolubilă dintre artă și realitate, observarea atentă a realității și reflectarea ei veridică, obiectivă în creație, interesul acordat realității, ajungând până la naturalism. Vin criticii și acuză că artistului îi place urâțenia. Observând realitatea (indiferent de epocă), nu se poate să vezi numai ”vise roze”, dovadă majoritatea graficienilor, expresioniștii, etc, cei ce exprimă grotescul, aspectele mai puțin agreabile (război, foame, sclavie, etc). Sau nuditatea, care-i sperie pe pudibonzi, dar ea există în artă, insipirată tot din natură. Reflexia cerului în lacul elvețian, în schimb, e atât cuminte, calmă, frumoasă, încât nu cred c-a speriat vreun critic! Sau poate stâncile acelea. ;) Mă bucură reîntâlnirea cu Jo, frumoasa irlandeză. Wikipedia nu cred că mai poate furniza adevăruri de netăgăduit, dovadă și ”Mona Lisa” a lui Leonardo, tot mai mult asimilată cu tânărul Salai, care zice-se că i-ar fi stat de model maestrului. Istoria se rescrie mereu, dar important este ca arta să dăinuie și acest aspect e de netăgăduit.
RăspundețiȘtergereUn sfârșit de săptămână cât mai agreabil îți doresc!
Eh, până la urmă, realitatea nu e nici frumoasă, nici urâtă. E... realitate și atât !
RăspundețiȘtergereWeekend plăcut !
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
ȘtergereSuperbe tablouri,sunt atât de bine realizate!
RăspundețiȘtergereUn weekend minunat îți doresc,Zina!
Mă bucur mult că îți plac și ție, dragă Elena !
RăspundețiȘtergereWeekend minunat și ție ! ☺
Ce linistita imagine! Minunat tablou ne-ai aratat!
RăspundețiȘtergereCu drag,
Suzana
Dacă există muzică pentru relaxare, pentru liniștirea nervilor, de ce n-ar exista și picturi folosite în acest scop ?... ”Apus la Vevey Eleveția” ar putea face parte dintre ele, nu ?
ȘtergereDuminică plăcută, Suzana ! ☺
Sărut mâna pentru lecţia de istoria picturii. Foarte interesante operele acestui mare artist francez. Recunosc că prefer operele realiste, faţă de cele prea încărcate de simbolistică sau abstracţiuni. Mi-a plăcut tare portretul irlandezei.
RăspundețiȘtergereSă aveţi o duminică minunată, doamna Zina! :-)
Cu plăcere, Alex ! Arată-i picturile și Sarei, acum se formează gustul pentru pictură, pentru muzică, pentru spectacol (firește, pentru vârsta ei).
ȘtergereDuminică plăcută ! ☺
tabloul pare a fi un stop-cadru la un apus de soare...detaliile sunt atat de clar surprinse incat depasesc marginile unei lucrari realizate cu pensula si culoare...
RăspundețiȘtergereo lucrare deosebita!
Păi apus și este ! ☺ Pe mine una m-a uns la suflet privind această pictură și mă bucur că îți place și ție, Pandhora !
ȘtergereSuperba lucrarea!
RăspundețiȘtergereFelicitari si o saptamâna minunata!
Mă bucur că îți place, Iulisa !
ȘtergereSăptămână ușoară !