2015-06-16

Praga. Podul Carol

Călătorii

praga-castelul-si-podul-carol
Praga. Castelul și podul Carol
Oricine face turism in Praga nu poate să omită plimbarea pe Podul Carol. Dacă stai în centru, nu e chiar mare lucru să ajungi până acolo pe jos. Cum aveam în program în aceeași zi și castelul din Praga (am pierdut o zi din cauza ploii și a trebuit să condensăm), noi am luat metroul A de la stația Muzeum la stația Staromestska, apoi am mers și cu tramvaiul 17 o stație.
Am ajuns foarte repede în zona Hradcany și am coborât chiar pe malul râului Vltava, râu ce izvorăște din Pădurea Boemiei și se varsă în Elba, la Melnik, tot în Cehia. 

De îndată ce am coborât din tramvai am zărit o frumoasă imagine de ansamblu, o panoramă ce începea în dreapta cu Muzeul Bedrich Smetana (compozitorul național al cehilor) se continua către stânga cu podul Carol, iar în stânga sus se încheia apoteotic cu turnurile castelului. 

Am făcut câțiva pași și am ajuns la statuia lui Carol al IV-lea, regele Boemiei. El a fondat podul, în secolul al XIV-lea, pe locul unde se construise un alt pod, în urmă cu două sute de ani. La început, podul a fost numit Podul de piatră, apoi Podul Praga și în sfârșit, Podul Carol – Karluv most. Podul Carol este construit în stil gotic, are o lungime de 516 m, 10 m lăţime şi 16 arce peste Vltava. Se întinde de la turnul din Stare Mesto până la turnul din Mala Strana. Pe la sfârșitul secolului al XVII-lea, balustradele podului au fost împodobite cu statui și grupuri statuare în stil baroc, având unele părți aurite și înfățișând sfinți, regi, prinți și scene religioase. Din 1965 statuile au fost așezate în lapidariumul Muzeului Național, iar pe pod se află copiile acestora. 

De o mare atenție din partea călătorilor se bucură crucea care marchează locul de unde, în 1393, Sfântul Jan Nepomuk (Nepomucene) a fost aruncat de pe pod în apele Vltavei. Legenda spune că a fost pedepsit astfel de regele Vladislav al IV-lea pentru că refuzase să-i spună secretele reginei Sofia, aflate, probabil, la spovedanie. 

Pe pod se află numeroși pictori, dispuși să facă pe loc o caricatură sau un portret, ori să-ți vândă un peisaj. La numeroase mici tarabe se vând podoabe artizanale, dar surpriza cea mai mare este o orchestră dixie, un grup de muzicanți trecuți de prima tinerețe, care cântă chiar plăcut, după cum se poate constata și în videoclip.

praga-muzeul-bedrich-smetana
Muzeul Bedrich Smetana

praga-statuia-lui-karol-al-IV-lea
Statuia lui Carol al IV-lea

praga-podul-karol-turnul-din-staro-mesto
Turnul din Staro Mesto

praga-podul-karol-turnul-din-mala-strana
Turnul din Mala Strana

praga-pe-podul-karol
Pe podul Carol

praga-podul-karol-statuia-sf-jan-nepomuk
Statuia Sf.Jan Nepomuk

praga-podul-karol-crucea-sf-jan-nepomuk
Crucea care marchează locul de unde a fost
aruncat de pe pod Sf.Jan Nepomuk
Depășind turnul din Mala Strana, se intră pe străduțe cu o mulțime de magazine cu suveniruri. În această zonă predomină obiectele din cristal de Boemia, nu pentru orice buzunar.

Pe stradă se află câteva automobile de epocă vopsite în roșu strălucitor, așteptând clienții pentru a-i duce în turul orașului.

Începem să urcăm pe o stradă lungă (Zamecka) ce duce spre intrarea principală a castelului. Pe aceasta strada se află clădirile mai multor ambasade, printre care și cea a României. Dintr-o vitrină ne uimesc prețurile unor păpuși (4500-5000 CZK), reușite, e drept. În ușa unui mic magazin ne poftește să intrăm o gazdă din plastic roșu ce se înclină zâmbind. La ușa unei mici cafenele e legat un teckel de piatră ce ne informează, printr-o plăcuță fixată în zid, că acolo e casa lui și ne poftește în cafenea.

praga-masina-de-epoca-pentru-turul-orasului
Mașină de epocă pentru turul Pragăi

praga-vitrina-unui-magazin-cu-obiecte-din-cristal-de-boemia
Vitrina unui magazin cu obiecte din cristal de Boemia

praga-vitrina-unui-magazin-de-suveniruri
Vitrina unui magazin de suveniruri

praga-o-gazda-zambitoare
O gazdă zâmbitoare și...

praga-alta-gazda-primitoare
...o altă gazdă primitoare
Strada sfârșește într-o piață mare, în care se află intrarea principală în castel. Intrarea e străjuită de statuile unor titani ce luptă, unul cu bâta, altul cu spada, și de doi militari adevărați, nu statui ! Dar despre castel voi povesti în articolul următor și veți vedea și ceremonia de schimbare a gărzii.
intrarea-principala-in-castelul-din-praga
Intrarea principală în castelul din Praga

titani-luptandu-se-la-intrarea-in-castelul-din-praga
Titani luptându-se la intrarea în castel

~~~~~~~~

Ai putea să mai vezi:

16 comentarii:

 1. nu am ratat nici noi aceasta plimbare, Podul Carol e mai mult decat un simbol...e insasi inima acestui minunat Oras...
  mi-au placut si mie stradutele care urca spre castel si chiar am luat masa la intoarcere intr-una dintre micutele taverne cu specific...minunata atmosfera Pragai! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. O atmosferă la care dorești mereu să te întorci...

   Ștergere
 2. Toate sunt adevarate capodopere ale arhitectilor vremii...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Capodopere întreținute cu grijă de urmași...

   Ștergere
 3. Superb oraş! Cu adevărat o capitală europeană. Sper din suflet să ajungem pe acolo.
  Numai bine, dragă Pandhora! :-)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Vă doresc din tot sufletul să o faceți. Pentru un copil (ca și pentru un adult) călătoriile sunt o adevărată hrană spirituală. Contribuie enorm la formarea și lărgirea orizontului cultural.

   Numai bine, Alex !

   P.S. Pandhora ?! :)))))))))))))))))))))

   Ștergere
 4. Ce oras impresionant, nici nu stii ce sa admiri mai intai. Turnurile acelea chiar te intorc in timp si trecerea pe langa locul de unde a fost aruncat Sf. Jan Nepomuk iti da fiori! Multumesc pentru plimbarea aceasta, draga Zina!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cu plăcere, Mihaela !
   Nu, locurile nu sunt atât de fioroase precum par. Poate și pentru că e atâta lume care se îngrămădește exact acolo...

   Ștergere
 5. Instructiva si admirabila plimbare, cu asa un ghid atoatestiutor ! As vrea si eu pana acolo,dar nu exista majoritate, ca la parlament !?
  Oamenii adevarati,arata respect pentru ceea ce au creat predecesorii lor,restaureaza, nu demoleaza mandria arhitecturii medievale,pentru a inalta niste ....(pardon de expresie !) ''pocitanii''.Multumesc de plimbare !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cu plăcere, Natalia !
   Restauratul nu aduce nici pe departe atâția bani ca înălțarea unor noi construcții...

   Ștergere
 6. Foarte frumos oras! E pe "to do list"-ul meu de calatorii. Sper sa ajung curand acolo. Se spune ca seamana cu Budapesta foarte mult. O fi adevarat?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu mi s-a părut că ar semăna cu Budapesta. Praga își are specificul său aparte.
   Îți doresc să ajungi acolo cât mai curând !

   Ștergere
 7. Am lipsit cand ai scris, am venit acum sa vad mai "de-aproape" (si) Podul Carol. :)
  Pentru ca ceilalti au scris tot ce as fi putut sa scriu si eu, scriu doar atat: imi place - si locul si cum povestesti. :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Locul are un farmec aparte, pe care nu l-am întâlnit prin alte locuri pe unde am colindat. Ne propusesem să refacem traseul anul acesta, dar a ieșit numai Viena. Bună și asta, adorăm orașul acesta.

   Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !