Reflexii.
Artă.
Arhip Kuinji (1841-1910), pictor rus, autor al unor peisaje remarcabile.
Născut la Mariupol, în Ucraina, Arhip Ivanovici Kuinji și-a petrecut tinerețea la Taganrog, în Rusia. Tatăl său era cizmar, iar familia era săracă. La vârsta de șase ani a rămas orfan și a fost nevoit să-și asigure traiul zilnic lucrând, până la 19 ani, fie pe șantierul bisericii, fie ducând vitele la pășune, fie argățind la negustorul de porumb. A lucrat apoi, timp de cinci ani, la un studio de fotografie, făcând retușuri. După aceasta a părăsit Taganrogul și s-a mutat la Sankt Petersburg. Aici, a studiat pictura de unul singur, dar și la Academia de Arte, al cărei membru avea să devină după trecerea a 25 de ani.
În perioada timpurie a activității sale a resimțit influența lui Ivan Aivazovski, apoi și-a personalizat stilul.
În anul 1872, Pavel Tretiakov i-a cumpărat pictura ”Pe insula Valaam”, pentru faimoasa lui galerie.
În anul 1874, Arhip Kuinji a primit medalia de bronz la Expoziția Internațională de Artă de la Londra, pentru pictura intitulată ”Zăpadă”.
În lucrările sale, pictorul a folosit cu măiestrie efectele de lumină și culorile intense, pentru a crea peisaje cu aspect de adevărate vederi panoramice.
*
Cu ceva timp în urmă vă prezentam o altă pictură a artistului...
...la care Gabriela comenta:
Lacul Ladoga. Arhip Kuinji, 1873 |
Mi-a placut pictura aceasta. Fiinta umana atat de marunta ratacind intre pamant si apa, in cautarea hranei, pentru existenta sa efemera iar in prim plan, cerul sau universul. Partea de tablou acoperita de cer, in culori blande, este predominanta. Imi place subtilitatea mesajului si tonul pasnic in care e prezentat. Daca as merge pe aceeasi linie a simbolurilor si sugestiilor as spune ca apa lacului reprezinta viata. Un lac ce se varsa in mare ma duce cu gandul la o tema flozofica a constiintei umane, parte a unei constiinte universale, divine. Dar nu cunosc bine viata pictorului ca sa stiu daca a avut in vedere si o astfel de idee. E o pictura care te captiveaza si te invita la contemplare si meditatie.
Sursa foto 2
*
Ai putea să mai vezi:
- Bosforul văzut în lumina lunii de Ivan Aivazovski
- Vas de pescuit pe plajă de Andreas Achenbach
- Bărci la Chioggia, Veneția de Nicolae Dărăscu
Minunate picturi! Un artist extraordinar. Recunosc că am o mare slăbiciune pentru mesteceni (ruşii îl consideră un fel de arbore naţional). Siluete fine, delicate şi albul acela incredibil al scoarţei lor.
RăspundețiȘtergereIar tabloul cu lacul Ladoga.... este superb. Foarte frumos comentariul Gabrielei, care a "descifrat" mesajul subtil al artistului.
O seara frumoasă, doamna Zina! :-)
Și eu am o mare slăbiciune pentru mesteceni, uite-i pe widgetul meu de Google +, dar și în grădină, în prima pagină a noului jurnal. ☺
RăspundețiȘtergereparca sunt 2 uriasi ce stau de vorba, in prima :)
RăspundețiȘtergereCe imaginație ai ! ☺ Așa e, conturul pomilor sugerează doi uriași.
ȘtergereAdmirabil comentariul Gabrielei,care atinge tendinta intregii creatii a lui Arhip Kuindzhi,maestru al peisajului,de a picta un peisaj filozofic,incarcat de romantism si realism !Multa lumina,tainica departare,culori limpezi,ce dovedesc originalitate,pe baza studiului impresionistilor.As zice ca interpreteaza viata,natura,conform propriei perceptii despre frumusete.
RăspundețiȘtergereA ''tacut'' 20 de ani,dar a creat continuu,a facut multe acte de binefacere,lasand mult din averea, de la sfarsitul vietii,pictorilor incepatori.
Iluzia luminii a fost Dumnezeul lui,si n-a fost alt pictor ,care sa incerce sa obtina acest
miracol al picturii.
Mi-a facut placere,draga Zina !
Mă bucur că îl apreciezi atât de mult pe Arhip Kuinji.
ȘtergereWeekend plăcut ! ☺
Ambele picturi par fotografii!
RăspundețiȘtergereMesteacanul e denumit si "vraciul alb", pentru ca are proprietati medicinale... :) Tare-mi plac mestecenii! Avem in zona blocului multi - au vreo 50 de ani si abia au scapat de la taiere acum doi ani...
Ziua minunata sa iti fie!
Știu câte ceva despre aceste proprietăți. După ce i-am plantat pe cei trei în grădină, am aflat de la Lăcrămioara (Mala) că seva de primăvară a mestecenilor are însușiri anticancerigene.
ȘtergereDupă mine, a tăia orice pom este o crimă egală cu aceea de a omorî un animal sau un om.
Weekend plăcut, Diana ! ☺
Sunt tare frumoase tablourile prezentate de tine.
RăspundețiȘtergereMai adaug si ce am citit despre mesteceni, ca ei fac parte din grupa copacilor
cu energii pozitive!
Weekend placut iti doresc!
Cred că este adevărat. Noi vedem cei trei mesteceni ai noștri din living, oriunde ne-am așeza. Ne creează o stare de bine, sporită de faptul că acești copaci sunt vizitați tot timpul de păsărele.
ȘtergereWeekend plăcut și ție, Suzana ! ☺
niste picturi de exceptie, o realizare aproape fotografica, mai ales prima!
RăspundețiȘtergereimi place atat de tare atmosfera pe care tabloul o degaja...padurea are mereu ceva fantastici iar cei doi mesteceni par a fi pazitori ai timpului...
Da, prima imagine arată ca un portal spre alte lumi...
ȘtergereDeosebita alegerea ta ,ca de obicei si prezentarea deasemenea!
RăspundețiȘtergereO zi sublima!
Mulțumesc pentru apreciere, Iulisa!
ȘtergereDuminică plăcută! ☺
as fi crezut ca imaginea este o fotografie, daca nu o prezentai în seria cu care ne-ai obisnuit, despre pictura. Superbe nuante, minunata gradare ale luminilor si umbrelor, un peisaj mirific!
RăspundețiȘtergereWeekend minunat sa ai! ☺
Un peisaj care aduce un pic de răcoare în zilele astea caniculare.
ȘtergereDuminică plăcută, Carmen! ☺