2015-07-16

Un crâng de mesteceni de Arhip Kuinji, 1901

Reflexii.

Artă.

un-crang-de-mesteceni-kuinji-1901

Arhip Kuinji (1841-1910), pictor rus, autor al unor peisaje remarcabile.
Născut la Mariupol, în Ucraina, Arhip Ivanovici Kuinji și-a petrecut tinerețea la Taganrog, în Rusia. Tatăl său era cizmar, iar familia era săracă. La vârsta de șase ani a rămas orfan și a fost nevoit să-și asigure traiul zilnic lucrând, până la 19 ani, fie pe șantierul bisericii, fie ducând vitele la pășune, fie argățind la negustorul de porumb. A lucrat apoi, timp de cinci ani, la un studio de fotografie, făcând retușuri. După aceasta a părăsit Taganrogul și s-a mutat la Sankt Petersburg. Aici, a studiat pictura de unul singur, dar și la Academia de Arte, al cărei membru avea să devină după trecerea a 25 de ani.
În perioada timpurie a activității sale a resimțit influența lui Ivan Aivazovski, apoi și-a personalizat stilul.
În anul 1872, Pavel Tretiakov i-a cumpărat pictura ”Pe insula Valaam”, pentru faimoasa lui galerie.
În anul 1874, Arhip Kuinji a primit medalia de bronz la Expoziția Internațională de Artă de la Londra, pentru pictura intitulată ”Zăpadă”.
În lucrările sale, pictorul a folosit cu măiestrie efectele de lumină și culorile intense, pentru a crea peisaje cu aspect de adevărate vederi panoramice.

*

Cu ceva timp în urmă vă prezentam o altă pictură a artistului...
lacul-ladoga-kuinji-1873
Lacul Ladoga. Arhip Kuinji, 1873
...la care Gabriela comenta:
Mi-a placut pictura aceasta. Fiinta umana atat de marunta ratacind intre pamant si apa, in cautarea hranei, pentru existenta sa efemera iar in prim plan, cerul sau universul. Partea de tablou acoperita de cer, in culori blande, este predominanta. Imi place subtilitatea mesajului si tonul pasnic in care e prezentat. Daca as merge pe aceeasi linie a simbolurilor si sugestiilor as spune ca apa lacului reprezinta viata. Un lac ce se varsa in mare ma duce cu gandul la o tema flozofica a constiintei umane, parte a unei constiinte universale, divine. Dar nu cunosc bine viata pictorului ca sa stiu daca a avut in vedere si o astfel de idee. E o pictura care te captiveaza si te invita la contemplare si meditatie.
Sursa foto 2

*

Această postare este înscrisă în serialul ”Reflexii în oglindă” de la SoriN.

Ai putea să mai vezi:

16 comentarii:

 1. Minunate picturi! Un artist extraordinar. Recunosc că am o mare slăbiciune pentru mesteceni (ruşii îl consideră un fel de arbore naţional). Siluete fine, delicate şi albul acela incredibil al scoarţei lor.
  Iar tabloul cu lacul Ladoga.... este superb. Foarte frumos comentariul Gabrielei, care a "descifrat" mesajul subtil al artistului.
  O seara frumoasă, doamna Zina! :-)

  RăspundețiȘtergere
 2. Și eu am o mare slăbiciune pentru mesteceni, uite-i pe widgetul meu de Google +, dar și în grădină, în prima pagină a noului jurnal. ☺

  RăspundețiȘtergere
 3. parca sunt 2 uriasi ce stau de vorba, in prima :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ce imaginație ai ! ☺ Așa e, conturul pomilor sugerează doi uriași.

   Ștergere
 4. Admirabil comentariul Gabrielei,care atinge tendinta intregii creatii a lui Arhip Kuindzhi,maestru al peisajului,de a picta un peisaj filozofic,incarcat de romantism si realism !Multa lumina,tainica departare,culori limpezi,ce dovedesc originalitate,pe baza studiului impresionistilor.As zice ca interpreteaza viata,natura,conform propriei perceptii despre frumusete.
  A ''tacut'' 20 de ani,dar a creat continuu,a facut multe acte de binefacere,lasand mult din averea, de la sfarsitul vietii,pictorilor incepatori.
  Iluzia luminii a fost Dumnezeul lui,si n-a fost alt pictor ,care sa incerce sa obtina acest
  miracol al picturii.
  Mi-a facut placere,draga Zina !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mă bucur că îl apreciezi atât de mult pe Arhip Kuinji.

   Weekend plăcut ! ☺

   Ștergere
 5. Ambele picturi par fotografii!
  Mesteacanul e denumit si "vraciul alb", pentru ca are proprietati medicinale... :) Tare-mi plac mestecenii! Avem in zona blocului multi - au vreo 50 de ani si abia au scapat de la taiere acum doi ani...
  Ziua minunata sa iti fie!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Știu câte ceva despre aceste proprietăți. După ce i-am plantat pe cei trei în grădină, am aflat de la Lăcrămioara (Mala) că seva de primăvară a mestecenilor are însușiri anticancerigene.
   După mine, a tăia orice pom este o crimă egală cu aceea de a omorî un animal sau un om.

   Weekend plăcut, Diana ! ☺

   Ștergere
 6. Sunt tare frumoase tablourile prezentate de tine.
  Mai adaug si ce am citit despre mesteceni, ca ei fac parte din grupa copacilor
  cu energii pozitive!
  Weekend placut iti doresc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cred că este adevărat. Noi vedem cei trei mesteceni ai noștri din living, oriunde ne-am așeza. Ne creează o stare de bine, sporită de faptul că acești copaci sunt vizitați tot timpul de păsărele.

   Weekend plăcut și ție, Suzana ! ☺

   Ștergere
 7. niste picturi de exceptie, o realizare aproape fotografica, mai ales prima!
  imi place atat de tare atmosfera pe care tabloul o degaja...padurea are mereu ceva fantastici iar cei doi mesteceni par a fi pazitori ai timpului...

  RăspundețiȘtergere
 8. Deosebita alegerea ta ,ca de obicei si prezentarea deasemenea!
  O zi sublima!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc pentru apreciere, Iulisa!

   Duminică plăcută! ☺

   Ștergere
 9. as fi crezut ca imaginea este o fotografie, daca nu o prezentai în seria cu care ne-ai obisnuit, despre pictura. Superbe nuante, minunata gradare ale luminilor si umbrelor, un peisaj mirific!
  Weekend minunat sa ai! ☺

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Un peisaj care aduce un pic de răcoare în zilele astea caniculare.

   Duminică plăcută, Carmen! ☺

   Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !