2015-08-11

Grecia 2015. În drum spre Atena

Călătorii.

Jurnal de călătorie.


spre-insula-evia


joi, 28 mai 2015
   
     Pornim dis-de-dimineață spre Atena, pe traseul Larissa-Lamia. Vizităm mănăstirea Kato Xenia, aflată la 50 de km de orașul Volos.
După gustul meu, e cea mai frumoasă dintre mănăstirile grecești pe care le-am văzut în excursia asta, dar și data trecută, când am fost chiar într-un pelerinaj prin Grecia. Povestea întemeierii acestei mănăstiri este  spectaculoasă. 

     În timpul împăratului bizantin Andronic al II-lea Paleologul (sfârșitul secolului al XIII-lea - începutul secolului al XIV-lea), localnicii au găsit în golful Achilio, pe mare, într-un cufăr, o icoană a Maicii Domnului făcătoare de minuni. Au numit-o Xenia (Străina). I-au construit o biserică, sus, pe deal, dar a ars într-un atac al barbarilor. Icoana a fost salvată și i s-a construit mai jos un alt lăcaș, distrus însă de un cutremur. S-a construit și mai jos mănăstirea actuală (de maici), numită azi Kato Xenia (Străina de Jos).


     Intrăm fără să ne sperie ploaia ce s-a pornit dintr-o dată. După ce ne închinăm pe la icoane și la o parte din Brâul Maicii Domnului, adăpostit într-o raclă de argint făcută în... România (!), primim de la măicuțe, în afară de cafea și cozonac, mici panglici sfințite simbolizând brâul sfânt.

     Se face și un pic de comerț (suntem în Grecia, nu?!). Măicuțele vând măsline din livezile mănăstirii, este mijlocul lor de întreținere. Admirăm încă o dată splendida curte, plină de flori superbe, și plecăm mai departe. Păcat că impresia frumoasă de la mănăstire a fost umbrită de un biet câine, aflat afară, dincolo de zidurile mănăstirii. Era de o slăbiciune extremă și, culmea, avea zgardă, iar măicuțele au spus că este proprietatea cuiva...

     După o bună bucată de drum, luăm feribotul și trecem de pe continent pe insula Evia (Eubeea), a doua insulă a Greciei ca mărime. Vizita pe Evia nu era în programul excursiei, dar s-a făcut la solicitarea unora dintre turiști, aprobată de ceilalți.


     Vizităm pe Evia biserica mănăstirii Sf.Ioan Rusul, cel vindecător de boli. Ne închinăm la moaștele sfântului și trecem pe laturile raclei obiecte pe care le vom duce acasă celor dragi, spre a le apăra sănătatea. Sunt niște credințe sau niște tradiții și nu te costă nici un efort să le respecți, dacă tot ești acolo.

     Mâncăm la prânz niște suvlaki delicioase (frigărui din carne de porc) cu cartofi prăjiți, udate cu bere rece, la o terasă din apropierea bisericii, ingenios decorată cu obiecte  vechi din gospodăria tradițională rurală.

     Părăsim insula Evia și revenim pe continent, de data aceasta nu cu feribotul ci pe pod, podul nou. Direcția: Atena !

     Ajungem la Atena seara, destul de târziu. Ne cazăm la hotel Balaska. Pe cât de arătoasă este recepția, pe atât de amărâte sunt camerele... Facem repede un duș și fuga la masă, la un local din apropiere. Mâncăm întâi aperitivele, tradiționalele țațiki și horiatiki (salată țărănească: roșii, ardei, ceapă - tăiate cubulețe -, o felie de brânză telemea, busuioc, piper, ulei de măsline). Urmează gyros, un fel de shaorma la farfurie. Porțiile sunt mari și bune, dar eu m-am cam păcălit, fiindcă am vrut de pui, nu de porc, și carnea a fost cam uscată. 

     Revenim la hotel și dormim ca buștenii, în ciuda patului îngust și mirosului teribil de tutun ce vine din... instalația de aerisire!

* * * 

Va urma

11 comentarii:

 1. Minunate locuri! Iar bucataria greceasca e de mare exceptie. :))

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Într-adevăr, și locurile și bucătăria grecească, în felul lor, nu își au egalul în lume! ☺

   Ștergere
 2. ...Si in Grecia te-au urmarit impresionistii :dovada,minunatul peisaj marin prezentat !?
  Frumoasa biserica Xenia,cu perseverenta reconstruita,cu icoana facatoare de minuni,cu o ''gradina''de flori si plante,totul foarte ingrijit !
  Interesanta si biserica si manastirea Ioan Rusul,dar m-a frapat racla de argint facuta in Romania,in care se pastreaza Braul Maicii Domnului,de la Kato Xenia !?
  Mi-a placut plimbarea,draga Zina,...dar si rasfatul culinar !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, este impresionantă perseverența cu care grecii construiesc și reconstruiesc lăcașurile de cult.

   Ștergere
 3. Frumoase amintiri. Locuri interesante, cu istorii fascinante. Mi-am amintit de călătoria pe acre am făcut în Grecia acum 12 ani. Iar la Atena, tot la Hotel Balaska am stat!!! Aceeaşi impresie mi-a făcut-o şi atunci. Mai rău, erau cazaţi nişte adolescenţi americani care au făcut mult deranj prin hotel.
  Cel mai mult mă bucură când se întâmplă să descoperim şi "urme româneşti" prin vechile lăcaşuri greceşti, pe care domnitorii români le-au ajutat şi întreţinut cu multe danii, de-a lungul veacurilor.
  O seară răcoroasă, doamna Zina! :-)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Într-adevăr, este impresionant să descoperi urmele românilor prin multe biserici și mănăstiri, acolo, la fața locului. Ai impresia că te întâlnești cu cineva drag, pe care nu l-ai văzut demult...

   Ștergere
 4. Pacat ca n-a fost la inaltime cazarea ... Tocmai citeam despre salata taraneasca, ca e o inventie destul de recenta. A aparut pe scena gastronomica prin anii ' 60. De obicei noi comandam o salata de rosii cu castraveti si branza separat. Iese mai ieftin, fiindca salata taraneasca e pretuita mai mult de turisti si pretul e mai ridicat. Era grozav daca puteati merge la o taverna intr-un cartier mai marginas, sa gustati sardele sau costite de miel ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dani, nu a fost timp pentru asta. Ar fi fost în toamnă, când planificasem (și făcusem rezervările) o călătorie pe cont propriu, cu mașina noastră. Am renunțat și am anulat totul, din cauza evenimentelor, care încă nu se declanșaseră când am revenit noi din Grecvia, plini de entuziasm... Poate la anul. Anul ăsta vom merge pe meleaguri mai sigure.

   Ștergere
  2. Evenimentele au dat peste cap multe planuri ... Ce-i sigur, e ca vara asta e de neuitat :)

   Ștergere
  3. Da, e de neuitat, mai ales pentru greci... Mă întreb care este reacția lor acum, când sunt năpădiți de imigranții aceia.

   Ștergere
 5. Este minunat să călătoreşti pe alte meleaguri, să cunoşti lumea: Ieşirile în afara hotarelor ţării le-am apreciat de fiecare dată adevărate terapii pentru sistemul nervos în special. Uiţi de orice grijă şi faptul că la tot pasul sunt numai imagini te relaxează complet. Ai făcut o alegere bună, Grecia este leagăn de cultură. Mă bucur pentru tine Zina!

  RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !