2015-11-10

PIEPT DE PUI UMPLUT

Rețete culinare pe înțeles

Rețete cu pui

piept-de-pui-umplut

2 piepți de pui mari, 4-5 fire de ceapă verde, 1/2 pachet (100 g) de unt; 1 pahar (100 ml) cu vin alb, 1 cană (200 ml) cu lapte, 1 lingură rasă cu făină, sare, piper, 1/2 linguriță cu coajă de lămâie rasă, 1 linguriță rasă de Vegeta
  • Piepții de pui se separă pe linia lor naturală, obținându-se astfel patru bucăți. În fiecare bucată se face o despicătură de-a latul, fără a trece pe partea cealaltă, ca un buzunar sau un portmoneu.
pieptii-de-pui-despicati

  • Ceapa se taie foarte fin, lămâia se rade prin răzătoarea mică.
  • Se pune o treime din cantitatea de unt într-o tigaie încinsă. Când s-a topit, se pun ceapa și coaja de lămâie și se lasă până când se înmoaie, fără a-și schimba culoarea. Se adaugă sare și piper măcinat.
ceapa-prajita-in-unt

  • Se împartea cantitatea de ceapă în patru, se umple fiecare bucată de pui și se închide cu o scobitoare. 
pieptul-umplut-si-inchis-cu-scobitori

  • Se curăță tigaia și se pune la încins a doua treime din cantitatea de unt. Se pun bucățile de pui și se rumenesc ușor cam câte 10 minute pe fiecare parte.
pieptul de pui rumenit

  • În acest timp se fierbe Vegeta în 150 ml apă, apoi se adaugă vinul. Când carnea este usor rumenită, se toarnă acest lichid deasupra și se acoperă. Se fierbe înăbușit cam 20 de minute.
  • Se ia de pe foc tigaia. Se scot cu spumiera bucățile de pui într-un vas plat (o tava) și se lasă sosul din tigaie în așteptare.
  • Într-o tigaie mică sau un mic wok se topește restul de unt (ultima treime) și se adaugă făina, amestecând cu telul, continuu, timp de 1 minut. Se toarnă apoi sosul din tigaia mare, amestecând până la omogenizare, după care se adaugă laptele, amestecând din nou. Se adaugă sare și piper măcinat, se fierbe câteva minute, până când sosul devine consistent, apoi se ia de pe foc.
  • Înainte de servire, bucățile de pui se taie în felii groase cam de 1 cm. Alături  de ele se pune sosul și, eventual, o garnitură de legume: sote de morcovi, varză de Bruxelles la cuptor, pireu de spanac etc. Se poate mânca și fără garnitură, cu pâine de casă proaspătă.

O bucătărie bună și un vin bun fac Raiul pe Pământ !

Ai putea să mai încerci și alte rețete cu pui:

8 comentarii:

  1. Delicios si sanatos daca scoatem vegeta din ecuatie. As incerca puiul la cuptor direct cu legume si fara sos. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur, putem interveni oricum, rețeta e un punct de pornire, nu o lege! :))

      Ștergere
  2. Trebuie sa recunosc ca arata excelent si ca ai foarte multa rabdare sa realizezi asa ceva cred foarte
    gustos.
    Am vrut sa-ti spun am facut gem de prune inspirat din reteta ta speciala. E adevarat, fara nuci si fara scortisoara, dar recunosc are o aroma deosebita. Nu stiu daca de la mar sau lamaie.
    O zi frumoasa iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu trebuie nici pe departe atâta răbdare câtă crezi tu! Încearcă măcar o dată! ☺
      Mă bucur mult că ți-a plăcut rețeta de gem de prune special.

      Ștergere
  3. e o idee! cam elaborat pentru graba mea, dar cred ca e tare bun!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E tare bun și merită să te grăbești... încet!

      Ștergere
  4. Mmmmm! Delicioasă reţetă, care trebuie musai savurată.
    Sărut mâna, doamna Zina. Bune lucruri ne mai învăţaţi! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag, Alex! M-aș bucura să preia fiecare și să pregătească ce i-a plăcut pe aici. ☺

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !