Artă.
Mary Cassatt (1844-1926), pictoriță americană, cu tatăl de origine franceză. A locuit timp de 60 de ani în Franța, alăturându-se grupului impresioniștilor.
A studiat pictura la Academia de Arte Frumoase din Pennsylvania, apoi la Paris, cu pictorul și academicianul Jean-Léon Gérôme.
Mai târziu, după revenirea în SUA și întoarcerea din nou în Europa, Mary Cassatt a studiat în Italia operele lui Correggio și ale lui Parmigianino, apoi a vizitat Spania, Belgia și Olanda, pentru a studia și a copia lucrări aparținând lui Velázquez, Rubens și Frans Hals. S-a stabilit apoi în Franța și a început să picteze, încercând să expună la Salonul din Paris.
Mai târziu, după revenirea în SUA și întoarcerea din nou în Europa, Mary Cassatt a studiat în Italia operele lui Correggio și ale lui Parmigianino, apoi a vizitat Spania, Belgia și Olanda, pentru a studia și a copia lucrări aparținând lui Velázquez, Rubens și Frans Hals. S-a stabilit apoi în Franța și a început să picteze, încercând să expună la Salonul din Paris.
În 1877 îl întâlnește pe Degas, cu care va avea o legătură ce va dura patruzeci de ani. El o va introduce în cercul impresioniștilor. Își expune pictura împreună cu aceștia și are succes, deși nu au lipsit criticile la adresa impresionismului.
La sfârșitul perioadei impresioniste, Mary Cassatt este atrasă de gravura, datorită unei expoziții de gravuri japoneze, semnate de Utamaro, Hiroshige și alții. Se specializează în gravuri intens colorate, socotite drept cea mai originală contribuție artistică a pictoriței.
Pentru meritele sale în artă, Franța a recompensat-o cu Legiunea de Onoare, în 1904. Nu s-a bucurat, însă, în timpul vieții, de aceeași recunoaștere în țara ei, SUA.
*
...La această pictură, Carmen comenta:Sursa foto 1Ce tablou frumos! Cata atentie pentru detalii! Parca simt catifeaua jachetei si imi vine sa întind cu mana pliurile, s-o ajut în aranjarea tinutei pe frumoasa doamna ce face o ultima verificare a coafurii înainte de a pleca… poate la un spectacol de opera? Ce minunata este arta, pentru ca ne alimenteaza imaginatia si ne poarta în alte lumi, aproape fara sa bagam de seama.
O zi minunata iti doresc! E clar ca si tu stii ce sa faci ca sa-ti umpli sufletul cu mici sau mari bucurii.
Sursa foto 2
*
Ai putea să mai vezi:
- Femeie la masa de toaletă de Leo Gestel
- Oglinda de mână de Frederick Carl Frieseke
- Toaleta pentru bal de Luis Alvarez Catala
Ce poate fi mai frumos decat sa fii intr-o astfel de ambianta!
RăspundețiȘtergere(De ani de zile nu am mai fost intr-o barca pe un lac. Chiar stau sa ma intreb de ce?)
M-am uitat pe linkuri. Sunt chiar frumoase picturile ei.
Un weekend frumos si cu descoperiri interesante!
Pentru că parcurile s-au aglomerat, lumea e pestriță și agitată, nu mai are prea mult farmec o plimbare pe lac...
ȘtergereWeekend frumos și ție, Suzana!
De cate ori ma aflu in faţa unei picturi imi imaginez cum ar fi daca as putea vorbi despre tuşe, despre verde grizat, tehnica de lucru, calitatea picturii... In loc de acest monolog... elevat :) ma zgâiesc si zic: ce fain! Si imi imaginez artistul in locul de unde privea ceea ce a imortalizat pe panza. Ce fain! :)
RăspundețiȘtergereIti doresc, cu drag, un minunat sfarsit de saptamana.
Diana, important e să te emoționeze pictura, nu să ai un bagaj de cuvinte, poate goale...
ȘtergereWeekend minunat și ție, draga mea! ☺
Privind tabloul atent, simti ca imaginea se roteste pornind amplu pe margini si concentrându-se în cercuri tot mai mici spre centru... parca esti absorbit de acea forta care roteste si te transpune pe o alta dimensiune a timpului. Intr-o clipita, te trezesti în mijlocul verii pe lac, privind sclipirile apei si jocul ratelor, împreuna cu cele doua personaje feminine. Reconfortanta intoarcere în timp :)
RăspundețiȘtergereUn start bun in weekend iti doresc, Zina draga!
O viziune fascinantă!
ȘtergereWeekend plăcut și ție, dragă Carmen!
Exceptionala artista! Picturile sunt fenomenale.
RăspundețiȘtergereAșa este, au o magie aparte.
ȘtergereExpresive lucrari,pur si simplu te cuceresc, îti încânta privirea !
RăspundețiȘtergereWeekend minunat!
Mă bucur că mi-am atins scopul! ☺
ȘtergereWeekend minunat și ție, Iulisa!
Numai ce am văzut prima imagine şi mă întrebam dacă este cumva francez. Şi am aflat că da, măcar în parte. Foarte frumoase picturi. Iar portretul femeii este tare fain.
RăspundețiȘtergereNumai bine şi un weekend minunat, doamna Zina! :-)
Influența franceză în pictură se simte de departe! ☺
ȘtergereWeekend minunat și ție, Alex
Si probabil in barca se afla un al treilea personaj ... ce tine vaslele :)
RăspundețiȘtergereProbabil. Niște doamne gingașe ca ele nu cred că trăgeau la rame! :))
ȘtergereCe gingas se unduiesc tonurile si nuantele apelor ,in matasosul cald, al vesmintelor doamnelor !Se simte personalitatea si sensibilitatea femeii,care a creat o arta noua,inspirata de impresionisti,mai ales de Degas, alaturi de Pisarro si Berte Morissot,dar si de barbizonisti.
RăspundețiȘtergereMary Cassat a gasit in gravurile japoneze,expuse intr-o expozitie ,la Paris,o bogata paleta de mijloace de expresie,pe care le foloseste imbogatite de culori vii,puternice.Expune,si este foarte apreciata,...''aceste lucrari reprezinta cea mai originala contributie a lui Cassatt, adaugand un nou
capitol in istoria artei grafice, din punct de vedere al tehnicii,al expresivitatii,ele nu au fost surclasate
niciodata''
Eu am apreciat la talentata pictorita,si preocuparea ei pentru a patrunde in sufletul personajelor,
relatia inimitabila intre mama si copil,iubirea materna !
Buna alegere,draga Zina,mai ales ca fiind femeie,a fost si este cam umbrita,draga de ea !!!
Ei, cam asta a fost soarta multor femei... Totuși, ea se bucură de cunoaștere și de recunoaștere. Frumos videoclipul de pe Youtube, mulțumesc mult!
ȘtergereZi frumoasă!
fermecator!
RăspundețiȘtergereCu adevărat fermecător! ☺
ȘtergereCu adevărat fermecător! ☺
Ștergere