2016-03-04

Roma. Piața Spania. Fântâna Trevi

Călătorii.

Impresii de călătorie.


roma-piata-spaniei-bazilica-treptele-si-fantana
Piața Spaniei: bazilica, treptele și fântâna Barcaccia
S-ar putea să îi supăr pe unii, dar îmi voi mărturisi din capul locului nedumerirea: ce atâta tevatură pentru Piața Spaniei?!
Mi se pare că  vizitarea obligatorie a acestui loc din Roma e încă o dovadă a spiritului de turmă uman… A spus unul că e grozav acolo, hop şi noi. A zis altul că e trendy să te înghesui să stai cu fundul pe scările din Piața Spaniei, buluc să ştergem şi noi praful cu turul pantalonilor! Când colo, un spaţiu îngust, fără perspectivă, fără nimic frumos decât biserica, Bazilica della Trinita dei Monti,  ce e totuşi înghesuită, având scara pomenită în faţa ei şi o mică fântână, întruchipând o corăbioară. Peste drum de ele, un lung şir de trăsuri cu câte un cal, aşteptând clienţii care nu mai vin…
piata-spaniei-trasurile-cu-cai-plictisiti-de-asteptare

Mai interesantă e povestea fântânii din Piața Spaniei. Tibrul, care traversează Roma, se revărsa destul de des. In urmă cu vreo 500 de ani a avut loc cea mai mare revărsare, când apele au dus o corabie până în piață. În amintirea acelui eveniment s-a construit fântâna despre care am amintit mai înainte, fântâna Barcaccia, a faimosului sculptor Bernini, autorul coloanelor dorice din Piazza San Pietro din  Vatican. Acum, malurile Tibrului sunt străjuite de ziduri înalte şi groase, care nu mai permit invazia apei asupra uscatului.
roma-piata-spaniei-fantana-barcaccia

Nici la Fântâna Trevi  lucrurile nu au fost mai grozave. Nimic de obiectat, aici e vorba despre o operă de artă de acum vreo 300 de ani, constrută de Nicola Salvi. Faptul că se spune că , dacă arunci o monedă în apă ţi se îndeplineşte orice dorinţă sau numai dorinţa de a reveni la Roma, aduce puhoaie de turişti… Unii nici măcar nu se uită la statuile care străjuiesc fântâna, fiind preocupaţi numai de a fi imortalizaţi de aparatul foto cum aruncă ei banul în apă! 
Cred că nici măcar unul din o sută nu ştie că apa fântânii e adusă de la un izvor de un apeduct construit de împăratul Augustus acum mai bine de două mii de ani, izvor care alimentează şi astăzi fântâna Trevi.
roma-fantana-trevi

Înghesuiala grozavă, la care au contribuit şi îngrădirile produse de nişte lucrări (în cel mai pur stil românesc!) nu ne-a permis să ne bucurăm de Fântâna Trevi cine ştie ce. Am făcut şi noi pozele obligatorii, recunosc că am aruncat şi monedele, că de! oameni suntem şi noi, şi am plecat.
roma-fantana-trevi-napadita-de-turisti

Pe drum ne-am mai ţinut inima cu niscaiva îngheţate (mmm, gelata italiana!) şi ape reci, că se făcuse cald rău. I-am fost infinit recunoscătoare negustorului care a pus în faţa micului său magazin o bancă rezervată numai clienţilor săi. Mi-a salvat viaţa! Am mai făcut şi nişte mici cumpărături, care mai înveselesc inima omului şi am pornit pe lungul drum către hotel.
roma-gelateria-valentino

* * * 

Urmează Villa Borghese.

Articolul va fi înscris în seria ”Reflexii” de la SoriN.

Ai putea să mai vezi:

27 de comentarii:

 1. Bine ca ai spus de inghesuiala, ca nici mie (noua) nu-mi place.
  Deci, cind voi ajunge pe acolo, voi ocoli zona.Sau vom merge noaptea, caci,poate ar fi mai putina lume.
  Multumesc!

  RăspundețiȘtergere
 2. Locul mi se pare fain, treptele sunt bune pentru odihna, am citit si imi imaginez ca e mult de mers prin Roma. :) Treaba cu aruncatul banilor, cheilor de la lacate si alte moduri de a polua nu o inteleg si nu o urmez. Am vazut banuti aruncati si in pesteri oriunde era un ochi de apa. As manca si eu o inghetata la Valentino.
  Zi frumoasa!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, e mult de mers și cam prin soare!

   Zi frumoasă, Mihaela!

   Ștergere
 3. Toate monedele aruncate la Trevi devin automat proprietatea primăriei Romei ;)
  La Trevi mai sunt interesante biserica din latura dreapta și gelateria din latura stânga.
  Treptele din Piață Spaniei sunt considerate a avea un caracter sfânt. De aici vine aglomerația și dorința de a sta pe ele ca și pe o banca...
  De asemenea, târgul volant cu pictorii de la stația de metrou din Piață Spaniei este un spectacol care merita atentia...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu am văzut târgul de care spui. E drept că și era o înghesuială de nedescris peste tot!

   Ștergere
 4. Cata lume,aglomeratia ma oboseste desi locurile sunt deosebite.Un weekend minunat sa ai!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Într-adevăr, a fost cea mai obositoare dintre toate călătoriile noastre.

   Weekend minunat și ție, Ella!

   Ștergere
 5. Greu de gasit un loc celebru fara inghesuiala la Roma, mai ales in perioada de vara. Acelasi lucru e valabil si la Florenta. Mie mi-a placut in Piata di Spagnia, poate fiindca am fost acolo in primavara. Atmosfera era mai respirabila si scarile erau decorate cu imense glastre cu azalee. Asa ca florile mi-au atras atentia mai mult decat oamenii :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, și mie mi-ar fi atras atenția, dar nu era nici măcar o petală de floare! :))

   Ștergere
 6. Atunci cand e mare glomeratie nici nu te poti bucura de frumusetea locului, arhitecturii sau a operelor de arta ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Fără îndoială! Necazul este că, pentru a prinde o perioadă cu mai puțină aglomerație, trebuie să accepți o perioadă ori prea rece, ori prea fierbinte...

   Ștergere
 7. Chiar daca a fost aglomerat, totusi calatoria pare sa fi fost totusi frumoasa. Ca orice destinatie noua. Mi-au placut sculpturile de la fantana. Sunt amintiri deosebite!
  O seara frumoasa si un weekend placut, draga Zina!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Așa este. lăsând la o parte neplăcerile pe care le-am descris aici și în alte articole, au fost și multe părți frumoase și interesante. Din orice călătorie poți culege amintiri frumoase. ☺

   Weekend plăcut și ție, Suzana!

   Ștergere
 8. Ha, ha, ha. Cred că singura fază de care m-aş bucura ar fi cea cu cumpărăturile pentru suflet. Urăsc locurile cu lume multă şi nici îngheţată nu mănânc!
  Îmbrăţişări, din Cluj, nu din Roma!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ehei, Cafeluță, dacă aș fi evitat locurile cu lume multă, nu mai vizitam nimic din ce am vizitat! Toată lumea vrea să vadă cele mai vestite muzee, monumente de arhitectură, parcuri, magazine etc.etc.
   Weekend plăcut! ☺

   Ștergere
 9. Mie mi-a plăcut cum ați povestit, cu năduf, experiența romană. Cum se știe că „toate drumurile duc la Roma”, e clar că nu poate să fie decât aglomerație prin toate cotloanele Cetății eterne. Cu atât mai mult prin locurile vestite. Cred că este destul de greu să prindă omul puțină liniște, pentru a vizita în tihnă. Poate doar pe la.... 5 dimineața!
  Să aveți un weekend frumos! :-)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Poate, dar noi dormim la ora aia! :))

   Weekend frumos și vouă, Alex!

   Ștergere
 10. Ar trebui sa dai la o parte "perdeluta"cu drumurile neplacute, pana la frumusetile Romei,draga Zina,pentru a ramane doar cu minunile ei,despre care
  "turma" nu prea stie nimic:fantana lui Bernini si altale despre acest titan,
  istoria milenara a izvorului fantanii di Trevi,sculpturile...Stergem ce e urat
  si ramane fericirea splendorilor vazute !
  ...In rest,privind "romanismele" de pe traseu,se vede originea comuna,...si mai vor sa scoata latina din scoli !?!
  Iti doresc,draga Zina,sa mai vezi opere nemuritoare,si sa ni le prezinti si noua !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sper să reușesc să mai văd și alte splendori și sigur vă voi povesti despre ele !

   Ștergere
 11. Frumoasă descriere,îmi place mult Fântâna Trevi cu sculpturile ei,
  pentru mine va rămâne un vis greu de realizat!
  Îți doresco săptămână frumoasă ca o primăvară!
  Îmbrățișez cu drag și mulțumesc de vizită!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu se știe niciodată! Și eu credeam că aceste călătorii sunt un vis greu de realizat. Și totuși, uite că le-am făcut!

   La mulți ani, Elena, cu sănătate și bucurii! ☺

   Ștergere
 12. abia am venit si deja mi-e dor :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Te cred! Așa mi s-a întâmplat și mie, dar nu cu Roma :))

   Ștergere
 13. Nu am reușit să ajung să vizitez, dar mi-ar place... îmi pare foarte frumos acolo din pozele ce le-ai pus. Nu îmi place înghesuiala, dar cred totuși că merită văzut acest loc. :)

  O zi frumoasă!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Exact cum spui: merită să vezi locurile, chiar dacă trebuie să faci abstracție de înghesuială. E drept că am și nimerit într-un moment foarte propice înghesuielii. Cred că există și perioade mai lejere.

   Ștergere
 14. La mulți ani,Zina!
  O zi cât mai frumoasă îți doresc și cât mai multe cadouri!
  Îmbrățișez cu drag!

  RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !