2016-05-06

Barcelona. Casa Batlló, monument UNESCO

Călătorii.

Impresii de călătorie.

barcelona-casa-battlo-afis

Nu departe de Casa Mila se află La Mansana de la Discòrdia, ”mărul discordiei”. Aici se află trei clădiri, operele din perioada 1900 – 1907 aparținând la trei mari arhitecți ai stilului Modernista: Casa Battló – lui Antoni Gaudí, Casa Amatller – lui Puig i Cadafalch și Casa Lleó Morera – lui Domènech i Montaner. Cine face turism in Barcelona trebuie neapărat să le vadă. 

Casa Battló a fost construită în 1870 -1877 și renovată în 1904 – 1906 de Gaudí și colaboratorii lui. Comanditar a fost Josep Battló, un magnat din industria textilă. Sumele generoase puse la dispoziție i-au permis lui Gaudí să dea frâu liber imaginaței și inventivității sale debordante și să modifice esențialmente clădirea, ca și cum ar fi făcut-o folosind proiecte de casa noi.. El a adăugat al cincilea etaj, a construit subsolul, a extins holul, a reconstruit casa scării și pereții interiori, a folosit curbe largi în toate camerele. De fapt, clădirea nu are unghiuri drepte. 

Elementul cel mai deosebit este însă fațada clădirii. După cum Casa Mila a fost supranumită de localnici La Pedrera, Cariera de piatră, și Casa Battló a primit o poreclă, datorată aspectului său exterior, Casa dels ossos, Casa oaselor. Aspectul este dat de asemănarea balcoanelor cu o mulțime de cranii, ale victimelor balaurului, figurat și el deasupra, ca acoperiș, căci, după unii, fațada este un omagiu adus Sfântului Gheorghe, Sant Jordi, patronul spiritual al Cataloniei, a cărei capitală este Barcelona. Alții afirmă că fațada este o alegorie de carnaval, că acoperișul întruchipează pălăria lui Arlechino, balcoanele – măștile de carnaval, iar mulțimea de bucăți de ceramică decorativă care decorează fațada după tehnica trencadis, ar sugera confetti multicolore. 

Obsedat de iluminatul natural, Gaudí a conceput ferestrele din ce în ce mai mari, pe măsura ce se coboară către parter, iar largul luminator e placat cu faianță care pornește de la parter în culoarea gri-perlă și, pe măsură ce urcă, devine tot mai închisă, până la albastru cobalt. Rezultatul este iluminatul egal al întregii clădiri.

Originală este și încălzirea centrală, rar întâlnită în zona aceea pe timpul când a re-creat Gaudí clădirea. Pentru aceasta au fost create coșuri de fum și guri de aerisire neobișnuite, aflate pe terasa blocului. Nu mai puțin originală este ventilația clădirii, care funcționează exact ca aparatul modern de aer condiționat, dar după principii naturale, fără a consuma nici un dram de energie electrică. Natura se regăsește peste tot, și în linia sinuoasă a scării, care amintește de curburile coloanei vertebrale. Vitraliile de la ferestre sunt inspirate după natură, după cum mânerele ușilor și ferestrelor sunt mulate perfect după forma mâinii. De altfel, Gaudí spunea că aceia care se sprijină pe legile naturii în lucrările lor, colaborează cu însuși Dumnezeu. 

Comparând cu Casa Mila, am fost puțin decepționați de faptul că la Casa Battló apartamentul vizitat era tare golaș, fără mobile, covoare, alte obiecte ce populează o casă. Ingeniozitatea și originalitatea construcției a compensat însă din plin aceste lipsuri. 

Casa Battló este poate cea mai reprezentativă clădire în stil Art Nouveau a lui Gaudí, de aceea și ea este înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Iată și câteva fotografii (pentru mărire, clic în parantezele din colțul din dreapta jos):


*

Va urma

Articolul este înscris în seria ”Reflexii” de la SoriN.

Ai putea să mai citești:

16 comentarii:

 1. Hristos a înviat, doamna Zina! Minunată incursiune ne propuneți, în lumea „de poveste” a lui Antonio Gaudi. Omul acesta a fost un vizionar, căci creațiile sale sunt unice și inegalabile. Nu doar ca originalitate, ci și ca viziune artistică.Lumea lui pare desprinsă din basme.
  Vă doresc un sfârșit de săptămână minunat! :-)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Adevărat a înviat!
   Într-adevăr, poți să te crezi în lumea basmelor privind capodoperele lui Gaudi!

   Weekend plăcut și ție, Alex! ☺

   Ștergere
 2. Frumoasa cladire! Interesant este luminatorul. Pare sa fi fost foarte gandit. O geometrie fara unghiuri drepte mi s-a parut intotdeauna foarte simatica. Indiferent cum privesti, viziunea este alta! Nu te plictisesti!
  Cred ca Barcelona este o destinatie turistica deosebita.
  Ar trebui sa o iau si eu in calcul.
  Weekend minunat, draga Zina!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Suzana, neapărat să vizitezi Barcelona, dacă ești hotărâtă să pleci la plimbare prin Europa. Merită din plin cheltuiala și efortul, crede-mă!

   Weekend minunat și ție! ☺

   Ștergere
 3. Indiferent de forma,arta este o bucurie care de foarte multe ori,ne surprinde
  Weekend de poveste!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Surprizele frumoase sunt o plăcere, oricând.
   Weekendul s-a dus, dar n-a prea fost de poveste... Prea frig, prea înnorat..

   Ștergere
 4. o sa ajung si eu candva acolo :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Îți doresc din toată inima, draga mea! ☺

   Ștergere
 5. Când spui Barcelona,spui Antonio Gaudi,așa cum spune Alex lumea lui pare desprinsă din basme...te felicit că ai ajuns și acolo,dragă Zina!
  Îți doresc o duminică însorită și plină de bucurii!
  TE îmbrățișez cu mare drag!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am ajuns și sper să mai ajung, măcar încă o dată...

   Săptămână ușoară, Elena! ☺

   Ștergere
 6. O bijuterie cu sclipiri de diamant albastru !Daca vizitatorul are ceva imaginatie,poate tese un basm,cu castelul in nori,cu zane si zmei...la
  Gaudi,orice este posibil, inclusiv fantasmele cosurilor de fum...
  Vise frumoase !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mi se pare chiar o rușine să spun ”coșuri de fum” la operele alea de artă!

   Ștergere
 7. Fatada principala este extraordinara! Parca e din alta lume...
  Multumiri!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Exact așa este! Rămâi cu gura căscată când o vezi pentru prima oară!

   Cu drag!

   Ștergere
 8. Grozave idei de iluminare in mod egal, sistemul de incalzire, informatii pretioase pe care nu avem de unde sa le stim doar privind.
  Multumesc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dacă ai ști cât de multe sunt, de fapt, ideile lui Gaudi, toate inspirate din natură...

   Cu drag, Mihaela! ☺

   Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !