2016-08-12

Zoo Barcelona

Călătorii.

Impresii de călătorie.

posibila-emblema-a-zoo-barcelona

Ce loc poate fi mai plin de viata decât o grădină zoologică ? Unde poți lua mai multe imagini, foto sau video, decât la Zoo ? Cât despre Zoo Barcelona, nu cred că am destule cuvinte să o descriu ! Cine face turism in Barcelona trebuie neapărat să vadă cu ochii lui !

Aflați în Barcelona, într-o (prea) însorită dimineață de sfârșit de mai plecăm să vizităm Parc de la Ciutadella. Un parc frumos, cu multă verdeață, palmieri, dar … fără flori. De altfel, aveam să vedem până la sfârșitul sejurului că asta e o caracteristică a tuturor spațiilor verzi ale Barcelonei, la vremea asta, exceptând  La Miranda, în ”vârful” parcului Güell, plină de cactuși îmbobociți și înfloriți.

Zoo Barcelona nu se compară cu grădina zoologică a Vienei, dacă ne referim la amploare. Farmecul său e dat de amenajarea deosebită a spațiilor pentru animale, bogăția de plante, curățenia exemplară, de spațiile dedicate pentru odihna copiilor sau a adulților.
Câteva remarci privind animalele. Am văzut pentru prima oară un rinocer ”pe viu”, și încă de foarte aproape (îl veți vedea într-o fotografie). De asemenea am văzut îndeaproape mangustele (suricatele), grăsuțe și pufoase, extraordinar de drăguțe (ultimul film). Predomină animale din America de Sud, înaintea celor din Europa și Africa. Sunt semnalate vizibil speciile de animale aflate pe cale de dispariție, se pune un mare accent pe protecția faunei iberice, pentru care este amenajată o anumită zonă din grădină, unde sunt reproduse în mic condițiile geografice ale Peninsulei Iberice. Firește, zona este populată cu speciile caracteristice.
Preocupările de promovare a ecologiei sunt evidente. Cu alte cuvinte, Zoo Barcelona are un profund caracter educativ. Ca urmare, am văzut extraordinar de mulți copii, fiind o zi de lucru. Erau acolo de la copii de creșă, de 2 ani (20 de copii cu 6 însoțitoare), la copii de grădiniță (nenumărabili, dar bine organizați și supravegheați) și copii de gimnaziu. Toți copiii care erau în grup organizat erau în uniformă – galben cu alb -, ca și însoțitoarele lor…  Cei de gimnaziu erau în grupuri mici, fără uniforme și fără însoțitori, dar se vedea că veniseră cu treburi serioase pe acolo. Fiecare avea câteva fișe xeroxate și toți completau de zor pe ele datele animalelor și observațiile făcute. Aș fi  fost tentată să spun că de ce nu fac și ai noștri așa. Mi-am amintit ce greu se ajunge la Zoo Băneasa și în ce hal sunt găzduite animalele, ce duhoare poate să domnească și ce disperare se citește în ochii animalelor de acolo… Așa că tac.
Despre copii și animale vor vorbi fotografiile și micile filme de la sfârșit (nu uitați click-ul pentru mărire !).

zoo-barcelona-copii-asteptand-la-intrare
Copii de grădiniță așteptând la intrare,...

zoo-barcelona-copii-la gustare
... luând gustarea...

zoo-barcelona-copii-hranind-paunii
... sau hrănind păunii, adunați pe lângă spațiul copiilor,...
 
zoo-barcelona-paun-liber-pe alei
... ori plimbându-se liber pe alei.


Pe fondul sonor al guralivilor papagali,...

zoo-barcelona-tucan
...tucanul sta c-o nucă-n cioc,...

zoo-barcelona-cangur
...cangurul lenevea,...
zoo-barcelona-rinocer
... iar rinocerul privea miop.

zoo-barcelona-antilope
Era cald. Antilopele se ascunseseră sub niște palmieri,...
zoo-barcelona-urs
...un urs dormea liniștit într-o groapă...
zoo-barcelona-hipopotami
...și hipopotamii se pregăteau să se scalde.
*

Va urma

Articolul este înscris în seria ”Reflexii” de la SoriN.

Ai putea să mai citești:

15 comentarii:

 1. Pe mine gradinile zoologice ma deprima ... poate si din cauza ca si-au pus amprenta cele vizitate in copilarie, in Romania evident.
  Poate si pentru ca nu suport ideea de captivitate.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu privesc din alta perspectiva... Imi plac animalele și pe multe dintre ele nu aș putea să le văd nicaieri în stare naturală decât la Zoo.
   De acord în ceea ce privește Zoo din România, care nu se compară nici pe departe cu acelea din Viena, Barcelona, Praga...
   Așa e, captivitatea e insuportabilă chiar și după gratii de aur! ☺

   Ștergere
 2. Ce mi-a placut plimbarea prin Zoo. As vrea sa avem si noi un cult pentru astfel de locuri, in care si mari si mici au multe lucruri de invatat. Poate gresesc, ca la zoo Bucuresti nu am mai fost de ani buni, dar nici nu am mai auzit ceva pasionant despre zona...
  Astept urmarea!!! :)
  Un weekend frumos iti urez cu drag!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nici eu nu am mai fost demult, deși trec adesea pe lângă ea... Până la urmă voi intra, macar ca să văd ce schimbări s-au făcut.

   Weekend frumos și ție, Suzana!

   Ștergere
 3. Din cate am mai citit este un loc extraordinar. Poate voi ajunge acolo intr-o zi. :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Îți doresc din suflet să reușești! ☺

   Ștergere
 4. ma uit cand la cactusi, cand la paun, cand la papagalul agaponis si inves.
  care-i mai frumos? nu pot alege...

  RăspundețiȘtergere
 5. Cu asa prezentare cine ar rezista tentiei de a vizita aceasta gradina zoo? :)
  Se vede puiul de gorila :) Mi-a placut si "inceputul" unui pui de leu. :) Excelenta scena de tandrete. :) De ursulache ce sa zic?! E tare dragalas in groapa pe care si-a sapat-o singur. :) Mangustele ochioase imi plac si ele. Pe scurt: excelent tot ce am vazut. :)
  Iti doresc, cu drag, weekend minunat!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mă bucur că ți-au plăcut, eu le-am filmat cu mare drag.

   Weekend plăcut și ție, Diana! ☺

   Ștergere
 6. Minunate imagini, dintr-un loc deosebit, făcut anume pentru relaxarea vizitatorilor, dar și pentru educarea lor. Totul organizat cu mare grijă, cu dăruire și respect față de oameni și animale. Cel mai mult mi-a plăcut păsăroiul din prima poză. Are o ținută foarte semeață.
  Poate vom reuși și noi, românii, să luăm exemplul celor de pe alte meleaguri. Avem multe de învățat...
  Să aveți un sfârșit de săptămână cât mai frumos! :-)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Poți să crezi că vom lua vreun exemplu?! Câte n-am fi putut să luăm, dar nu le-am luat...

   Weekend plăcut, Alex!

   Ștergere
  2. Eeee, trebuie să fim îngăduitori, românii vor, dar au.... pornirea mai grea. Până se urnesc la ceva.... lâncezesc în realitatea lor mioritică!
   O duminică minunată, doamna Zina! :-)

   Ștergere
 7. Ce ar fi de comentat ?Sunt minunate toate imaginile cu animale,conditiile care le sunt create,ingrijirea,seriozitatea cu care
  acest Zoo este este privit de autoritati,ca reper in educarea copiilor si adultilor,in respect pentru natura...Nici mie nu-mi plac
  animalele in captivitate,poate ca o reminiscenta a primei vizite la Zoo Bucuresti...Comparatia?Nici in 100 de ani nu e posibil !
  Multumescpentru poze si filmulete,sunt excelente,draga Zina !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cu plăcere, mă bucur că ți-au plăcut, dragă Natalia!

   Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !