2016-11-04

Jurnal de vacanță 2014. Praga (1)

Călătorii.

Impresii de călătorie.

praga-turisti-la-turnul-cu-ceas-astronomic
Mulțimea de turiști în fața turnului cu ceasul astronomic
Transcrieri din jurnalul scris de mine pe parcursul călătoriei.

Praga, ziua 1. Am locuit la același hotel ca și anul trecut, Royal Plaza. Nimic nu ne-a determinat să ne schimbăm părerea excelentă pe care ne-o făcusem cu un an înainte, nici camera, nici micul dejun, nici serviciile. Doar Internetul (la cameră, în prețul camerei) a mers foarte greu într-una dintre zile.
Când am ieșit din hotel, am avut un șoc: pe cât de cald era înăuntru, pe atât de frig era afară – câteva grade. Maxima zilei a fost 15°C. Când am plecat de la București spre Timișoara avuseserăm 30°C ! M-am încheiat la toți nasturii la toate cele pe care le aveam pe mine, am pus haina de ploaie peste ele și așa, învelită ca și ceapa în foile ei, am rezistat eroic. Cu gluga pe cap și cu regretul că nu îmi trăsesem și un dres pe sub pantaloni.
Am fost întâi în Piața Orașului Vechi (Stáre Město). La fel de frumoasă curată și îngrijită ca și anul trecut, era acum potopită de o mare de turiști, grupuri de ruși și japonezi, englezi și români, italieni și unguri etc. etc. Micile turme străbăteau piața încolo și-ncoace, urmărind din ochi ”drapelul” ghidului – care un smoc de panglici colorate, care un steguleț medieval sau o păpușică nostimă ori o umbrelă colorată viu. Înghesuiala cea mai mare era în dreptul turnului cu ceasul astronomic, înghesuială care a ajuns la paroxism la ora douăsprezece, când a avut loc parada figurinelor ceasului. Nu prea spectaculoasă, figurinele fiind mici și apărând la două ferestruici, nici ele prea mari, dar… atracție turistică, de !
Tot în piața asta se află o bancă la care schimbul se face în condiții de… jaf. În mod obișnuit, 1 euro = cam 27 de coroane cehe. La această bancă se dădeau 19 coroane pentru 1 euro și am auzit pe cineva ieșind și exclamând furios ”That is robery !” E mult mai bine să iei coroane din țară.

După ce am vizitat biserica Sf.Nicolae și biserica Sf. Maria din Tyn – despre care am mai scris -, am asistat la ”ora exactă” și am urcat în turnul cu ceas (110kcz/persoană pentru două lifturi succesive), am dat o raită prin magazine și printr-un mic bazar. Am stat puțin la soare și am hrănit niște porumbei,  am adulmecat pofticioși bunătățile care îi îmbiau pe turiști chiar de pe marginea trotuarului, am admirat dorința nestăvilită a praghezilor de a-și împodobi fațadele caselor (fiecare cum a putut !), apoi am pornit înapoi spre hotel.
praga-turnurile-bisericii-sf-maria-din-tyn
Turnurile bisericii Sf.Maria din Tyn
praga-fatade-impodobite-1
Fațade împodobite (1)
praga-fatade-impodobite-2
Fațade împodobite (2)
praga-fatade-impodobite-3
Fațade împodobite (3)
În Piața Sf.Wenceslas era veselie mare, o trupă de menestreli cânta de zor, un mim făcea pe bebelușul, grupuri de turiști căscau gura, iar țiganii noștri roiau și ei tot în grupuri, cu ochii țintă după victime. Am filmat distracția și am pornit mai departe.
Am examinat felurite localuri pentru a mânca de prânz.  Am ales până la urmă restaurantul-pizzerie ”Vačlavka”, restaurant cu specific italian, în care aveai ce alege dintr-o variată ofertă de preparate, de la gustări, supe, salate, la spaghetti, risotto, fripturi și nenumărate feluri de pizza, încheind cu profiterol, tiramisu și alte deserturi. Prețuri acceptabile, de la 45 de coroane o supă (de roșii, de brânză sau minestrone), la 160 de coroane o pizza napoletana și 90 de coroane un profiterol. Un pahar de 300 ml de bere Pilsner era 25 de coroane , iar unul de 500 ml – 35 de coroane.

*

Va urma

Articolul este înscris în seria ”Reflexii” de la SoriN.

20 de comentarii:

 1. Ai reusit sa ma faci sa vizualizez pas cu pas traseul ... dar mai ales m-ai facut sa simt atmosfera locului.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu existaă călătorie mai plăcută decât cea făcută alături de prieteni! ☺

   Ștergere
 2. Mi-a placut inceputul calatoriei prin Praga. Nu o stiu decat din alte poze, asa ca pur si simplu m-am bucurat de traseu.

  Un weekend excelent draga Zina! Sper ca esti bine!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mă bucur pentru bucuria ta!

   Weekend frumos, dragă Suzana!

   Ștergere
 3. Avem un prieten care e "mort" dupa Praga! :) Nu Paris, nu Roma... nu altceva! :) E un "calator", in fiecare an viziteaza diferite orase, dar in fiecare an Praga este singurul oras care "se repeta". :)
  Acum am vazut Praga si prin ochii lui. :)
  Frumoase calatorii ati mai facut! La cat mai multe! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Praga este un oraș de basm. Nu măreț ca Viena, nu copleșitor ca Parisul, dar... de basm. ☺
   Cât despre călătoriile noastre... cât s-o mai putea...

   Ștergere
 4. Este la ceasul de la Primărie...
  Unii turiști așteaptă ora exactă ca la urs. :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Aș zice că e o tradiție turistică fără prea mare acoperire. Spectacolul păpușilor nu se compară nici pe departe cu cel de la Anker Uhr, din Viena. Atracția cea mai mare o reprezintă varianta astronomică a ceasului.

   Ștergere
 5. cred ca am mai scris aici la tine, praga este unul dintre orasele de care m-am indragostit pentru ca a reusit sa pastreze atat de multe marturii ale trecutului, pentru pavajul lui din piatra de rau care mi-a rupt picioarele, pentru care mereu o lumina aparte :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Hehe! Și eu m-am ales cu picioarele rupte când am fost prima oară! După aia mi-am luat pantofi strong! :))

   Ștergere
 6. Ce mult imi plac fatadele impodobite ale caselor, nu-i loc in care ajung sa nu fiu cu ochii la dantelele lor. Vreau si eu sa vad Praga!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. O vei vedea, sunt sigură! Ai puțintică răbdare!

   Ștergere
 7. De mult e pe lista noastra de calatorii, mai ales ca pentru mine e un oras pe care il stiu de cand inca nu era in topul destinatiilor europene. Articolele tale ma fac sa visez la un sfarsit de saptamana acolo ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, nu e rău nici un city break, deși e cam scurt, după cum îl arată si numele...

   Ștergere
 8. hornet.natalia07 noiembrie, 2016

  Mi-a placut foarte mult plimbarea prin Praga si pozele,mai ales cea
  cu biserica Sf.Maria din Tyn :turnuletele acelea deosebite,parca n-am vazut in alta parte !
  Din pacate trebuie sa ma multumesc cu albumul meu "Zlata Praga",
  insotit de comentariile tale savuroase !
  Va doresc multe vizite si plimbari minunate !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Plimbările sunt pentru toată lumea. Trebuie doar un pic de efort...

   Ștergere
 9. Frumos ați spus: un oraș de basm! Ce frumos au reușit praghezii să împletească vechiul cu noul, tradiționalul cu modernul, în acest oraș minunat.
  Numai bine vă doresc și zile frumoase! :-)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, sunt oameni gospodari.

   Numai bine, Alex!

   Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !