2017-02-13

CITATE FAVORITE (5)

omul-cu-doua-umbre

 Victor Hugo, ”Mizerabilii”: 
”Numai popoarele barbare se dezvoltă pe neașteptate după o biruință. E mândria deșartă, trecătoare, a puhoaielor de apă umflate de furtună. Popoarele civilizate, mai ales în vremea noastră, nu se înalță și nu se prăbușesc după norocul sau nenorocul unui comandant. Ceea ce îl deosebește pe fiecare dintre ele între neamurile pământului e mai mult decât o luptă. Onoarea lor, demnitatea, inteligența, geniul lor, nu sunt, slavă Domnului, simple numere pe care cuceritorii le pot pune ca niște jucători la loteria norocului. Adesea, o bătălie pierdută înseamnă dobândirea unui progres.”

”Lumina aceasta, care se numește istorie, e nemiloasă; ea are acea caracteristică dumnezeiască și ciudată că, fiind lumină și tocmai pentru că e lumină, așterne adeseori umbră acolo unde mai înainte străluceau raze; din același om ea face două năluci deosebite, o asmute pe una împotriva celeilalte și o nimicește; adâncurile întunecate ale despotului se războiesc cu strălucirea orbitoare în prețuirea definitivă a popoarelor.”

Sursa foto

Serialul ”Citate favorite”, născut în urma lecturării unui articol publicat de Ella și a discuțiilor purtate cu ea.
În fiecare zi de luni vom păși în noua săptămână cu mintea limpezită și cu sufletul pregătit pentru tot ceea ce vom întâmpina. Nu numai atât, dar ne vom cunoaște mai bine și ne vom împărtăși ceea ce gândim, căci știut este că omul alege din cărți gândurile care se potrivesc cu ale sale.

Înscrie-ți în tabel numele și linkul postării. Scrie un comentariu cât de mic la postarea mea și vizitează-i și pe ceilalți înscriși, cu comentariul de rigoare. De altfel, serialul are sloganul ”Click&Comment Monday” ! Distribuie pe rețele articolele care îți plac mult!

32 de comentarii:

 1. Sunt bucuroasa ca m-am nascut într-o tara civilizata si am învatat si sa pierd si sa castig! Primul citat îmi place tare mult!

  Iti doresc o saptamana minunata! <3

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cred că acel citat va fi agreat de toate persoanele cu o judecată dreaptă...

   Săptămână minunată și ție, Ella!

   Ștergere
 2. Atat de potrivite citatele alese de tine, Zina, contextului pe care il traim....
  Onoarea si demnitatea...da, aceste atribute caracterizeaza si poporul roman si mai mult decat oricand in aceasta perioada le redescoperim si poate ca le simtim altfel incarcatura..

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pandhora, mă bucur mult că și voi apreciați adevărul acestor citate ca și mine.

   Ștergere
 3. Cat adevar dur si dureros si pentru vremurile de azi!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, Roxana, dur și dureros, ai dreptate... :(

   Ștergere
 4. Mi ai dat o tema de reflexie pentru astazi, draga Zina!...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Toate citatele pe care le publicăm noi sunt teme de reflexie. Îmi doresc foarte mult să fie citite de cât mai mulți oameni. Dacă lumea ar citi mai mult, ar greși mai puțin, ar fi mai înțeleaptă.

   Ștergere
 5. Citatul doi imi duce gandul la maresalul Ion Antonescu…
  Istoria... Pe mine m-a cam bagat in ceata. :) Aproape ca nu mai stiu ce e adevarat si ce nu (dar am stiut vreodata, cu adevarat?).
  Citatele pe care le-ai ales au starnit un vartej de ganduri cu privire la istorie. :)

  Iti doresc, cu drag, sa ai o saptamana frumoasa!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Diana, cred că singura atitudine înțeleaptă este să pui permanent un semn de întrebare asupra afirmațiilor istoriei.

   Săptămână frumoasă și ție! ☺

   Ștergere
 6. Ai ales un citat potrivit, aparținând unui autor genial! Nici o altă figură nu a dominat atât de categoric în perioada sa naţiunea, literatura şi nu s-a ridicat la înălţimea judecăţilor de valoare în aceeaşi măsură ca Victor Hugo. Lider de necontestat al romantismului francez, Hugo şi-a exercitat influenţa în toate genurile existente: poezie, dramă, ficţiune, critică literară, eseuri politice şi religioase. ”Hugo, pe tot parcursul vieţii sale, a întruchipat istoria şi spiritul Franţei în cea mai mare parte a secolului al XIX-lea.” De astfel de oameni ar avea orice stat nevoie.
  O săptămână cât mai bună, Zina dragă!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mirela, nu cred că orice stat ar ști ce să facă cu el...

   Săptămână cât mai bună și ție!

   Ștergere
  2. adevărat, Zenaida! pe la noi, toţi cei care au fost mai aparte în gândire, s-au dezvoltat, la adevărata lor valoare, departe de ţara noastră...
   iar cei care au rămas în ţară, au fost ucişi, închişi, marginalizaţi sau consideraţi nebuni !!!

   Ștergere
 7. Vorbe înţelepte, bine alese.

  RăspundețiȘtergere
 8. Zina, parca ai potrivit aceste citate cu vremurile ce le traim acum :D
  Putini sunt cei care considera o batalie pierduta a fi un progres. Sunt condusi de mandrie si nu vor accepta infrangerea, preferand sa puna la bataie tot, doar doar vor castiga :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cristina, nu le-am potrivit, doar le-am ochit! ☺

   Ștergere
 9. Si totusi mereu ma intreb: cum putem sti? Cum putem trece dincolo de adevarul aparent sau falsificat, asa, ca un nespecialist in ale istoriei? E cam complicat.
  Oricum, trebuie sa recitesc aceasta carte. I-a venit timpul...:D
  O saptamana excelenta, draga Zina!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Părerea mea este că nu putem ști sigur niciodată. Putem să încercăm să ne informăm, fără patimă, din izvoare diferite, cu abordări din puncte de vedere diferite. Numai că e cam obositor și, până la urmă, nu prea util.

   Săptămână excelentă și ție, Suzana!

   Ștergere
 10. Ceea ce-l face pe acest geniu al literaturii,mai actual acum,ca si atunci,este gandirea lui analitica,taioasa ca lama unui cutit care diseaca societatea,cauzele ce o imping sa ia
  hotarari corecte sau gresite si urmarile acestora.
  Sunt convinsa ca alegerea acestor relevante citate(minunate!)a fost facuta de tine,draga Zina,si pentru ca reflecta starea "mocirloasa"in care ne aflam ca natie,ca tara...
  Zile mai frumoase iti doresc !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Desigur, acesta a fost motivul.

   Zile frumoase să avem!

   Ștergere
 11. Foarte faine citate. Și atât de potrivite pentru timpurile pe care le trăim. Astfel de înțelepți, precum marele scriitor Hugo, reușesc să aducă lumină în sufletele oamenilor și o mai bună înțelegere asupra lumii și a rostului nostru ca nație. De-am ști să luăm aminte.
  Mulțumiri pentru alegerea dvs, doamna Zina! :-)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Alex, necazul este că iau aminte cei care aveau nevoie cel mai puțin de citate pentru asta...
   Mă bucur că îmi apreciezi alegerile!

   Zi frumoasă!

   Ștergere
 12. Sunt cugetari binevenite in aceste zile dominate de orgolii.
  Zile cu bucurii !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu cred că ajung până la orgoliile alea... Nu au timp de citit bloguri de genul acesta.

   Zi frumoasă!

   Ștergere
 13. Si totusi, la un moment dat, toate marile imperii s-au prabusit iar marile civilizații si-au oprit fermentația creatoare. In multe cazuri informațiile adunate de aceste civilizații cat si operele lor de arta (scrise sau vizuale) au ajuns la noi.
  In alte cazuri nu.

  Ma intreb unde ar fi fost omenirea daca Biblioteca din Alexandria nu ar fi fost distrusa ?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mă tem că nici Biblioteca din Alexandria nu ar fi putut opri involuția omenirii...

   Ștergere
 14. Interesante citate ai ales. Se potrivesc bine si zilelor noastre.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Asta e marea calitate a gândurilor titanilor literaturii. Se potrivesc pentru toate vremurile. Sau nu se schimbă nimic de-a lungul vremii?...

   Ștergere
 15. adevărată frământare spirituală ai declanşat, Zenaida, cu caeste citate alese atât de bine !
  adevărată dezbatere ! felicitări !
  de multe ori şi eu mi-am pus întrebarea despre ce a fost în alte timpuri ! zbuciumul acestor timpuri, de la 1989 încoace, m-a ajutat să înţeleg mai bine de ce din istoria timpurilor trecute au ajuns la noi atâtea mărturii dar multe atât de contradictorii ! am înţeles că poţi să fii un cronicar inteligent dar partinic şi atunci, datele vor fi măsluite pentru a rîmâne o mărturie denaturată, în favoarea cuiva care nu ar avea niciun drept altfel ...
  timpurile trăite de mine personal au fost o mare lecţie de viaţă pentru mine - am înţeles (dar cui foloseşte asta ?!) - pentru că tot ce a fost curat, corect de la revoluţie încoace, a fost ''mânjit'', denaturat, falsificat, răstălmăcit ... manipularea a fost la înălţime deşi se spune că trăim în timpuri moderne în care informaţia circulă mai repede, este mai uşor de descoperit falsitatea ! este păcat că încă sunt enorm de mulţi oameni cărora le place să fie minţiţi, dezinformaţi, să trăiască într-o ''mocirlă'' spirituală pentru interese meschine materiale...
  scuză-mă te rog, am scris mult - poate neplăcut ca exprimare - mi-a plăcut mult alegerea ta de azi ca citate din opera măreţului Hugo !!!

  RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !