2017-02-27

CITATE FAVORITE (7)

fata-rugandu-se-jean-baptiste-greuze-1779


Victor Hugo, 
Mizerabilii”: 


”Omul are nevoie de o credință. Vai de cel care nu crede în nimic! 
A cugeta nu înseamnă a trândăvi. A visa înseamnă a semăna; a gândi înseamnă a înfăptui.
Brațele încrucișate muncesc; mâinile împreunate lucrează. Privirea spre cer e o acțiune. A-ți îndrepta gândul spre Marea Umbră e un lucru serios. 
O necontenită cugetare asupra morții prinde bine celor în viață. Să ții seama în viață de permanenta prezență a mormântului e legea înțeleptului...”

”Dacă este ceva groaznic, dacă există o realitate care depășește visul (coșmarul), apoi iat-o: să trăiești, să te bucuri de lumina soarelui, să fii în plină stăpânire a forței virile, să fii sănătos și vesel, să râzi voinicește, să alergi după o glorie care stă orbitoare în fața ta, să-ți simți în piept plămânii care respiră, inima care bate, să ai o voință care judecă, să vorbești, să gândești, să speri, să iubești, să ai mamă, nevastă, copii, să ai lumina și, deodată, cât ai clipi din ochi, în mai puțin de un minut, să te prăbușești într-o prăpastie, să cazi, să te rostogolești, să vezi spice de grâu, flori, frunze, crengi, să nu te poți agăța de nimic, să te zbați în zadar, să te sufoci, să urli, să te răsucești și să-ți spui: ”Acum câteva clipe eram un om viu!”


Serialul ”Citate favorite”, născut în urma lecturării unui articol publicat de Ella și a discuțiilor purtate cu ea.
În fiecare zi de luni vom păși în noua săptămână cu mintea limpezită și cu sufletul pregătit pentru tot ceea ce vom întâmpina. Nu numai atât, dar ne vom cunoaște mai bine și ne vom împărtăși ceea ce gândim, căci știut este că omul alege din cărți gândurile care se potrivesc cu ale sale.

Înscrie-ți în tabel numele și linkul postării. Scrie un comentariu cât de mic la postarea mea și vizitează-i și pe ceilalți înscriși, cu comentariul de rigoare. De altfel, serialul are sloganul ”Click&Comment Monday” ! Distribuie pe rețele articolele care îți plac mult!

25 de comentarii:

 1. Se împletesc perfect cele doua citate! "O necontenită cugetare asupra morții prinde bine celor în viață" pentru este posibil ca în secunda urmatoasre sa ...zici: ”Acum câteva clipe eram un om viu!” Desigur, daca mai poti sa zici! :)
  Ciyaye care îti dau de gandit! Multumesc Zina!

  Sa ai o saptamana excelenta! <3

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Tocmai aici e frumusețea citatului, ne încurajează să sperăm că mai putem să zicem! ;)

   Săptămână excelentă și ție, Ella! ♥

   Ștergere
 2. Intelepciunea vine o data cu inaintarea in varsta si poate ca e bine asa. Tinerii rareori se gandesc la moarte, caci sunt ocupati sa traiasca. Si se simt nemuritori. ;)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Tocmai de aceea se cuvine să fie și ei pregătiți... E cumplit să fii luat prin surprindere de moartea cuiva drag...

   Ștergere
 3. citatele alese de tine m-au cam scurtcircuitat :))
  poate pentru ca reprezinta o realitate pe care o ignoram cu buna stiinta, aceea ca o intamplare de o clipa ne poate intoarce viata cu susul in jos, aceea ca nu vom detine niciodata controlul complet asupra noastra..."să ții seama în viață de permanenta prezență a mormântului e legea înțeleptului...”
  cam da, cam asa si e :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pandhora, câteodată e bun și un duș rece. Ne cam credem nemuritori, vorba Vienelei...

   Ștergere
 4. La fel si pe mine, mi-au dat fiori reci, inca o data. :)
  Multumesc.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cu cât suntem mai conștienți, cu atât suntem mai pregătiți...

   Ștergere
 5. Cât de prețios dar e viața! Am prețuit viața de mică, poate și pentru că părinții mi-au arătat o dragoste, un respect de sine și față de ceilalți, neprețuit!Iubirea lor și a bunicilor a fost încununată, mai târziu, de iubirea pentru propriul meu copil, familie, dar și pentru animăluțele care-mi sunt atât de dragi. Viața are prioritate, trebuie s-o trăim frumos, deștept, să privim lumina și binele, evitând răul (și pe cei răi). Și fără obsesii bolnăvicioase. Eeee, și munca are un rol esențial în existența umană: „Brațele încrucișate muncesc; mâinile împreunate lucrează. ” Cât timp ești ocupat cu ceea ce aduce un plus de bine și frumos omenirii, trăiești cu folos și n-ai timp să te gândești la nimic rău. Zina, o săptămână bună și frumoasă îți doresc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bine zis! Să prețuim viața, Binele, munca, să trăim frumos. ASTA trebuie să învețe copiii noștri!

   Săptămână minunată, Mirela! ☺

   Ștergere
  2. Minunate gândurile Mirelei! Așa este, trebuie ca fiecare să aducem un plus de bine și de frumos în lumea asta și viața tuturor ar fi mult mai bună. Acesta și este rostul nostru pe pământ, până la urmă!

   Ștergere
 6. Din păcate, dintre toate lucrurile pe care ni le-ar putea aduce viitorul, moartea e singurul de care suntem siguri.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cu atât mai mult nu se explica dorința noastră de a-l ignora...

   Ștergere
 7. Acela care e mereu constient de "prezenta" mortii traieste cu adevarat intens. El stie ca maine s-ar putea sa nu mai fie (si) pentru el sau cei dragi si nu vrea sa piarda vreun minut din pretioasa viata ce i-a fost daruita; respecta si iubeste pe toti aceia care sunt aproape de sufletul lui si nu uita sa le spuna si sa le dovedeasca. Omul care e constient de prezenta mortii si nu se teme de aceasta e un om puternic. Toti traim cu ingerul mortii pe umarul stang. :)
  Noh! Iar m-a luat valul! :)
  Iti doresc, cu drag, sa ai o saptamana minunata!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Diana, te-a luat, dar atât de frumos și de adevărat! ☺

   Săptămână minunată și ție!

   Ștergere
 8. Vorba poetului Cosbuc: "C-o moarte tot suntem datori!". Dar simt ca asta in nici un caz nu trebuie sa devina o obsesie. Singurul lucru pe care cred ca trebuie sa-l facem cu multa credinta, este sa ne rugam sa fim cat mai inspirati in a ne proteja de imprevizibilul din jurul nostru, sa ne ascutim instinctul si sa nu facem prea multa galagie, pentru a-l putea auzi!
  In rest, cat ne-o fi ata! :D
  O saptamana minunata draga Zina si o primavara superba!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Aaa, în niciun caz obsesie! Doar să fim conștienți...

   Săptămână minunată, dragă Suzana! ☺

   Ștergere
 9. Minunate și profunde gânduri! Și cât adevăr se ascund în ele. Marele Hugo, a strâns în această minunată operă tot zbuciumul și toată drama destinului ființei umane - această creatură superbă, capabilă să ajungă pe culmi nebănuite, dar care se frământă continuu în incertitudini și căutări neostoite.
  Să aveți o săptămână minunată, doamna Zina! :-)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sunt bucuroasă că s-a întâmplat să încep seria citatelor cu opera capitală a lui Victor Hugo. Ne mai trezește la realitate...

   Săptămână minunată și ție, Alex!

   Ștergere
 10. Când am să plec din lume n-au să mai fie flori,
  Nici chiparoşi, nici buze, nici vin cu-arome fine,
  Nici zâmbet, nici tristeţe, nici înserări şi zori.
  Nu va mai fi nici lumea – căci gândul meu o ţine.

  ~ Omar Khayyam ~

  RăspundețiȘtergere
 11. citatele sunt interesante - cred că poţi să citezi pagini întregi din acest roman - totul este minunat scris !
  aşa este - trebuie să nu uităm că oricând se poate întâmpla ceva şi să pierzi totul !
  felicitări pentru fragmentele alese !

  RăspundețiȘtergere
 12. Intelepte citate din Victor Hugo,acest nepretins filozof si cugetator remarcabil,disecand viata,cu toate bucuriile ei,de care trebuie sa profitam cu masura,dar sa nu uitam umbra ei,disparitia trupului,candva...
  "Moartea si invierea implinesc,in privinta constiintei si a izbavirii de rau,ceea ce nu pot implini nici cele mai impresionante nevointe ale sfinteniei"."nu suntem nascuti de timp,ci de vesnicie..."Parintele Arsenie Boca.
  Parca "nu-mi e frica de moarte,ci de vesnicia ei!
  Doar cei cu adevarat credinciosi(fetita minunata prezentata)nu au teama de necunoscutul ei...
  Saptamana senina sa ai,draga Zina !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Teamă avem cu toții... Important e ce facem până acolo...

   Săptămână cât mai bună, Natalia!

   Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !