2017-03-20

CITATE FAVORITE (10)

despre-fericire

Victor Hugo, Mizerabilii”:
”Fiecare zi își are marea ei suferință sau neliniștea ei măruntă. Ieri tremurai pentru sănătatea cuiva drag, azi ți-e teamă de-a ta; mâine vei avea o grijă bănească, poimâine vei înfrunta ocara unui calomniator, răspoimâine vei suferi de nenorocirea unui prieten;
pe urmă va fi vremea rea, se va sparge ceva sau se va pierde; apoi, o plăcere pe care conștiința și măduva spinării ți-o impută; altă dată nu îți plac treburile publice. Fără să mai punem la socoteală suferințele inimii. Și așa mai departe. Un nor se risipește, altul se adună. Abia o zi dintr-o sută dacă e plină de veselie și de soare. Și tu încă faci parte dintre oamenii fericiți! Cât despre ceilalți, asupra lor domnește o noapte veșnică.Singura împărțire corectă a oamenilor rămâne aceasta: luminați și întunecați. Singura țintă: să micșorăm numărul întunecaților și să sporim numărul celorlalți. De aceea strigăm: Învățământ! Știință! A învăța pe altul să citească înseamnă să aprinzi focul; orice literă silabisită scânteiază.Totuși, cine zice lumină nu zice numaidecât bucurie. Lumina poate fi un izvor de suferință. Luminații plâng chiar dacă ar plânge numai pentru cei întunecați.”


Sursa foto

”Citate favorite”, născut în urma lecturării unui articol publicat de Ella și a discuțiilor purtate cu ea.
În fiecare zi de luni vom păși în noua săptămână cu mintea limpezită și cu sufletul pregătit pentru tot ceea ce vom întâmpina. Nu numai atât, dar ne vom cunoaște mai bine și ne vom împărtăși ceea ce gândim, căci știut este că omul alege din cărți gândurile care se potrivesc cu ale sale.

Înscrie-ți în tabel numele și linkul postării. Scrie un comentariu cât de mic la postarea mea și vizitează-i și pe ceilalți înscriși, cu comentariul de rigoare. De altfel, serialul are sloganul ”Click&Comment Monday” ! Distribuie pe rețele articolele care îți plac!

32 de comentarii:

 1. Bucura-te de lucrurile mici si traieste momentul! Lista mea e buna de ceva! :))

  Sa ai o saptamana superba si o primavera expuberanta! <3

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Asta fac! Da, listele sunt bune măcar pentru a ne conștientiza asupra a ceea ce avem sau nu avem, ne dorim sau nu ne dorim etc.etc.
   Săptămână minunată, Ella!

   Ștergere
 2. Efectiv, n-am cea mai vaga ideea ce as putea sa scriu... :) Sa scriu "ce fain o zice"...? Da, o zice.
  Acest fragment ma duce cu gandul la "emisiunile" gen "vox populi" in care sunt intervievati oameni care n-au prea trecut pe la scoala sau daca au trecut nu s-a lipit ceva de mintea lor... Sunt oameni varstnici, unii; in mod cert multi sunt gospodari, sunt primitori (si au, probabil, multe calitati) si ma doare sufletul sa vad cum spun prostii la TV... Sa nu intelegi prin aceasta ca as fi vreo "luminata" :) dar stiu care e capitala României.

  Iti doresc, cu drag, sa ai o saptamana minunata!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Vezi, aici e buba... Nu numai școala are rostul de a lumina. Familia, presa, biserica etc. își au rolul lor. Dar, ce să vezi: familia se mulțumește dacă copilul e în casă la calculator (când e înstărită) sau dacă muncește pe câmp sau în grajd sau... Presa nu contribuie la luminarea oamenilor decât cu violuri, crime, jafuri, accidente, certuri între politicieni sau filme proaste. Biserica... dar nu mai zic nimic, fiindcă ar fi de spus mult mai multe.

   Săptămână minunată, Diana!

   Ștergere
 3. Astăzi, la mine e vreme rea. În plus nici nu dorm și e aproape dimineață. Cîte adevăruri într-un singur citat! merci Zina,

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, Marta, adevăruri perfect valabile și astăzi, la 165 de ani de când Victor Hugo le-a așternut pe hârtie. Cred că e adevărat că nimic nu e nou sub Soare, doar depărtarea în timp ne face să vedem vremurile de demult mai bune decât cele de azi.

   Ștergere
 4. Îmi place tot mai mult jocul citatelor de luni, mai ales când geniul unor titani ai literaturii ne indică drumurile demne de urmat. ”Luminații plâng chiar dacă ar plânge numai pentru cei întunecați”...E aproape fizică durerea de-a nu te face înțeles din cauza întunecimii minții celorlalți. Și nu mă refer aici la analfabeți, ci la cei care, din prea multă „cunoaștere de sine”, nu acceptă schimbarea, sfaturile, dezvoltarea, progresul spiritual. Refuză dialogul, trântesc ușile în fața aprofundării, preferând infatuarea. Cred că genialul Hugo se referă la cei ce au impresia că știu îndeajuns. Pe când adevărata știință este aceea de-a recunoaște că nu prea cunoști nimic! Pentru că ”întunecimea minții” îi oprește să înțeleagă cu adevărat, să aprecieze gândirea altcuiva, sau o lucrare de artă, o clădire armonioasă, o haină de bun gust sau, de ce nu, un parfum lucrat după legile sacre ale artei parfumeriei!
  Când te limitezi doar la ce și cât cunoști, cred că e la fel de rău ca și când n-ai ști nimic.
  Să ai o săptămână cât mai bună, Zina dragă!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Adevărat, Mirela! Rău e să nu cunoști, rău e să știi câte ceva și să crezi că știi totul...

   Săptămână excelentă!

   Ștergere
 5. Cunoasterea poate fi in acelasi timp si un izvor de suferinta ... cu cat stii mai putin cu atat poti fi mai fericit ;)
  A se observa fericirea copiilor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, dar până și copiii își doresc mereu să știe mai mult...

   Ștergere
 6. Acest citat mi-a amintit de cuvintele Eclesiastului: "Căci unde este multă înţelepciune, este şi mult necaz, şi cine ştie multe are şi multă durere."
  Acum nu cred că trebuie să nu mai învățăm nimic ca să nu avem parte de mai multă durere. :)) Dar cred că unul dintre cele mai importante lucruri pe care le avem de învățat este cum să ne bucurăm de viață exact așa cum este, cu fericiri și cu necazuri.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, asta este esența, să acceptăm viața așa cum este și să ne bucurăm de fiecare clipă frumoasă.

   Ștergere
 7. Cum pot unele minti sa releve adevaruri atat de adanci in cuvinte atat de simple. Uluitor. Saptamana plina de lumina tuturor

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Într-adevăr. Dacă citești cu atenție, rămâi uimit.

   Săptămână excelentă, Roxana!

   Ștergere
 8. Ultima parte a citatului ales de tine inca mai este valabila. Si probabil va continua sa fie inca mult timp...
  De fapt, intreg citatul este in continuare valabil. Nu-i zi in viata omului sa nu apara macar un norisor. Noroc ca soarele are puterea de a ne face sa uitam sau sa dam deoparte supararile.
  O saptamana buna sa ai!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Tocmai prin actualitatea lor sunt uimitoare citatele astea, scrise acum mai bine de un secol și jumătate...

   Săptămână bună, Vienela!

   Ștergere
 9. Bine ca ai pus poza aia simpatica in care un "luminat" zambeste. Oare puterea exemplului o mai functiona? Ca prea multa morocaneala strica! :)
  Pe atunci autorul striga: " Învățământ! Știință! " Cred ca mai mult ca oricand avem nevoie de ele, pentru un fel de declic neuronal... Dar oamenii considera cu adevarat ca este o problema? Pentru ca daca nu, binele cu forta este un pic cam dificil de practicat... :)
  Multumesc draga Zina, de citatul atat de bine ales.
  O saptamana excelenta sa ai!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ca să considere corect, oamenii trebuie să fie luminați de mici. La noi cam scârțâie educația copiilor, și în școală și în familie. N-a zis numeni că trebuie să fie luminați cu forța, nici pe noi nu ne-a luminat nimeni cu forța.

   Săptămână excelentă și ție, Suzana!

   Ștergere
 10. Pe de altă parte, fiecare zi îşi are şi bucuria ei măruntă. Cel puţin o astfel de bucurie. :)
  Asta fără să punem la socoteală marea bucurie care e viaţa însăşi. :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, Vero, și asta se învață: să apreciezi bucuriile mărunte. Dacă nu ești destul de luminat, nu le vezi sau nu le prețuiești.

   Ștergere
 11. O zi dintr-o suta avem bucurii, zice marele scriitor.
  Sper ca s-a inselat, sper ca sunt mai multe.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. A spus-o în sensul că o zi dintr-o sută avem numai bucurii, fără nicio supărare. Și eu cred că sunt foarte rare asemenea zile, 100% fericite.

   Ștergere
  2. Daca mai treci pe aici, sa te uiti in spam. Comentariile mele nu mai apar la tine!

   Ștergere
  3. Suzana, au apărut și ți-am și răspuns!

   Ștergere
  4. Scuze, Zina, mesajul l-am pus pentru Daurel, dar nu i-am precizat numele... :(
   Am mai comentat pe blogul lui, dar nu mai apar mesajele. Sunt cateva bloguri unde mi se intampla asta.
   O zi buna!

   Ștergere
  5. Am înțeles. Și mie mi se întâmplă. La blogurile de pe Wordpress care nu îți primesc comentariile trebuie să revii și să mai încerci o dată. Iar la blogurile de pe platforma Blogger, să te autentifici cu profilul de Google, nu cu adresa blogului.

   Numai bine, dragă Suzana!

   Ștergere
 12. minunat fragment !
  ce să zic ? încurcate sunt toate, într-adevăr ! dar parcă tot mai bine ar fi cu cât mai mulţi ''luminaţi''!
  Doamne, cu cât citesc din aceste fragmente din ''Mizerabilii'', parcă revăd cu alţi ochi întreg romanul...
  felicitări pentru alegerea citatului !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Fără îndoială că ar fi mai bine cu mai mulți ”luminați”, dar uite că sunt din ce în ce mai puțini...

   Ștergere
 13. Profunzimea afirmatiilor din citatul ales,dovedesc inca odata intelepciunea acestui titan,Victor Hugo,un adevarat "luminat" !Daca poti,ca simplu muritor,doritor sa devii
  cat de cat luminat,sa "aprinzi scanteia" intr-un intunecat,este o mare bucurie,dar si o mare suferinta,pentru ca nu-i poti arata toata calea...
  In fiecare zi,ce ne e data,avem o bucurie,trebuie sa o vedem,o clipa,un minut,s-o apreciem.
  Cel mai greu este sa te ciocnesti de 'suficienta",de obtuzitate...
  Cu drag si apreciere,draga Zina !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pe măsură ce scot la lumină citatele din Mizerabilii lui Victor Hugo, mă îngrijorez tot mai tare. Dacă a fost posibil să nu remarc de la prima citire aceste gânduri profunde și general valabile, oare cât am pierdut din mulțimea de cărți pe care le-am citit?...

   Numai bine, dragă Natalia!

   Ștergere
 14. Minunat citat, al acestui titan al literaturii universale. Ce frumos a spus despre viață cu bucuriile și încercările ei, cu iureșul acesta de care nimeni nu scapă. Cât despre cei luminați.... câtă nevoie are lumea de acești oameni care aduc lumină în jur!
  Să aveți o săptămână frumoasă, doamna Zina! :-)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Și totuși... Luminații nu sunt la mare preț în zilele noastre. Dimpotrivă...

   Săptămână frumoasă și ție, Alex!

   Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !