2017-04-03

CITATE FAVORITE (12)

Napoleon Bonaparte. Ingres, 1804


Victor Hugo, Mizerabilii”, despre Napoleon Bonaparte: 

”Pe cine admirați dacă nu pe împărat? Ce vă trebuie mai mult? Dacă nu vreți un om atât de mare, ce fel de oameni mai vreți?
Avea totul. Era desăvârșit. În creierul lui erau toate însușirile omenești ridicate la cub. Făcea legi ca Justinian, poruncea ca Cezar, cuvintele lui uneau strălucirea lui Pascal cu fulgerele lui Tacit, crea istoria și o scria, buletinele lui sunt Iliada, împletea matematica lui Newton cu metafora lui Mahomet, lăsa în Orient în urma lui cuvinte mari ca niște piramide. La Tilsit i-a învățat pe împărați cum să se poarte împărătește; la Academia de Științe știa să-i răspundă lui Laplace, în Consiliul de stat îi ținea piept lui Merlin, însuflețea geometria unuia și procedura celuilalt, era om de lege ca procurorii și cititor în stele ca astronomii. Vedea tot, știa tot, ceea ce nu îl împiedica să râdă lângă leagănul fiului său. 
Și, deodată, Europa înspăimântată își ațintea auzul, armate porneau în marș, coloane de artilerie duduiau, poduri de vase se așterneau peste fluvii, nori de cavalerie galopau în furtună, pretutindeni strigăte, trâmbițe, tronuri, case se cutremurau, hotarele împărățiilor se mișcau pe hartă, se auzea zgomotul unui paloș uriaș scos din teacă, și atunci îl vedeai pe el în picioare, la orizont, cu un fulger în mână și cu ochii învăpăiați, desfăcându-și aripile în mijlocul tunetelor: marea armată și vechea gardă. Era arhanghelul războiului.”

Sursa foto

Serialul ”Citate favorite”, născut în urma lecturării unui articol publicat de Ella și a discuțiilor purtate cu ea.
În fiecare zi de luni vom păși în noua săptămână cu mintea limpezită și cu sufletul pregătit pentru tot ceea ce vom întâmpina. Nu numai atât, dar ne vom cunoaște mai bine și ne vom împărtăși ceea ce gândim, căci știut este că omul alege din cărți gândurile care se potrivesc cu ale sale.

Înscrie-ți în tabel numele și linkul postării. Scrie un comentariu cât de mic la postarea mea și vizitează-i și pe ceilalți înscriși, cu comentariul de rigoare. De altfel, serialul are sloganul ”Click&Comment Monday” ! Distribuie pe rețele articolele care îți plac!

20 de comentarii:

 1. Napoleon Bonaparte m-a fascinat in copilarie.
  A fost bun, dar chiar atat de bun? Probabil ca da... In 6 ani a devenit conducatorul Frantei, desi pana atunci a fost... soldat. Cand vad / aud "Napoleon Bonaparte" de fiecare data ma gandesc la "revolutionarul" cod civil francez. :)
  Pe cat de bun a fost, pe atat de rasunatoare au fost si infrangerile: Egipt, Trafalgar, Leipzig, dar mai ales cea de la Waterloo. Una langa alta: :) mi-ar placea sa existe in prezent un conducator atat de inteligent (dar mai puţin razboinic).
  Iti doresc, cu drag, sa ai o saptamana frumoasa!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. S-au dus vremurile alea... Nu se mai nasc asemenea oameni, iar dacă se nasc, sistemul de educație (sau lipsa ei) îi dirijează în alte direcții.

   Săptămână cât mai bună, Diana!

   Ștergere
 2. un fenomen nu doar pentru acele timpuri...
  o minte cuprinzatoare dar si dibace, un geniu dar si om si de aici limitele lui.

  o saptamana minunata, Zina! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Fără limitele acelea, cine știe ce ar fi fost astăzi Europa... și chiar lumea întreagă.

   Săptămână excelentă, Pandhora!

   Ștergere
 3. De multe ori aveam obiceiul sa spun "te comporti ca Bonaparte" ...
  Exactul motiv al acestei expresii nu cred ca îl stiu dar eu ma refeream mai mereu ca persoana respective era ocupata cu mai multe lucruri de-o data!
  Mi-a placut Bonaparte, are o amprenta bine stabilita in istoria Europei! :)

  Iti doresc o saptamana minunata, Zina draga! <3

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, Napoleon era capabil să se ocupe de mai multe lucruri în același timp, ceea ce nu se recomandă pentru oamenii obișnuiți, care ratează când nu iau lucrurile pe rând! ☺

   Săptămână excelentă, dragă Ella!

   Ștergere
 4. O carte de căpâtâi, "Mizerabilii", nu-i aşa?
  Şi unii nici n-au citit-o, nici n-au de gând s-o citească, o resping fără s-o deschidă... :( Mi-am ales azi citatele, într-un fel, pornind de la asta - de la plaga lipsei de cultură.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Oh, Doamne, cât de multe lucruri se resping fără a fi cunoscute... Interesantă alegere, vin chiar acum să văd.

   Ștergere
 5. Am aflat despre Napoleon de cand ma jucam de-a busilea, caci parintii mei il admirau si citeau toate cartile in care ii era pomenit numele, apoi discutau pe marginea lor. Mie mi-a placut mult si Cezar, despre care citeam undeva ca i-ar fi fost model lui Bonaparte in ceea ce priveste strategiile de lupta.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Napoleon este o personalitate istorică fascinantă, despre care copiii ar trebui să învețe mai mult. Sunt din ce în ce mai puțini părinți care se preocupă de cultura lor și, implicit, de a copiilor lor.

   Ștergere
 6. Da, Napoleon e mare, e uriaș! Modelul napoleonian a permis răspândirea ideii de egalitate în fața legii, desființarea privilegiilor feudale, libertatea economică, dreptul la proprietate, suveranitatea poporului, etc. Chiar dacă Napoleon îl admira enorm pe Ludovic al XIV-lea, Soarele, pe care îl considera ”cel mai mare rege din istoria Franței”, a atras atenția că anumite sisteme și forme de guvernământ sunt depășite și intolerabile. Mulți istorici sunt de părere că, dacă Napoleon s-ar fi oprit la timp cu războaiele de expansiune teritorială, ocupându-se exclusiv de modernizarea și dezvoltarea socio-economică, ar fi reușit. Mai avea puțin. Și era genial, lucru admirat și de Hugo.
  Bune citate ne-ai adus azi, Zina, mai ales că eu iubesc istoria și literatura!
  O săptămână frumoasă îți doresc! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Geniul lui Napoleon strălucește și astăzi, în pofida limitelor și greșelilor sale. Era, totuși, om, și supus greșelii...

   Ștergere
 7. Intr-adevar un conducator fascinant de puternic. Parca ma cutremura citatul ales, cand iti imaginezi si perioada!
  O saptamana minunata, draga Zina!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Rândurile dedicate lui Napoleon sunt dintre cele mai impresionante din romanul lui Hugo.

   Ștergere
 8. minunat fragmentul ce-l prezintă pe Napoleon - un portret foarte reuşit !!!
  felicitări pentru postare !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Un portret cu mare putere de evocare, impresionant și astăzi.

   Ștergere
 9. Napoleon - o personalitate colosala a istoriei lumii. Iar marele Hugo l-a descris atat de bine. Istoria ne ofera atatea pagini minunate de istorie.
  Numai bine si zile frumoase, doamna Zina! :-)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Adevărat, până și contestatarii au recunoscut dimensiunea uriașă a personalității lui Napoleon.

   Numai bine, Alex!

   Ștergere
 10. Evocatoare pictura lui Ingres,cu Buonaparte,ca prim consul,un rosu puternic, caracteristic
  personalitatii lui Napoleon !La tinta fiecare cuvant din "Elogiul" puternic,scris cu patima de
  Victor Hugo,in Mizerabilii" !O alta excelenta reprezentare a nestapanitului geniu,este pictata de Jaques-Louis David "Napoleon trecand Alpii",cu calul sau cambrat ca si calaretul,pe diagonala tabloului,in plin avant !Napoleon este privit si astazi(Codul Napoleonian),ca parintele Europei contemporane,meritocratia,egalitatea in fata Legii...Dedicatii muzicale
  Beethoveniene,altele de Berlioz,Schumann,scrieri...
  Dar generatiile x,y,z,stiu cine a fost !?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mă îndoiesc! Ar fi interesant un sondaj privind cunoașterea marilor personalități ale lumii, cu țintă pe tinerii frumoși și liberi... ☺

   Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !