2017-04-24

CITATE FAVORITE (14)

iubirea

Victor Hugo, Mizerabilii”, două aspecte diametral opuse ale relațiilor dintre femei și bărbați:

”Ce lucru minunat să fii iubit ! Nu există decât un singur lucru mai minunat: să iubești !
Inima, trecând prin iubire, devine eroică. Nu mai e alcătuită decât din puritate. Nu se mai reazimă decât pe ceea ce e mare și înalt. În ea nu poate încolți niciun gând nevrednic, cum nu pot crește urzici pe un ghețar. Sufletul înalt și senin, neatins de patimi și emoții josnice, care domină viața și umbrele lumii acesteia, nebuniile, minciunile, urile, vanitățile, mizeriile, locuiește în albastrul cerului și nu mai simte decât zguduirile adânci și subterane ale destinului, așa cum culmea munților simte cutremurele de pământ.
Soarele s-ar stinge dacă n-ar mai iubi nimeni.”

”Am întâlnit o fată pe care o cunosc, frumoasă ca primăvara, încântată, plutind în nori, fericită, în al șaptelea cer, ticăloasa, pentru că ieri un bancher dezgustător, ciupit de vărsat, a binevoit s-o dorească. Vai, femeia pândește pe zaraful bogat ca și pe junele sclivisit; pisicile vânează și șoareci și păsărele. N-au trecut nici două luni de când dumneaei ședea cuminte într-o mansardă, potrivind copci de aramă la cheotoarele corsetelor. Ei, ce ziceți de asta? Cosea, avea un pat cu chingi, visa lângă un ghiveci cu flori, era mulțumită. Acu iat-o banchereasă. Transformarea s-a făcut astă-noapte. Am întâlnit-o pe victimă azi-dimineață; nu-și mai încăpea în piele de bucurie. Ceea ce mi se pare îngrozitor e că ticăloasa era tot atât de frumoasă astăzi ca și ieri. Bancherul nu i se vedea pe față. Trandafirii se deosebesc de femei prin aceea că pe ei urmele de omizi se văd. 
Vai! Nu există moralitate pe pământ, iau ca mărturie mirtul, simbol al dragostei, laurul, simbol al războiului, mărul, cu al cărui sâmbure era să se înece Adam, și smochinul, strămoșul fustelor.”

Sursa foto


Serialul ”Citate favorite”, născut în urma lecturării unui articol publicat de Ella și a discuțiilor purtate cu ea.

În fiecare zi de luni vom păși în noua săptămână cu mintea limpezită și cu sufletul pregătit pentru tot ceea ce vom întâmpina. Nu numai atât, dar ne vom cunoaște mai bine și ne vom împărtăși ceea ce gândim, căci știut este că omul alege din cărți gândurile care se potrivesc cu ale sale.

Înscrie-ți în tabel numele și linkul postării. Scrie un comentariu cât de mic la postarea mea și vizitează-i și pe ceilalți înscriși, cu comentariul de rigoare. De altfel, serialul are sloganul ”Click&Comment Monday” ! Distribuie pe rețele articolele care îți plac!

17 comentarii:

 1. Ce bine ca pe langa cei care potrivesc copci si urmaresc implinirea unor dorinte meschine sunt si cei care iubesc cu toata fiinta lor. :) Soarele va lumina in continuare. Totusi. Un bancher cu faţa ciupita de varsat n-ar putea fi iubit?! :)

  Iti doresc, cu drag, sa ai o saptamana frumoasa!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Oricine poate fi iubit de ființa care i se potrivește.

   Săptămână frumoasă și ție, dragă Diana!

   Ștergere
 2. Ai, ai, ai ... casatoriile astea din interes eu le consider cele mai ... dureroase!
  Abia dupa ce se trezesc cu catusele pe maini îsi dau seama ce prostie au facut si ca de fapt era mai bine, sarac ... dar curat!

  Saptamana cu soare si cu caldura îti doresc, ptr ca prea ati patimit saptamana trecuta! :)
  Multumesc de înscriere! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dureroase și păguboase. Oricâți bani ar avea, dacă nu e iubire...

   Ziua de azi se arată frumoasă la București, să vedem ce urmează!

   Ștergere
 3. Cât rafinament scriitoricesc, câtă ironie, cât talent al descrierii! ”Ceea ce mi se pare îngrozitor e că ticăloasa era tot atât de frumoasă astăzi ca și ieri. Bancherul nu i se vedea pe față”! Îmi amimtesc că, după circul acela cu mariajul columbenilor, unii se întrebau în programele de știri: ”oare o să întinerească el lângă ea, sau se va lăsa ea să îmbătrânească”, etc?! Ei, doamnei din citatul ales de tine nu i se citea bancherul pe față, era tot frumoasă!
  O săptămână minunată, dragă Zina!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Poate a întinerit el! :))

   Săptămână excelentă, dragă Mirela!

   Ștergere
 4. Se pare că "Mizerabilii" ţi-a plăcut foarte mult. Aşa cum mi-a plăcut şi mie. :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu numai că mi-a plăcut, dar, citind pe îndelete romanul pentru blogul cu povestiri, am avut timp să descopăr aceste gânduri peste care altădată am sărit în grabă... De, păcatele tinereții!

   Ștergere
 5. Minunata si inepuizabila in idei aceasta carte! Uneori nici nu realizezi ca este vorba de alte vremuri si alti oameni.
  Si mare dreptate ai. Unde nu e iubire, inevitabil apare raul, ca o inchisoare a sufletului.
  Multumesc, draga Zina! O saptamana frumoasa si draga tie sa ai! <3

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Afirmațiile acestui mare scriitor sunt universal valabile în timp și în spațiu.

   Cu drag, Suzana! Săptămână frumoasă și spornică! ♥

   Ștergere
 6. două citate deosebite - te pot face să gândeşti atât de multe ! aşa este viaţa iar V. Hugo a ştiut să o descrie minunat în romanele lui ! ce frumos a scris:''Soarele s-ar stinge dacă n-ar mai iubi nimeni'' !
  iubirea şi interesul material - ambele există din timpuri îndepărtate !
  felicitări pentru postare !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc, dragă prietenă! Sunt încântată când văd că vă plac citatele alese de mine!

   Ștergere
 7. Minunate citate! Cel mai mult mi-a plăcut acesta: „Inima, trecând prin iubire, devine eroică”. Partea cu căsătoria din interes vine să întărească acest gând. Cât va fi lumea, vor fi oameni care vor iubi sincer, din toată ființa și vor suferi din dragoste. La fel vor fi și oameni care se vor mulțumi să „vâneze” situații, bogății, ranguri și alte deșertăciuni, despre care „victimele” vor realiza după o vreme că sunt nimic...Căci sufletul unui om se împlinește deplin numai prin iubire!
  Sărut mâna și o zi frumoasă, doamna Zina! :-)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Așa este, Alex!
   Acesta este talentul marilor scriitori, să pună în lumină adevăruri general valabile.

   Seară plăcută!

   Ștergere
 8. Deci - a iubit o fata, pana a devenit jumătatea unui zaraf, apoi elementul iubirii a devenit o ticaloasa banchereasa. :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ei, n-a fost primul care și-a schimbat opinia despre ”elementul iubirii” după o asemenea întâmplare! Și nici ultimul!

   Ștergere
 9. Cînd eram mai tînără aș fi fost împotriva dragostei din interes, azi, nu mai știu...Poate nu am dreptate. Poate am cunoscut niște cazuri nefericite în care cei care s-au luat din dragoste, au eșuat trist la un moment dat...Citatele alese însă cuprind mult adevăr și ne pun pe gînduri. Week-end plăcut cu soare și flori, dragă Zina!

  RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !