2017-05-08

CITATE FAVORITE (16)

ahile-bandajeaza-mana-lui-patrocle

Victor Hugo, Mizerabilii”, despre relațiile dintre oameni:
”Un fenomen se observă foarte des. Un sceptic care se alipește unui credincios e un lucru firesc, ca legea culorilor complementare.
Ne atrage tocmai ceea ce ne lipsește. Nimeni nu iubește mai mult lumina decât orbul. O pitică se prăpădește după falnicul tambur-major. Broscoiul e mereu cu ochii la cer. De ce? Ca să vadă pasărea zburând.”

”Sunt oameni născuți parcă pentru a fi cealaltă parte  a medaliei. Aceștia sunt Pollux, Patrocle, Nisus, Ephestion (eroi antici, cei mai buni prieteni ai mult mai vestiților: Castor, Ahile, Euryalus, respectiv Alexandru cel Mare). Ei nu trăiesc decât sprijinindu-se pe altul. Numele lor e partea a doua și nu se scrie decât cu conjuncția ”și” dinainte, viața lor nu e a lor. E cealaltă față a unui destin care e al altuia.”

Sursa foto

Serialul ”Citate favorite”, născut în urma lecturării unui articol publicat de Ella și a discuțiilor purtate cu ea.

În fiecare zi de luni vom păși în noua săptămână cu mintea limpezită și cu sufletul pregătit pentru tot ceea ce vom întâmpina. Nu numai atât, dar ne vom cunoaște mai bine și ne vom împărtăși ceea ce gândim, căci știut este că omul alege din cărți gândurile care se potrivesc cu ale sale.

Înscrie-ți în tabel numele și linkul postării. Scrie un comentariu cât de mic la postarea mea și vizitează-i și pe ceilalți înscriși, cu comentariul de rigoare. De altfel, serialul are sloganul ”Click&Comment Monday” ! Distribuie pe rețele articolele care îți plac!

30 de comentarii:

 1. da, acest fenomen este similar celui de lumina-intuneric...
  se spune ca nu exista intuneric ci doar absenta luminii...uite ca m-ai facut prin ceea ce ai postat sa-mi amintesc acest adevar a carui profunzime, de cele mai multe ori, nu o intelegem...

  Buna dimineata, Zina! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pandhora, bună să-ți fie ziua!
   Uite-așa ne mai amintim unii altora câte ceva cu adevărat important. ☺

   Ștergere
 2. Adevarat! zi minunata tuturor.

  RăspundețiȘtergere
 3. Tu chiar te-ai îndragostit de Hugo ... iar Mizerabilii din cate îmi amintesc are 5 volume!:)
  Sa ai o saptamana linistita! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Scumpă Ella, eu în paralel povestesc pe scurt romanul ”Mizerabilii” aici http://www.lecturirecenzate.ro/2017/01/mizerabilii-1/
   E firesc să remarc citatele și să vi le arăt și vouă. N-ar fi păcat să nu o fac? ☺

   Săptămână cât mai bună!

   Ștergere
  2. Zina draga, este foarte educative ceea ce tu faci pe blogul cu recenzii, mai ales ca iei fiecare capitol in parte! Eu am trait un soc aici, cand am descoperit ca romanul, tradus in dutch este extreme de subtirel, dispar din el toate acele descrieri ale locurilor ale oamenilor si se bazeaza numai pe subiect in sine. Daca vrei este un rezumat al rezumatului din ceea ce am citit noi! Mai mult de atat, gasesi carti separate, despre Gavroche sau Cozette ... Ai tot respectful meu pentru munca depusa pentru un scop nobil! ♥

   Ștergere
  3. Mulțumesc foarte mult, dragă Ella!

   Ștergere
 4. "Ne atrage tocmai ceea ce ne lipsește." - foarte adevărat!

  RăspundețiȘtergere
 5. interesantă temă: relaţiile dintre oameni ! da, şi în viaţa reală, adesea întâlnim prietenii între un băiat înalt şi un băiat scund...
  cei prezentaţi de tine pot fi comparaţi cu cele două feţe ale unei monede ! amândoi formează un tot ! dar relaţiile din trecut erau mult mai ciudate decât în prezent, nu-i aşa ? noţiunea de feminin şi masculin era un picuţ văzută altfel... cred că în cazurile de mai sus, este implicată şi noţiunea de ''iubire'' aşa cum era ea văzută şi înţeleasă în acele timpuri ...
  felicitări pentru tema de azi !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cred că nu s-a schimbat mare lucru în ceea ce privește noțiunea de iubire. S-au mai schimbat cuvintele, dar faptele... sunt cam aceleași.

   Ștergere
 6. Este minunata o prietenie in sensul citatului ales de tine. Ideea fetelor monedei este chiar deosebita in acest context.
  O saptamana frumoasa si inspirata, draga Zina!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am ales citatul numai în sensul acesta, al prieteniei.

   Săptămână cât mai bună și ție, dragă Suzana!

   Ștergere
 7. Cred ca si in "alegerea partenerilor de viata" oamenii aleg (si) in functie de acel "ceva" care le lipseste si il constata (sau intuiesc) in celalalt, simtind "alaturarea" ca o completare, formand intregul.

  E trist, intr-un fel, pentru cel care-si traieste viata in umbra altuia, dar, probabil, fara cel care-i face "umbra" s-ar fi stiut si mai puţin (sau chiar deloc) despre el. :)

  Iti doresc, cu drag, sa ai o saptamana minunata.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Asa e, Diana. Căutam jumătăți care să ne completeze, nu să ne fie imagine în oglindă.

   Săptămână minunată și ție, dragă Diana!

   Ștergere
 8. Există întotdeauna cineva în spatele unui învingător: o persoană puternică, dar foarte discretă. Cel de pe locul doi are uneori aceeași însemnătate. Merci Zina pentru postarea aceasta. Multă sănătate!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Marta, eu merg mai departe și spun că uneori, persoana de pe locul doi are o însemnătate chiar mai mare decât prima. Numai că știe să stea în umbră.

   Multă sănătate și ție, draga mea!

   Ștergere
 9. Cred ca am mai povestit cât mi-a marcat adolescenta capodopera (parerea mea...) Mizerabilii:
  - sa citesc atatea volume
  - sa-mi dau seama ca trebuie sa ma pun la punct cu istoria antica si legendele fondatoare
  - ca trebuie sa stiu cum a fost cu revolutia franceza si ascensiunea lui Napoleon
  ....
  ...
  Partea neplacuta a fost ca dupa acest roman a fost dificil sa parcurg o mare parte din literatura româna obligatorie. Nu dau exemple, desi sunt tentat...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Puteai să dai exemplele, ar fi fost interesant.

   Ștergere
 10. In mod ciudat, nu m-au atras scriitorii ardeleni: Slavici, Rebreanu. Nici nu cred ca mai erau pe atunci ('1960-'70) si alti prozatori ardeleni recomandati...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Poate că abordarea lor nu a fost corectă. În anii aceia cenzura funcționa din plin la toate nivelurile.

   Ștergere
 11. Mie mi-a placut Rebreanu ... Victor Hugo mai putin ;)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Între romancierii români favoritul meu este Marin Preda. Sunt și alții, dar el este no.1.

   Ștergere
  2. Si mie tot el ;)
   In clasa intai, stand acasa bolnava de pojar, am avut prima tentativa de a citi Morometii ;)

   Ștergere
  3. Atunci să-ți mai spun, să vedem dacă ne potrivim în continuare ☺ : Marin Sorescu, Petru Dumitriu, Gib Mihăescu.

   Ștergere
 12. Excelent citat! O, da, sunt mulți oameni în umbra celor vestiți. Și poate că rolul lor este unul cu mult mai important decât știe lumea, în susținerea celor vestiți. Aș merge mai departe cu ideea, la acel proverb bine cunoscut, că „în spatele fiecărui bărbat celebru, este o femeie puternică” Su știe ce importante au fost soțiile marilor personalități din istorie. Cum vedem și astăzi, atâtea „prime-doamne”! Mulțumiri, doamna Zina, pentru această minunată colecție de citate din marele Victor Hugo.
  Numai bine vă doresc! :-)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mda, mai ales ultima apărută, cea din Franța, e tare de tot! :))

   Numai bine, Alex!

   Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !