2017-05-29

CITATE FAVORITE (19)

privind-spre-trecut

Jerome K.Jerome, Despre trecut și prezent în ”Gândurile trândave ale unui pierde-vară” (1933):
”Prin aburul ușor al timpului care estompează totul, lucrurile devin plăcute.
Chiar și tristețea trecută pare dulce acum. Copilăria ni se-arată foarte veselă, toată numai cules de nuci, cercuri mânate cu bățul și turtă dulce. Dojenile, durerile de dinți și verbele latinești au fost deplin uitate - în special verbele latinești. Ne-nchipuim că aveam parte de tare multă fericire pe vremea când mai eram încă niște tineri cu cașul la gură, dar îndrăgostiți până peste urechi. Tare-am vrea să putem iubi iar. Nu ne gândim însă niciodată la pumnalul înfipt în inimă, la nopțile fără somn sau la fierbințeala care ne usca gâtlejurile când ea ne spunea că niciodată n-o să poată fi pentru noi altceva decât o soră – ca și cum bărbatul are nevoie și de alte surori în afară de cele cu care l-a blagoslovit cerul!
Da, așa e! Când ne uităm înapoi, vedem numai strălucirea, niciodată întunericul. Lumina soarelui nu aruncă nicio umbră asupra trecutului. Drumul pe care l-am făcut se întinde neted și lin în urma noastră. Pietrele colțuroase nu le mai vedem. Ne oprim privirea numai asupra trandafirilor de pe marginea drumului. Măceșii solizi care ne-au înțepat de atâtea ori sunt acum, priviți cu ochii amintirii, numai niște cârcei inofensivi care se leagănă în vânt.
Bănuiesc că tocmai această strălucire a trecutului îi face pe bătrâni să spună atâtea baliverne despre vremea când erau ei tineri. Se pare că atunci lumea era ceva nemaipomenit, iar lucrurile semănau mai mult cu ceea ce ar trebui să fie. Băieții erau băieți, iar fetele erau altfel. Și iernile semănau mai mult cu iernile. Verile nu erau deloc catastrofele-astea care ne induc în eroare în ziua de azi.
… ”O, de s-ar putea întoarce vremurile bune de acum 50 de ani!” Asta a fost tânguiala permanentă din ziua în care Adam a împlinit 51 de ani! Luați literatura de la 1835 și veți vedea că poeții și romancierii cereau același lucru imposibil, așa cum ceruseră minnesangerii germani cu mult înaintea lor și cum ceruseră vechii autori de epopei scandinave și mai demult. Reiese clar că, de la facerea lumii încoace, lucrurile merg din ce în ce mai prost.
Fără putință de tăgadă, lumea trebuie să fi fost mult mai încântătoare în dimineața înrourată a creațiunii. Viața trebuie să fi fost ceva nobil și solemn pentru părinții rasei omenești, care trăiau în corturi mângâiate de razele soarelui, în mijlocul cirezilor care mugeau. Puținele lucruri de care aveau nevoie le luau din mâna iubitoare a naturii. Trudeau, vorbeau și cugetau.  Pământul se învârtea în tăcere, neatins încă, pe vremea aceea, de niciun necaz, de nicio nedreptate…
Hai s-o terminăm odată cu regretele și nostalgia după zilele care nu se vor reîntoarce niciodată. Ce avem de făcut e în fața noastră, nu în spate. Să nu stăm cu brațele încrucișate, holbându-ne la trecut ca și cum el ar fi construcția însăși. Trecutul e doar temelia. Să nu ne irosim viața, să nu ne rănim inima gândindu-ne întruna la ce ar fi putut să fie. Ocaziile zboară, iar noi stăm și deplângem șansele pierdute. Fericirea vine spre noi, dar n-o vedem din cauza fericirii dispărute.”


Serialul ”Citate favorite”, născut în urma lecturării unui articol publicat de Ella și a discuțiilor purtate cu ea.
În fiecare zi de luni vom păși în noua săptămână cu mintea limpezită și cu sufletul pregătit pentru tot ceea ce vom întâmpina. Nu numai atât, dar ne vom cunoaște mai bine și ne vom împărtăși ceea ce gândim, căci știut este că omul alege din cărți gândurile care se potrivesc cu ale sale.
Înscrie-ți în tabel numele și linkul postării. Scrie un comentariu cât de mic la postarea mea și vizitează-i și pe ceilalți înscriși, cu comentariul de rigoare. De altfel, serialul are sloganul ”Click&Comment Monday” ! Distribuie pe rețele articolele care îți plac!

22 de comentarii:

 1. chiar si tristetea trecuta pare dulce...frumos zis!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Adevărat! Chiar și un scriitor comic poate avea expresii romantice. ☺

   Ștergere
 2. Fericirea vine spre noi, dar n-o vedem din cauza fericirii dispărute. cat adevar in fraza asta! adanc si frumos.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Adevăr adânc și frumos, așa cum mai sunt și altele în scrierile lui Jerome K.Jerome. Până la urmă, nu e numai un scriitor comic...

   Ștergere
 3. foarte serioase aceste reflexii "ale unui pierde-vara"...
  da, si nu doar fericirea vine spre noi, sunt multe si bune care vin si nu le vedem si nu le vedem din cauza celor deja disparute...noi suntem focusati pe ceva si poate ca acel ceva nu e cu adevarat ce credem ca e...
  sunt doar iluzii...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, Pandhora, așa e. Eu sunt bucuroasă că, din structură - nu din formare, am privit mereu înainte și am lăsat în urmă ce era de lăsat, fără să mai privesc înapoi.

   Ștergere
 4. … ”O, de s-ar putea întoarce vremurile bune de acum 50 de ani!” ... ce bine ar fi! As fi doar un copil! :)) Cred ca si tu la fel ... :))
  Foarte frumos citatul ales si atat de adevarat!

  Iti doresc o saptamana placuta si cu spor, fara prea mult stress, exact ca acum 50 de ani! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu știu dacă aș vrea să se întoarcă niște vremuri, am avut parte de stres în toate perioadele vieții mele. Pot spune că aceasta prezentă este cea mai fără stres.

   Ștergere
 5. E un text reconfortant.
  Si eu incep sa accept ca 'trecutul e doar temelia"

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mă bucur că îl socotești reconfortant.

   Ștergere
 6. Ultimile trei randuri exprima o idee esenta despre ce ar fi util sa facem si totusi de multe ori
  uitam. Traitul in trecut ne face sa amplificam pierderile si sa pierdem si prezentul...

  Mi-a placut citatul lui Jerome K.Jerome, ales de tine!
  O saptamana pline de momente frumoase, Zina draga!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. ... Ba chiar și să pierdem niște posibilități din viitor.

   Săptămână frumoasă și ție, dragă Suzana!

   Ștergere
 7. Daa,si eu fac parte dintre persoanele care traiesc in prezent,cu un ochi intredeschis spre
  viitorul cvasi-imediat !Sclipirea de geniu a lui Jerome K.Jerome este far'de asemanare,deoarece
  e plina de umor,cam amarui uneori,dar plin de intelepciune !
  Ma mai lupt uneori cu persoane,care traiesc in trecut,il retraiesc cu aceeasi incrancenare,
  vezi"zapezile de alta data"...
  E greu sa nu poti sa te bucuri,dar sunt si astfel de nefericiti.
  Saptamana frumoasa iti doresc !

  RăspundețiȘtergere
 8. Îmi închipui ce vrei să spui și te compătimesc. Fii tare!

  Săptămână cât mai bună și frumoasă!

  RăspundețiȘtergere
 9. E bine sa vedem trecutul luminos dar si mai bine este sa-l lasam acolo. :) Nu mai stiu cine zicea: "de trecut scapi luandu-l cu tine in viitor". Fara trecut nu suntem, dar nostalgia trecutului e... ucigasa de prezent si, implicit, viitor. Fiecare perioada are partile ei luminoase si partile mai puţin luminoase. Oarecum, ii deplang pe cei care nu reusesc sa traiasca prezentul din cauza unui trecut pe care-l considera muuult mai luminos, fara a-si da seama ca, de multe ori, referintele la trecut sunt din adolescenta si tineretea care nu se pot compara cu maturitatea dominata de responsabilitati. :)
  Cei care traiesc macinati de intrebarea "Ce-ar fi fost daca...?" cred ca sunt cei care au cele mai mici sanse de a fi fericiti.

  Zina draga, iti doresc sa ai o saptamana minunata!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ca în multe alte împrejurări, sunt total de acord cu tine. ☺

   Săptămână minunată, dragă Diana!

   Ștergere
 10. Aha ! Fara doar si poate de la facerea lumii încoace, lucrurile merg din ce în ce mai prost :)
  Imi place Jerome K. Jerome. Spune lucrurilor pe nume, fara sa se ascunda dupa deget.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Le spune și ferice de aceia care stau să îl asculte cu atenție. Au ce învăța! ☺

   Ștergere
 11. Acest text pe jumatate ironic imi lasă impresia ca ar camufla multe regrete ... chiar daca autorul nu pare sa sesizeze asta ;)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cine știe unde îl bătea și pe el pantoful! ;)

   Ștergere
 12. chiar mi-a plăcut mult fragmentul ales !!! parcă mi-ar fi citit gândurile - deşi nu sunt ''un pierde -vară''!!! şi parcă ar fi scrise azi, nu în acei ani de demult !!!
  felicitări pentru postare ! pupic !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nici autorul nu era pierde-vară, doar zicea că e! ;)
   În asta constă farmecul și valoarea citatelor, sunt etern valabile pentru ființa omenească.

   Numai bine, dragă prietenă!

   Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !