2017-06-26

CITATE FAVORITE (23)

citate-23

Jerome K.Jerome, despre instinctul maternității și rostul său:
”…În fiecare primăvară ne animă gânduri tinere. Așa că ne căsătorim, construim și strângem pentru ca inimile noastre să vibreze la scâncetul slab al nou-născutului.
Maica-natură are o singură grijă - copiii. Romanele noastre se sfârșesc unde începe povestea naturii. Cortina a căzut peste drama noastră și exact acolo e prologul la piesa naturii. Cum o mai fi râzând bătrâna doamnă când aude trăncăneala copilașilor ei: ”Căsătoria e un fiasco!”, ”Merită viața să fie trăită?”, ”Femeia de azi față de femeia de ieri”. Probabil tot așa de vehement discută și valurile oceanului dacă s-o ia spre răsărit sau spre apus.
Maternitatea este legea universului. Datoria omului este să aibă copii. Muncim, femeia acasă, bărbatul în afara ei. În ce scop? Pentru copii, numai pentru ei. Națiunea se gândește la viitorul ei. Peste câțiva ani politicienii, soldații, negustorii, truditorii ei își vor lua locul de veci lângă strămoșii lor. Trebuie să vină alții în locul lor. Ce este patriotismul decât instinctul matern al unui popor?
Să zicem că de undeva ar veni ceva ca un decret: asta este ultima generație; după asta lumea va pieri. Credeți că am mai mișca măcar un deget? Vapoarele ar putrezi în porturi, grâul ar putrezi în pământ. Am mai picta tablouri, am mai scrie cărți, am mai compune muzică?

Cât de puțin ne dăm seama că asta e baza vieții noastre! Copacul se usucă și cureți locul de resturile lui. Dar spiritul lui, viața lui, au trecut în alți cincizeci de puieți. Copacul nu moare, se transformă numai. Eu trec în copiii mei și în copiii copiilor mei. Sunt etern. Eu sunt ei și ei sunt eu.”


Serialul ”Citate favorite”, născut în urma lecturării unui articol publicat de Ella și a discuțiilor purtate cu ea.

În fiecare zi de luni vom păși în noua săptămână cu mintea limpezită și cu sufletul pregătit pentru tot ceea ce vom întâmpina. Nu numai atât, dar ne vom cunoaște mai bine și ne vom împărtăși ceea ce gândim, căci știut este că omul alege din cărți gândurile care se potrivesc cu ale sale.

Înscrie-ți în tabel numele și linkul postării. Scrie un comentariu cât de mic la postarea mea și vizitează-i și pe ceilalți înscriși, cu comentariul de rigoare. De altfel, serialul are sloganul ”Click&Comment Monday” ! Distribuie pe rețele articolele care îți plac!

16 comentarii:

 1. Da, cu siguranta copacul nu moare, se transforma, frumos spus!
  Norocosi cei care au sansa acestei transformari, eu nu am avut-o...

  buna dimineata, Zina, faina sa-ti fie saptamana! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pandora, mai sunt și astfel de situații. Oamenii lasă urme diferite pe pământ... Dacă nu poți avea un copil, poți să plantezi un pom sau mai mulți, poți să crești un copil, poți să scrii o carte (și tu ai destul talent pentru asta).

   Săptămână minunată!

   Ștergere
 2. mă bucur din toată inima că am reuşit să citesc acest minunat fragment ! sunt întru totul de acord cu aceste minunate gânduri aşternute - de aceea este un mare scriitor !
  ce poate fi mai frumos decât să ai o familie şi copiii ! e drept că eu nu am dar asta e altceva ! viitorul nostru ca popor sunt copiii !
  mă bucur că ai ales un fragment ce transmite optimism, speranţa într-un viitor !
  pupic, multă sănătate şi o săptămână aşa cum îţi doreşti !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mă bucur că apreciezi citatul, mie mi-a plăcut nespus de mult. ☺

   Sănătate și bucurii să ai, dragă prietenă!

   Ștergere
 3. "Patriotismul... instinctul matern al unui popor". Cea mai frumoasa definitie posibila.
  Oare cat de puternic mai este acest instinct la noi? Sunt atat de multe lucruri-evenimente de neinteles...
  Deosebita alegerea, Zina draga! Ce fatete deosebite are Jerome...
  O saptamana minunata iti doresc, cu drag!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. După cum spuneam cândva, Jerome K.Jerome este un filosof profund, ascuns sub masca unui comic, spre a nu-i speria pe cei care se apropie și descoperă adevărurile despre viață...

   Sptămână minunată și ție, dragă Suzana!

   Ștergere
 4. As nuanta: vrând-nevrând, toti cetatenii contribuie la cresterea noilor generatii ale natiunii.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Desigur, doar este vorba despre instincte. ☺

   Ștergere
 5. Dacă toți ar gândi așa:"Patriotismul... instinctul matern al unui popor", patriotismul n-ar mai fi greșit perceput, în diverse moduri care n-au nicio legătură cu adevărata prețuire, iubire, respect. Extraordinar domnul Jerome! O zi minunată, dragă Zina!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. De asta și este mereu actual acest scriitor.

   Zi minunată și ție, dragă Mirela!

   Ștergere
 6. multumim de acest minunat fragment, zile frumoase, draga Zina!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cu mare drag, Coco!
   Zile frumoase și ție!

   Ștergere
 7. Superb citatul ales! Idei atât de profunde. Mi-a plăcut fraza: „Ce este patriotismul decât instinctul matern al unui popor?”. De la ideea aceasta trebuie plecat și atunci când se studiază istoria în școală. Suntem copiii acestui pământ, acestui popor pe care trebuie să-l iubim cu dragoste fiiască. Și da, suntem „eterni” prin copiii și urmașii noștri! Numai acest gând, că după noi vor răsări vlăstare tinere din sângele și din sufletul nostru, ar trebui să ne dea mult de gândit!
  O seară frumoasă, doamna Zina! :-)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. O, Alex, dar cum se mai studiază astăzi istoria patriei în școală?...

   Zi frumoasă!

   Ștergere
 8. Un fragment convingător. Merci Zina, o săptămînă frumoasă fără nici un...cod!

  RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !