2017-07-28

Amsterdam. Parcul Keukenhof

Călătorii.

Impresii de călătorie.


La vremea când plănuiam să vizităm Amsterdam, una dintre dorințele mele (poate cea mai mare) a fost să vizităm și Keukenhof, uriașul și superbul parc cu flori situat la câteva zeci de kilometri de Amsterdam.
Citind despre el, am aflat cu mare părere de rău că funcționează doar 7 săptămâni pe an, de la sfârșitul lui martie până pe 15 mai. Ori noi nu puteam pleca spre Amsterdam decât exact pe 15 mai…
M-am resemnat și am renunțat la vizită, dar, citind pe diverse site-uri despre Amsterdam, am găsit o informație despre unul de pe care se puteau cumpăra bilete de transport și intrare la Keukenhof. Curioasă, m-am dus pe acel site și… surpriză! Am descoperit că anul acesta parcul este deschis cu o săptămână în plus, până pe 23 mai. Urgent am cumpărat biletele on-line (36 euro/persoană) pentru 17 mai.
Deși nici zilele anterioare nu fuseseră urâte, nici cele ce au urmat nu au fost rele deloc, ziua de 17 mai a fost cea mai frumoasă dintre toate. Soare și perfect senin, iar la amiază au fost nu mai puțin de 31 grade Celsius. Am pornit cu autobuzul spre splendida Gară Centrală, am luat de acolo feribotul, gratuit pentru toată lumea, cu care am traversat în cinci minute un canal ca să ajungem la turnul A'Dam. 

Feribotul...

...turnul A'Dam

Am ridicat biletele chiar de la turn. Din spatele turnului am luat autocarul cunoscutei firme HopOn-HopOff, prezentă în toate marile orașe europene. Curățenie impecabilă, scaune capitonate cu catifea, aer condiționat individual, TV la care s-a prezentat în engleză un material începând cu istoria Amsterdamului și terminând cu istoria parcului Keukenhof.
La sosire (ora 10:30) ne-a fost arătat un semn de întâlnire, unde trebuia să fim prezenți exact peste patru ore, la 14:30. Ca să termin cu asta, la plecare erau mai mulți călători decât la venire. Au avut prioritate la îmbarcare cei care aveau înscrisă pe bilete ora respectivă. Și apropo de priorități, cu biletul cumpărat dinainte am avut prioritate la intrarea în parc, unde era o mare de oameni și ar fi fost ceva de așteptat.

Punctul de întâlnire cu autocarul

Intrarea în parcul Keukenhof

Câteva cuvinte despre Keukenhof. Cuvântul înseamnă în limba neerlandeză ”grădina bucătăriei”. Exact asta a și fost, în secolul al XV-lea, grădina bucătăriei contesei Jacqueline de Baviere. În anul 1950, aici se deschidea o expoziție a cultivatorilor de bulbi. În câteva decenii, Keukenhof devenea un obiectiv turistic de talie mondială. Astăzi cel mai mare parc de primăvară din lume, Keukenhof adăpostește anual peste 7 milioane de plante cu bulb, cu precădere lalele, dar și crini, narcise, zambile, lăcrămioare, cafeluță și multe altele.

Încă vreo câteva cuvinte și las fotografiile să vorbească mai departe. Parcul este organizat excepțional, la fiecare răspântie de alei găsești fie un lac (cu rațe sau cu lebede ori gâște) fie o fântână arteziană, fie o veche mașină de făcut muzică, așa cum erau pe la bâlciuri acum o sută de ani, fie pavilioane cu băuturi răcoritoare și bere, altele cu înghețată, ori magazine cu suveniruri. Peste tot bănci, curățenie, parfum îmbătător de flori. Spectacolul culorilor îl vedeți imediat în fotografii. Ne-a venit să plângem când s-a apropiat timpul să ieșim de acolo!
Gazdele ne-au întâmpinat la intrare......dar se aflau peste tot pe unde era apă!


De altfel, nu erau singurele vietăți din parc...

...fiindcă pe aici au și câinii acces în parcuri. Sigur, în lesă, alături de stăpâni.

Unele ”vietăți”erau statui. ☺Dar... să trecem la subiectul principal: florile.Poposim să luăm o înghețată și niște suveniruri...

... iată, și bietul om s-a așezat!Și-am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea călătoriei la Amsterdam așa!

Sfârșit

19 comentarii:

 1. Răspunsuri
  1. Nici cuvintele și nici fotografiile nu pot descrie destul de bine cât de frumos era! ☺

   Ștergere
 2. Splendid parc! Dar nu inteleg de ce e deschis atat de putin. Cum arata, cu sau fara flori, e o zona excelenta de plimbare! Daca imaginile sunt atat de frumoase, imi pot imagina cum arata in realitate! Superb!
  Multumesc pentru desfatare, Zina draga! Un weekend frumos sa ai!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. E specializat pe flori de primăvară. În rest, se fac lucrări deosebit de laborioase pentru pregătirea primăverii următoare. Sunt scoși bulbii din pământ - peste 7 milioane - , curățați, selectați, tratați, adăpostiți; se pregătește pământul, iar prin octombrie se plantează din nou. Totul se face manual! În fiecare an se fac noi proiecte, astfel că parcul arată diferit de la an la an.

   Cu drag, Suzana! Weekend frumos și ție, draga mea!

   Ștergere
  2. Un loc care merita vizitat.
   Culoarea în fotografie - idealul este sa ajungă la ceea ce se vede cu ochiul liber.

   Ștergere
  3. Fără îndoială!
   Totuși, sunt fotografii care au culori uimitoare, pe care nu le-am văzut în natură. Poate n-am avut eu norocul ăsta...

   Ștergere
 3. Esti o fericita!O asemenea frumusete nu multi reusesc sa vada in viata.Superb totul!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sunt, dragă Floare! Am avut norocul să văd locuri și lucruri frumoase, dar mi-a plăcut și să le împart cu voi. Așa cum s-a putut, prin imagini și cuvinte. ☺

   Ștergere
 4. Splendid articol! Felicitări pentru așa vizită deosebită și mulțumiri pentru că ne-ați arătat aceste minunății. O asemenea vizită rămâne în suflet pentru toată viața, căci acest parc este... raiul pe pământ!
  Mă tot întreb de câte ori văd sau citesc ceva despre olandezi și lucrurile lor minunate: cum Dumnezeu sunt în stare oamenii aceștia să creeze atâtea minunății? Ce au în...„sânge” de le iese totul atât de frumos? Pictori inegalabili au avut, florari neîntrecuți sunt, pricepuți la făcut bani... nu mai vorbesc! Bravo lor! un popor civilizat, educat și foarte talentat!
  Numai bine vă doresc cu drag și un sfârșit de săptămână minunat! :-)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ai dreptate, am adunat comori în suflet și în minte, pentru anii când nu vom mai putea să călătorim.
   Calitatea principală a olandezilor: educați în cultul muncii. Ca și japonezii.

   Numai bine și weekend plăcut!

   Ștergere
 5. Hornet Natalia29 iulie, 2017

  Ati avut un mare noroc,datorita perseverentei tale,draga Zina,si veti purta in suflet si in minte,acest minunat colt de rai pamantesc !Da,pentru olandezi nu exista expresia "nu se poate",
  vezi cum si-au marit teritoriul,respectul fata de creatiile artistice,fata de natura...Cultul muncii,in toate domeniile ii face demni de respect !Deci ei muncesc aproape un an,manual,pentru ca OMUL sa se bucure,sa se extazieze de flori...doar sapte saptamani !
  Se simte pana la noi parfumul din frumoasele tale fotografii !Multumesc !!!

  RăspundețiȘtergere
 6. Ce frumooos! Ce încîntare chiar și pentru noi care citim și admirăm aici pe blogul tău! Merci, Zina,

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. E superb în fotografii, dar în realitate ți se taie respirația de asemenea frumusețe!

   Ștergere
 7. Iti dai seama ca te invidiez acum :) O minune de parc !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu ai de ce, Dani! Locurile în care trăiești au superioritatea frumuseții naturale, nemodificate de mâna omului. ☺

   Ștergere
 8. I was also a few years ago at Kukenhof and was delighted. :)

  RăspundețiȘtergere
 9. O poveste perfecta pentru inceput de saptamana. <3
  [ azi e luni, cand o descopar]
  Acum .. sincera sa fiu, as vrea sa trag un pui de somn si sa visez cum ma plimb prin parc. Vremea e asa ... ca pentru somn. putin nor, putina linista [ ceea ce pt mine e un lux, cand "tace" aparatul turbina din vecini].
  Insa am deasemea muuulta energie pozitiva "extrasa" din fotografiile minunate.
  Pupici
  cu drag
  rux

  RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !