2017-09-18

CITATE FAVORITE (30)


Victor Hugo, despre viitorul omenirii, în ”Mizerabilii”:
”S-a văzut de multe ori ca o societate să se prăbușească sub furtuna care se stârnește asupra oamenilor; istoria e plină de naufragii de popoare și imperii; într-o bună zi, uraganul necunoscut vine și ia cu el moravuri, legi, religii.

Civilizațiile Indiei, Chaldeii, Asiriei, Egiptului au dispărut una după alta. De ce? Nu știm. Care sunt cauzele acestor dezastre? Nu le cunoaștem. Aceste societăți ar fi putut fi salvate? Au pierit din pricina lor înselor? S-au încăpățânat în cine știe ce viciu fatal care le-a dat pierzării? Câtă sinucidere se cuprinde în această moarte groaznică a unei națiuni, a unei rase? Iată întrebări fără răspuns. Întunericul acoperă civilizațiile osândite. Intrase apa în ele din toate părțile fiindcă se scufundaseră și nu putem spune nimic mai mult. Cu un fel de spaimă privim în fundul acelei mări care se cheamă trecutul, peste talazurile uriașe, veacurile, imense corăbii, Babilon, Ninive, Tars, Teba, Roma, cum se scufundă sub suflarea groaznică a tuturor vâltorilor întunecimii.
Întunecimi acolo, lumină însă aici. Nu cunoaștem bolile civilizațiilor străvechi, cunoaștem însă beteșugurile civilizației noastre. Avem dreptul de a arunca lumina asupra ei; îi contemplăm frumusețile și îi dezgolim urâțeniile. Civilizația noastră, creație a douăzeci de veacuri, e în același timp un monstru și o minune; merită truda de a fi salvată.
Dincolo de moralitatea socială, se simte nemurirea omenirii. Dacă se ivesc ici și colo urâte răni și pecingini, nu înseamnă că piere însuși globul pământesc. Boala poporului nu omoară omul.
Și totuși, cei care observă clinica socială mai dau uneori din cap a a îndoială. Veni-va oare viitorul? Aproape că am putea să ne punem această întrebare, când vedem în jurul nostru atâta beznă înfiorătoare, crunta înfruntare a egoiștilor cu nenorociții. Partea celor egoiști sunt prejudecățile, creșterea în neștiința despre lume a odraslelor bogate, pofta care amețește ca o beție, un prisos de belșug care zăpăcește, teama de a suferi, plăcerea neînduplecată, eul atât de umflat încât înnăbușă sufletul. Oropsiților le e lăsată foamea, pizma, ura de a-I vedea pe ceilalți cum huzuresc, adâncul zbucium al instinctelor omenești către îndestulare, negura care năpădește inimile, tristețea, nevoia, fatalitatea, neștiința simplă și impură.
Va trebui, totuși, să continuăm a ridica ochii la cer? Punctul luminos pe care-l zărim acolo nu se va stinge? E îngrozitor să vezi idealul pierdut astfel, strălucitor, dar înconjurat de uriașe amenințări negre îngrămădite monstruos în jurul lui. Totuși, nu e mai primejduit ca o stea între fălcile norilor.”


Cu acest citat ne luăm rămas-bun de la genialul Victor Hugo și de la romanul său. Rămâne să răspundem la întrebarea ”În ce măsură s-au rezolvat problemele fundamentale ale omenirii în cei aproape două sute de ani ce s-au scurs de la scrierea acestui roman?”


Serialul ”Citate favorite”, născut în urma lecturării unui articol publicat de Ella și a discuțiilor purtate cu ea.

În fiecare zi de luni vom păși în noua săptămână cu mintea limpezită și cu sufletul pregătit pentru tot ceea ce vom întâmpina. Nu numai atât, dar ne vom cunoaște mai bine și ne vom împărtăși ceea ce gândim, căci știut este că omul alege din cărți gândurile care se potrivesc cu ale sale.

Înscrie-ți în tabel numele și linkul postării. Scrie un comentariu cât de mic la postarea mea și vizitează-i și pe ceilalți înscriși, cu comentariul de rigoare. De altfel, serialul are sloganul ”Click&Comment Monday” ! Distribuie pe rețele articolele care îți plac!

18 comentarii:

 1. Imi este tare teama ca stam chiar pe marginea prapastiei, ca va veni furtuna si gata suntem!
  Cat priveste 'Turnul Babel', I-au pus bazele deja atunci cand s-au gandit sa formeze UE.

  Iti doresc sa ai o saptamana linistita, draga Zina!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ella, turn Babel au fost și Imperiul Roman și Imperiul lui Napoleon... Niciunul n-a sfârșit bine.

   Săptămână bună, draga mea!

   Ștergere
 2. A descris - si nu doar el e facut-o de-a lungul timpului :) - foarte concis (si adevarat) despre posibile cauze ale caderii si disparitiei unor asa-numite mari civilizatii. Nu va fi altfel nici de azi inainte - nu va fi altfel vreodata pentru ca mentalitatea se transmite, dorinta de belsug se invata s.a.m.d. :) Vor exista intotdeauna oameni care vor fi deasupra dorintelor marunte dar acestia sunt... picaturi in ocean. :)

  Cred ca problemele fundamentale ale omenirii nu vor fi rezolvate vreodata - poate pentru ca aceste probleme sunt legate strans de... de firea omului. :)

  Iti doresc sa ai o saptamana buna-buna, Zina draga!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Diana, încă o dată gândim la fel...

   Săptămână buna, draga mea!

   Ștergere
 3. Minunat fragment din opera marelui scriitor francez! Mulțumită fragmentelor cu care ne-ați delectat aici, sper să găsesc timpul și tihna pentru a citi această capodoperă a literaturii universale, o carte plină de.... „răspunsuri” la întrebările fundamentale.
  Excelent amintite exemplele din istorie, când mari civișizații au dispărut, deși cuceriseră lumea, cu gloria lor. Dar această glorie s-a transformat în altceva, ce a dus la prăbușirea unor mari împărății. Istoria se repetă și cine știe cine va mai urma în vremurile noastre. De-am ști să învățăm din exemplele și lecțiile istoriei.
  Numai bine, doamna Zina și o nouă săptămână cât mai frumoasă! :-)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Oamenii nu sunt capabili să învețe din experiența altora, trebuie să facă neapărat și ei greșelile respective...

   Numai bine, Alex!

   Ștergere
 4. La vremuri noi probleme vechi, cam asa stau lucrurile si acum. Nu cred ca se vrea cu adevarat o rezolvare, pentru ca suntem dependenti de valurile care ne ridica, chiar daca apoi ne ingroapa.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. ”Te întreaba si socoate
   Ce e rau si ce e bine;
   Toate-s vechi si noua toate:
   Vreme trece, vreme vine.”

   Cine a înțeles toate acestea mai bine decât Eminescu?...

   Ștergere
 5. Un final apoteotic pentru acest roman. Superb citatul. Multe intrebari ramase in suspans. Poate ca unele intrebari vor capata raspuns candva, cine stie cand.
  Poate ca lumea ar fi aratat cu totul altfel, daca anumite civilizatii stravechi ar fi supravietuit.
  Din pacate nu avem cum sa stim posibilul curs al omenirii...

  O saptamana minunata, draga Zina!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. ... Și e bine că nu-l știm. Dacă l-am ști, poate nu am mai mișca un pai de jos, în așteptarea sfârșitului...

   Săptămână minunată și ție, dragă Suzana!

   Ștergere
 6. m-a îngândurat acest citat ! minunat de bine scris dar cu o prezentare atât de crud realistă a societăţilor omenirii ! şi totuşi puţini sunt cei ce au învăţat din trecutul omenirii... m-a întristat fraza: ''o stea între fălcile norilor...'' oftez ! şi când te gândeşti câţi copiii cresc având idealuri frumoase ! iar cei maturi sunt atât de egoişti încât nu le pasă...
  interesant că omenirea se consideră la un stadiu avansat de dezvoltare dar relaţiile dintre oameni au rămas neschimbate - bazate pe sentimente ce au rămas aceleaşi începând cu cele mai îndepărtate civilizaţii... deci la întrebarea din final, consider că nu s-a rezolvat nimic - ONU există dar ce poate rezolva pentru omenire ?!
  felicitări pentru alegerea de azi şi pentru toate citatele alese din acest minunat roman !!!
  pupic !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu s-a rezolvat nimic, ba s-au mai adăugat și alte rele...

   Numai bine, dragă prietenă!

   Ștergere
 7. Hornet Natalia19 septembrie, 2017

  Din pacate"uraganul vine si ia cu el moravuri,legi,religii...",uragan pe care,tot noi,oamenii,
  l-am generat prin trufia noastra,caracterul nostru,perversitatea noastra;uniunea europeana si cate si mai cate bazaconii,credinta nu era de ajuns !
  Mare OM a fost Victor Hugo,a vrut sa ne previna,sa ne deschida ochii,dar...
  Zile frumoase iti doresc,draga Zina,sa ne bucuram cat mai putem !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Omul e un animal care își sapă singur groapa...

   Zile frumoase și vouă, dragă Natalia!

   Ștergere
 8. Civilizațiile s-au distrus una pe alta...

  RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !