2017-11-06

CITATE FAVORITE (37)

Între 1865 și 1918, America a primit  12 noi cetățeni pe minut

Romanul ”În America” (1999) de Susan Sontag (1933-2004)
 i-a adus autoarei în anul 2000 prestigiosul premiu National Book Award.

Maryna, cea mai mare actriță a Poloniei sfârșitului de secol XIX, vrea să emigreze în S.U.A., numită de ea și de toți ceilalți ”America”. În ciuda succesului fulminant repurtat pe toate scenele poloneze, vrea să emigreze pentru a începe o viață nouă, departe de constrângerile ocupanților din țara ei.  (La vremea aceea, Polonia era împărțită între Rusia, Prusia și Austria.)
În jurul Marynei se află Bogdan, soțul ei, îndăgostit de ea dar și atras de tineri de același sex cu el, Richard, scriitor îndrăgostit și el de frumoasa femeie, două cupluri de prieteni, o servitoare prostuță și fiul Marynei, Peter. O vor însoți cu toții și vor începe alături de ea viața de fermieri americani. Vor reuși? Va rezista Maryna la chemarea artei iubite, teatrul? Va rezista soțul ei tentațiilor? Cum se vor descurca toți în noua lor țară, atât de diferită de cea din care plecaseră? Merită să căutați răspunsurile la întrebări citind cartea.
Iată, însă, câteva spicuiri din roman.
” Îi plăcuse nespus să fie actriță, pentru că, așa cum vedea ea lucrurile, teatrul se ridica la nivelul adevărului. Un adevăr superior. Jucând într-o piesă, într-una din marile opere dramatice, devenea mai bună decât era în realitate. Fiecare dintre mișcările sale avea o semnificație amplă și generoasă. Simțea că ceea ce trebuia să exprime pe scenă o făcea mai bună.” 
”Trecutul este cea mai mare țară dintre toate și există un motiv pentru care te simți ispitit  să plasezi o poveste sau alta în trecut: aproape orice lucru bun pare să fi avut loc în trecut. …Poate și pentru că nu ai nicio responsabilitate pentru trecut.” 
”Istorii care se contopesc. Obstacole care se clintesc. Familii care se despart. Vești care ajung. Dumnezeu, Agentul de Turism, a trimis mesaje pretutindeni, pentru a proclama chemarea la o Nouă Lume, în care săracii se îmbogățesc, iar toți oamenii sunt egali în fața legii, în care toate străzile sunt pavate cu aur (mesaj adresat țăranilor analfabeți) și pământul este dat de pomană (idem) sau vândut la prețuri de nimic (mesaj adresat celor care știu să citească). Satele încep să se golească, iar primii care pleacă sunt cei mai curajoși sau cei mai disperați. Hoarde de oameni deposedați de pământ se îndreaptă către apă…”
Serialul ”Citate favorite”, născut în urma lecturării unui articol publicat de Ella și a discuțiilor purtate cu ea.
În fiecare zi de luni vom păși în noua săptămână cu mintea limpezită și cu sufletul pregătit pentru tot ceea ce vom întâmpina. Nu numai atât, dar ne vom cunoaște mai bine și ne vom împărtăși ceea ce gândim, căci știut este că omul alege din cărți gândurile care se potrivesc cu ale sale.
Înscrie-ți în tabel numele și linkul postării. Scrie un comentariu cât de mic la postarea mea și vizitează-i și pe ceilalți înscriși, cu comentariul de rigoare. De altfel, serialul are sloganul ”Click&Comment Monday” ! Distribuie pe rețele articolele care îți plac!

12 comentarii:

 1. Si uite asa au fost atrasi oamenii spre America... Un miraj, pe care nici eu nu stiu de ce, nu m-a inspirat vreodata.
  O carte cu personaje interesante si complexe!
  "Aproape orice lucru bun pare să fi avut loc în trecut. …Poate și pentru că nu ai nicio responsabilitate pentru trecut.” O idee destul de des intalnita, desi a doua parte a citatului nu o prea inteleg. A spune asta este ca si cum te-ai preface ca nu tu ai fost personajul principal al trecutului tau. :) Sau poate contextul a fost altul...

  Multumesc de recomandare, Zina draga! O saptamana cu spor si senin!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Se referea la trecutul istoric, de dinaintea existenței sale.

   Săptămână cât mai bună, dragă Suzana!

   Ștergere
 2. ” Îi plăcuse nespus să fie actriță, pentru că, așa cum vedea ea lucrurile, teatrul se ridica la nivelul adevărului.” Cred că oricărui artist îi place să fie artist deoarece, exprimându-se prin arta sa, este mai sincer, mai autentic și mai credibil. În artă nu prea poți minți. Mă întreb de au plecat atâtea celebrități în Țara Făgăduinței, cum era numit pământul american?! Lista celebrităților care au fost atrase de America este foarte voluminoasă. Marlene Dietrich a sosit aici în 1930, devenind una din cele mai iubite actrițe! Am dat doar un exemplu și anume am ales tot o actriță. Oricum, bunăstarea ți-o faci prin muncă, nu o primești de-a gata. Cei care au reușit, cu siguranță că s-au străduit.
  Mulțumesc de recomandare, Zina dragă, voi căuta cartea. O săptămână cât mai bună!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, Mirela, o artistă poate să spună asta. În artă nu poți minți. Dacă încerci, ești prins.Publicul te prinde si te judecă.
   Cât despre cei care au emigrat și emigrează acolo... Nu se poate comenta. Fiecare își cunoaște viața și motivele.

   Săptămână rodnică!

   Ștergere
 3. Unii au plecat din cauza persecuțiilor religioase.
  Alții din cauza problemelor politice sau economice.
  Unii din disperare.
  Cei care au pierdut au fost indienii. Deposedați treptat de pământuri, cu sursele de apa și de vânătoare secătuit au ajuns sa trăiască intr-o falsa lume, care le ofera libertatea în limitele unor rezervatii...

  RăspundețiȘtergere
 4. nu am citit cartea... cred că este mult zbucium, viaţa într-o nouă ţară nu va fi uşoară...
  sunt interesante fragmentele alese ! dar, apropo de primu fragment ales, cred că actriţa va rămâne actriţă oriunde ar ajunge !
  mi-ar place să citesc cartea !
  felicitări pentru postare !
  pupic !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. A și rămas, vei vedea dacă vei citi cartea!

   Numai bine!

   Ștergere
 5. America! :) Sarmanii indieni... Pamanturile le-au fost luate si, intr-adevar, multe s-au dat gratis si multe pe sume de nimic - apoi a inceput nebunia.
  New York City si Chicago City par a fi pentru mine... magneti - atat m-ar "interesa" in SUA. :)
  Cred ca e un roman interesant - si cred ca stiu cam ce se intampla (important e, desigur, cum se ajunge la final). Imi plac astfel de romane.
  Iti doresc, cu drag, o saptamana minunata!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dragă Diana, te rog să mă scuzi că răspund atât de târziu!
   Sunt sigură că vei aprecia acest roman. Cât despre ”America”... Mă atrag mult mai mult frumusețile naturale: Marele Canion, Everglades, Yellowstone, dar nu cred că am să le văd vreodată. Mă voi mulțumi cu filmele! ☺

   Weekend minunat!

   Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !