2017-11-27

CITATE FAVORITE (40)

coasta-angliei-in-cornwall

Rudyard Kipling este unul dintre scriitorii pe care îi iubesc și pe care nu mă satur să-i recitesc. Am făcut cunoștință cu el pe când aveam șapte ani și am primit în dar ”Cărțile Junglei”.
Da, da, cărțile, fiindcă au fost două, nu una. Pe lângă această carte, ecranizată și adorată de copiii din lumea întreagă (și nu numai de ei), Kipling a scris cărți cu povești pentru copii, romane, versuri, proză scurtă – schițe și nuvele. De ce îl iubesc? Pentru umorul și sensibilitatea cu care se apropie de natură, de animale, de întâmplările din viața oamenilor, dar și pentru forța evocativă a modului său de a scrie. Cam aceasta este și motivația pentru care i s-a acordat Premiul Nobel pentru Literatură, în anul 1907: "...pentru puterea de observație, originalitatea imaginației, virilitatea ideilor și remarcabilul talent narativ care caracterizează creația acestui autor de reputație mondială".
Încep cu câteva citate din volumul ”Stalky și compania”, dedicat vieții de licean de internat al Angliei de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Eroii principali, Stalky, M'Turk zis Turkey și Beetle, sunt trei isteți năzdrăvani care dau de furcă profesorilor, pedagogilor și chiar unor colegi.
”Stalky îi mâna în trap săltat de-a lungul stâncilor de pe sub dealurile cu drobițe, dintr-o râpă cu tufe într-alta, spre soare-apune. Nu luau seama la iepurii care o rupeau la fugă și nici la zborul fluturilor; cât despre ceea ce îndruga Turkey pe seama geologiei, n-ar fi cu putință a o repeta aici. 
-Oare am pornit-o către Clovelly? răbufni el în cele din urmă și se aruncară toți cu burțile în iarbă, iarba scurtă și moale ce se legăna între murmurul mării de jos și adierea vântului de vară, care sufla printre arborii din spatele plajei. De acolo se zgâiau în sânii unei văgăuni pe jumătate plină de drobițe înalte și gâlgâitor înflorite, care se cățărau până la o îngustă fâșie de rugi de mure și până către o deasă pădure de feluriți copaci și copăcei. S-ar fi zis că râpa geme de un foc auriu ce se înălța până spre țancurile stâncilor. Partea mai din apropierea lor alcătuia o pajiște din care se zbârleau la trecători tot felul de tăblițe cu opreliști scrise.”
”Dădu la o parte tulpinile groase din fața lui și s-ar fi zis că se deschisese o fereastră, descoperind priveliștea îndepărtată a insulei Lundy și a mării adânci, care lipăia alene peste pietricele, undeva, la vreo două sute de picioare sub ei. Puteau auzi prăsila tinerelor stăncuțe cârâind pe vârfuri de stânci, și-o liotă de ulii care tot sâsâiau și se gâlceveau pe aundeva pe aproape, nevăzuți. Foarte chibzuit, Stalky scuipă drept în cârca unui șoldan care se prăjea la soare, desigur undeva mult mai jos, acolo unde numai un iepure de steiuri putea găsi loc de pus piciorul. Țipetele stăncuțelor răspundeau celor ale unor pescăruși voinici, negri și cenușii; bucata de pământ ce se întindea jur împrejurul lor, înmiresmată și înflorită, răsuna de păsări ce-și înjgheabă cuib aproape de pământ și care ba prindeau a ciripi, ba li se curma glasul, pe măsură ce umbrele rotitorilor ulii treceau ori reveneau; de cealaltă parte a râpei, prin golașa iarbă, se bușeau și se zbenguiau iepuri. 
-Ptii! Ce mai loc! Dacă vor științe naturale, apoi aici chiar că le găsesc! exclamă Stalky.”

Sursa foto

Serialul ”Citate favorite”, născut în urma lecturării unui articol publicat de Ella și a discuțiilor purtate cu ea.
În fiecare zi de luni vom păși în noua săptămână cu mintea limpezită și cu sufletul pregătit pentru tot ceea ce vom întâmpina. Nu numai atât, dar ne vom cunoaște mai bine și ne vom împărtăși ceea ce gândim, căci știut este că omul alege din cărți gândurile care se potrivesc cu ale sale.
Înscrie-ți în tabel numele și linkul postării. Scrie un comentariu cât de mic la postarea mea și vizitează-i și pe ceilalți înscriși, cu comentariul de rigoare. De altfel, serialul are sloganul ”Click&Comment Monday” ! Distribuie pe rețele articolele care îți plac!

14 comentarii:

 1. Ce surpriza placuta, aceasta intalnire cu Rudyard Kipling!
  Imi place muuuult cum scrie. Atat de placut si natural, ca o vorbire intre prieteni!
  Multumesc mult, Zina draga! O saptamana minunata sa ai! <3

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Chiar mă bucur că îți place!
   Cu drag! Săptămână minunată și ție, dragă Suzana!

   Ștergere
 2. O alegere excelenta, Zina draga!
  Cred ca aceasta minunata "Carte a jungle" a fost prima carte care copii mei au primit-o dupa ce au învatat sa citeasca! Minunat!
  Sa ai o saptamana linistita si cu spor! <3

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ei bine, ”Stalky și Compania”, din care am citat, e pentru adolescenți și tineri și chiar și pentru maturi, cărora le aduce un plăcut prilej de a-și aminti isprăvile din vremea liceului.

   Săptămână bună și ție, dragă Ella!

   Ștergere
 3. frumoasă reîntâlnire cu Rudyard Kipling - o surpriză plăcută !!!
  frumos fragment ai ales - mi-a plăcut mult ! felicitări !
  îţi doresc multă sănătate ! pupic !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mă gîndesc că e plăcut să mai citim și înțelepciune îmbrăcată în umor englezesc!

   Sănătate și ție, dragă prietenă!

   Ștergere
 4. Si eu l-am descoperit in copilarie,evident,"Cartile junglei",iar filmele minunate de animatie,
  le-am vazut de zeci de ori !M-am delectat cu alte cateva scrieri atat de placute si imaginative,
  ca le-am recitit pe toate;mai nou,am citit "KIM" tot de Rudyard Kipling,aparuta de curand,
  fermecatoare,v-o recomand !Este un mare scriitor universal,pe drept detinator de Nobel !
  Parca te-ai cufunda in natura,draga Zina,prin citatele tale !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. În natura condimentată cu un strop de umor! ☺

   Ștergere
 5. Uite ca acest roman nu l-am citit, n-am depasit Cartea Junglei, dar mi-a placut teribil. Dar voi cauta cartea, citatul are un umor subtil.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Caută neapărat scrierile lui Kipling. Garantez că îți vor plăcea!

   Ștergere
 6. Citind, aproape ca ma pot "teleporta" alaturi de nazdravanii cu chef de invatatura. :)
  Am citit destul de tarziu "Cartile junglei" - dupa ce vazusem filmul de cateva ori. :)
  Spre rusinea mea, cand ma gandesc la R.K. am in minte numai poemul "If" si "Cartile junglei".
  Multumesc pentru fragment.
  Iti doresc, cu drag, sa ai o saptamana minunata!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu-i nimic, voi mai aduce fragmente din acest adorabil scriitor englez!

   Săptămână minunată și ție, dragă Suzana!

   Ștergere
 7. Un autor minunat. Mi-au plăcut citate alese. Parcă ar fi altă lume, ceea ce descrie el acolo.
  Sărut mâna și numai bine, doamna Zina! :-)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. E o lume existentă și pe meleagurile noastre, numai că pășim rar pe acolo.

   Numai bine, Alex!

   Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !