2017-12-08

Gustav Klimt (3)

femei-din-grecia-antica-1--gustav-klimt

Aflându-ne noi la unul dintre cele mai mari obiective turistice din Viena, Kunsthistorisches Museum – Muzeul de Arta, ne-a cam mirat o tribună înaltă care încurca un pic drumul vizitatorilor.
Aflată chiar în mijlocul holului central, către casa scărilor, frumos îmbrăcată, și ea și scara aferentă, într-un material albastru închis, părea că e fără rost acolo.
Curioși ca niște… turiști, ne-am urcat și noi pe scară, să vedem ce se vede de acolo de sus. Ce să se vadă ?! Cele 11 uriașe picturi de femei făcute de Gustav Klimt (n-am reușit să fac decât câteva fotografii, din păcate !). Împreună cu fratele său, Ernst, și cu Franz Matsch, el a finalizat cele câteva zeci de picturi care străjuiesc zidurile și impunătoarele coloane de marmură.

Dar de ce această expunere ? Mai fusesem de două ori la muzeul acesta în alți ani și nici urmă de tribună. Era anul 2012, declarat anul Gustav Klimt în Austria pentru a marca 150 de ani de la nașterea celui mai mare pictor austriac (1862-1918). Prin mai toate locașurile de cultură se organizaseră expuneri și expoziții dedicate acestui eveniment, iar tribuna aceea avea rostul de a facilita admirarea unor picturi către care ochii vizitatorilor se îndreptau mai greu. Recunosc chiar că nici nu am știut de existența lor la KHM, deși mai trecusem de două ori pe acolo, după cum am spus.

Tematica picturilor, realizate în 1890, trebuia să fie istoria artei, începând cu Egiptul antic și până la Florența secolului XV. Leitmotivul operei lui Klimt, femeia și erotismul, a transfigurat însă tema. Nu numai atât, dar, de sub chipurile și costumele (unde sunt costume !) egiptene, grecești sau italienești, răzbate mereu o anumită femeie, preferata lui Klimt, moderna, dar și eterna femeie fatală.  Dar destul cu vorba, priviți la fotografii  și admirați !
femei-din-grecia-antica-1-detaliu-gustav-klimt

femei-din-grecia-antica-2-fata-din-tanagra-gustav-klimt

femei-din-egiptul-antic-1-gustav-klimt

femeie-din-egiptul-antic-1-detaliu-gustav-klimt

femeie-din-egiptul-antic-2-gustav-klimt

femeie-din-italia-detaliu-gustav-klimt

renasterea-florentina-gustav-klimt

Nu pot încheia această scurtă serie de articole despre unul dintre marii mei favoriți, Gustav Klimt, fără a aminti despre picturile realizate la Palatul Peleș. Pentru a face cunoștință cu ele, și a afla și alte lucruri despre pictor și opera lui, vă invit pe blogul lui Exergy, unul dintre cele mai frumoase bloguri pe care le cunosc eu, aici.
Sursa fotografiilor care nu îmi aparțin.

*

Ai putea să mai vezi:


18 comentarii:

 1. Chiar "transfigurare"! Multa imaginatie pe organizatori pentru a-l omagia pe pictor in felul acesta!

  Multumesc, draga Zina! Un weekend excelent sa ai!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Arta are alte standarde decât viața comună...

   Weekend excelent și ție, dragă Suzana!

   Ștergere
 2. Ești neobosită în demersul tău generos de a împărtăși atîtea lucruri minunate pe lîngă care am putea trece fără să luăm aminte. Îmbrățișări, Zina.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc pentru apreciere, dragă Marta! Te sărut, numai bine! ☺

   Ștergere
 3. multumim de imagini, am mai aflat ceva! un weekend minunat si linistit!!!

  RăspundețiȘtergere
 4. Am trecut doar sa-ti doresc un weekend placut! :)

  RăspundețiȘtergere
 5. Gustav Klimt chiar ca imi lipsise!

  RăspundețiȘtergere
 6. Multumesc mult pentru frumoasele picturi murale ;i entru promovare :)

  Picturile de la Peles merita sa fie promovate in forta. Multi turisti straini le descopera cu uimire si, chiar persoane cu un background cultural bun, se mira ca astfel de opere exista undeva in Romania.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cu drag!
   Sunt multe lucruri pe care nu le cunoaștem despre operele de artă din România. Uite, la Muzeul Colecțiilor din București sunt comori ținute sub lacăt despre care nu știe mai nimeni, nici chiar mulți muzeografi.

   Ștergere
 7. Am fost de mai multe ori la Muzeul Colectiilor de Arta. Au acolo multe piese din Orient, inclusiv din Iran.
  Intr-o vitrina am vazut o tolba/un bol din argint si imediat am recunoscut simbolurile care atestau faptul ca e vorba despre un obiect ce intra in vestimentatia unui ordin de dervisi.
  Cand colo, ce sa vezi?, un muzeograf a decis sa puna in vitrina o placuta pe care scria ca e vorba de un vas pentru cersit !


  PS.
  Corecteaza-mi te rog daca poti literele mancate din comentariul anterior :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. :)) Nu știu de ce nu mă mir! O fi fost și el nepotul cuiva...

   Scumpa mea, nu pot corecta comentariile, platforma blogspot nu permite așa ca wordpress. Totuși, nu îți face griji: se înțelege perfect ce ai vrut să scrii și nici nu ești prima (nici ultima!) care pățește asta.

   Duminică frumoasă!

   Ștergere
 8. Eu am sa incep cu cateva cuvinte din comentariul care s-a pierdut,la Klimt 2:el evoluiaza de la
  academismul uscat,plin de alegorii,cu un limbaj plastic epuizat,saracit prin frecventa temelor
  "ideale",spre o arta care imbina "socant" suprafetele decorative,abstracte,opulent ornamentate si
  reprezentarile umane pline de materialitate si vitalitate,si reusesc sa faca viabila inclinarea
  spre simbolul filozofic.Operele mai tarzii(Judith,Sarutul,Leda,seria de portrete,dintre anii 1910-1917inclina evident spre un primat al decorativismului.Gustav Klimt este fascinat de frumusetea si expresivitatea feminina (nudul),de evocarea materiei vii,el foloseste spatiul abstract pentru a-i sublinia conditia efemera,fragila si dramatica,si reuseste,cu efect incontestabil,sa dea glas nelinistii si melancoliei,ce pastreaza elemente simboliste si anunta
  expresionismul(Cele trei varste ale femeii,Moartea si viata,Speranta 1,etc.)
  Multe lucrari au fost arse,odata cu Castelul Inimerhof,de catre nazistii in retragere.
  "Eu sunt pictor,care lucreaza zi dupa zi,de dimineata pana seara;cine vrea sa stie ceva despre mine...trebuie sa analizeze profund tablourile mele."
  Si cate ar mai fi de spus,draga Zina !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc pentru completări, competente ca întotdeauna!

   Ștergere
 9. Minunate picturile acestui mare artist! În fața lor zăbovești cu multă emoție în suflet, admirând frumusețea în cea mai pură reprezentare.
  Numai bine, doamna Zina! :-)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mie îmi dau o stare de spirit excepțională, de sărbătoare!

   Numai bine, Alex!

   Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !