2018-01-22

CITATE FAVORITE (46)

academia-lui-platon-mozaic-din-pompei

Despre Învățătură
Din vechile scrieri indiene:
 • Învățătura este frumusețea cea mai aleasă a omului; învățătura procură plăceri, ea dă glorie și bucurie; învățătura este prietenul celui care pleacă în țară străină; învățătura este divinitatea supremă; învățătura este onorată de regi, nu averea. 
 • Învățătura e o perlă, o avere mare, pe care rudele nu o pot împărți între ele, nici hoții nu o pot fura, și care nu se împuținează prin dăruire. 
 • Nici prin ani, nici prin părul alb, nici prin avere, nici prin rude nu este mare cineva; înțelepții străvechi au stabilit legea: cine-i învățat, acela este mare în ochii noștri. 
 • Dușmancă este mama și vrăjmaș este tatăl al căror copil nu e dat la învățătură.
Rădăcinile învățăturii sunt amare, dar roadele sunt dulci. Aristotel
Trebuie să învățăm cât timp trăim. Seneca
Tot Seneca adaugă: ”Când îți vei fixa cele învățate în așa fel încât să nu le pierzi? Când le vei încerca? Căci nu este îndeajuns să le încredințezi memoriei, le trebuie să fie verificate prin acțiune. Nu este fericit acela care le știe, ci acela care le îndeplinește.”
Pe de altă parte, Syrus atenționează ”Mai bine să nu știi un lucru decât să-l înveți prost.”, iar Democrit spune: ”Mulți oameni foarte învățați nu au minte.”, susținut și de Heraclit: ”Erudiția nu ne învață să avem minte.” Cebes (filosof din Teba, discipol al lui Socrate) merge mai departe și trage semnalul de alarmă: ”Nu împiedică cu nimic ca cineva să fie cu știință de carte și să posede toată învățătura și totuși să fie și bețiv, necumpătat, avar, nedrept, trădător și, în sfârșit, fără minte.”

Învățătura, deci, nu înseamnă numai însușirea de cunoștințe, ci și aplicarea lor. Ea presupune obligatoriu și cultivarea bunului-simț, și dezvoltarea rațiunii, și formarea unui caracter frumos.


Serialul ”Citate favorite”, născut în urma lecturării unui articol publicat de Ella și a discuțiilor purtate cu ea.
În fiecare zi de luni vom păși în noua săptămână cu mintea limpezită și cu sufletul pregătit pentru tot ceea ce vom întâmpina. Nu numai atât, dar ne vom cunoaște mai bine și ne vom împărtăși ceea ce gândim, căci știut este că omul alege din cărți gândurile care se potrivesc cu ale sale.
Înscrie-ți în tabel numele și linkul postării. Scrie un comentariu cât de mic la postarea mea și vizitează-i și pe ceilalți înscriși, cu comentariul de rigoare. De altfel, serialul are sloganul ”Click&Comment Monday” ! Distribuie pe rețele articolele care îți plac!

18 comentarii:

 1. Frumos subiect! Total de acord cu Seneca. A invata mi s-a parut mereu ca un hobby la care nu am renuntat niciodata! :)Dar aplicarea cunostintelor este mai importanta. Dar si mai important este sa inveti sa gandesti. Si aceasta nu e o materie din pograma scolara!
  Multumesc, Zina draga! O saptamana excelenta sa ai!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu e o materie aparte, fiindcă ar trebui făcut la toate materiile.

   Săptămână excelentă și ție, dragă Suzana!

   Ștergere
 2. Este foarte greu sa alegi de data asta...
  Asa cum spune si proverbul romanesc "ai carte, ai parte!" ... deci, învatatura este foarte importanta!

  Iti doresc o saptamana sportnica, cu multe lectii frumoase alaturi de elevii tai!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. S-a cam demodat proverbul ăla... Acum au parte mai mult alții decât cei cu carte.

   Săptămână frumoasă, dragă Ella!

   Ștergere
 3. Cît adevăr! Ce frumos spus! Ce bine ai ales! Merci Zina.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Adevăruri eterne, dar și nebăgarea lor în seamă e perenă!

   Ștergere
 4. Subiectul e de actualitate... de cand s-a inventat mersul la scoala. :)
  "Dusmanca este mama si vrajmas este tatal al caror copil nu e dat la invatatura" - ce trist este, dar cat de adevarat. M-am oprit la acesta pentru ca luna aceasta unele intamplari au facut sa-mi amintesc tot ce am intalnit candva prin ţara si-mi dau seama ca din 2008 si pana azi nu s-au schimbat prea multe...

  Iti doresc, cu drag, sa ai o saptamana frumoasa!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Subiectul instrucției și educației va fi întotdeauna de actualitate. Rezolvarea lacunelor e rămasă în urmă...

   Săptămână frumoasă și ție, dragă Diana!

   Ștergere
 5. Link-ul catre blogul Martei duce la blogul tau. :) In adresa din "bara google" "printesavisina" dupa adresa blogului tau.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Încerc să rezolv, eventual postând din nou linkul Martei în tabel.

   Ștergere
  2. Oh, Zina draga, cand mai adaug astfel de comentarii poate ca ar fi bine sa nu le publici, sa nu se strice linia comentariilor.(am uitat sa scriu sa nu il publici) :)
   Iti doresc sa ai o zi minunata!

   Ștergere
  3. Ei, chiar nu e nicio problemă. ☺ Suntem oameni și e natural să mai comunicăm și alte lucruri, nu cred ca s-a supărat nimeni. Voi ține, însă, seama pe viitor de sugestia ta. ♥

   Ștergere
 6. mi-au plăcut toate citatele alese: fiecare te face să gândeşti mult la cele scrise ! aşa este !
  iar concluzia ce-ţi aparţine, este corectă prin tot ce ai scris ! felicitări şi mulţumesc frumos pentru ocazia de a citi aceste citate minunate - o temă bine aleasă !
  îţi doresc multă, multă sănătate şi spor în tot ceea ce doreşti să realizezi !
  pupic !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dragă prietenă, sunt încântată că apreciezi alegerile mele.

   Numai bine!

   Ștergere
 7. Nu m-am putut abtine in a admira acest minunat mozaic,dar si acest subiect incitant,despre invatatura !E foarte adevarat ce ne spun inteleptii indieni:"...e o perla...care nu se imputineaza
  prin daruire".Desigur,Seneca e mai pragmatic,spunandu-ne sa invatam cat traim,dar "cele invatate
  trebuie verificate prin actiune";si,zic si eu,ca Heraclit,pune punctul pe I "eruditia nu ne invata sa avem Minte"!Sunt absolut de acord cu tine,draga Zina,ca formarea unui caracter frumos
  depinde de cultivarea bunului simt !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sunt adevăruri mult prea evidente pentru a nu fi de acord cu ele.

   Ștergere
 8. ”Învățătura este onorată de regi, nu averea!”
  Așa este! Când vorbește un învățat, ceilalți ascultă, unii smeriți, alții curioși, alții ușor complexați, poate, de faptul că nu-l prea înțeleg...Dar îl ascultă! Un bogat nu-i impresionează decât pe alți îmbogățiți...Învățătura, știința, pregătirea sunt adevăratele bogății, alături de sănătate.
  O săptămână minunată, dragă Zina! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Necazul este că, pentru ca oamenii să aprecieze aceste bogății, trebuie întâi să le aibă ei înșiși, într-o măsură cât de mică.

   Săptămână minunată și ție, dragă Mirela!

   Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !