2018-01-29

CITATE FAVORITE (47)

”În tren, nu există banchete capitonate la clasa intermediară și publicul călător e fie intermediar, adică eurasiatic, fie indigen, fie din speța vagabonzilor, oameni de spirit, deși cu năravul beției. ”Intermediarii” nu folosesc bufetele căilor ferate. Ei își poartă merindele în pachete ori borcane, cumpără dulciuri de la negustorul indigen de bomboane și beau apă din cișmele, pe la halte. Iată de ce, vara, sunt uneori scoși țepeni și răposați din compartimentele lor și în orice anotimp li se arată prea puțină considerație.”
”Birourile unui ziar par a se bucura de privilegiul atragerii unei varietăți uimitoare de persoane, în dauna cât mai mare a disciplinei. Sosesc doamne misionare și îl  somează pe director să-și lase pe loc baltă toate obligațiile, spre a descrie distribuirea premiilor la o școală creștină din mahalaua unei comune dealtminteri cu desăvârșire inaccesibilă; colonei trecuți cu vederea pe tabelul de înaintări se aciuiază și schițează planul unei serii de zece, douăsprezece ori douăzeci și patru de articole de fond cu privire la înaintări după vechime ori la alegere; niște misionari pretind să li se spună de ce n-ar avea ei dreptul măcar o dată să-și schimbe natura plângerilor și să terfelească un coleg aflat sub patronajul nemijlocit al directorului; trupe de actori lipsiți de fonduri năpădesc birourile pentru a lămuri că nu-și pot plăti reclama, dar că la întoarcerea lor din Tahiti și din Noua Zeelandă o vor plăti cu dobândă; inventatori de motoare cu ventilatoare brevetate, de șuruburi de legătură pentru vagoane, de săbii ori de arbori-motor incasabili vin în vizită cu buzunarele doldora de certificate și doritori să obțină câteva ore de discuție; reprezentanți ai unor societăți pentru vânzarea ceaiului intră, se așează și își redactează prospectele cu tocurile din birou; secretari ai comitetelor de serate dansante îl conjură cu glas înalt pe cronicarul monden, ca să obțină o dare de seamă mai amplă a splendorilor ultimului lor bal…
Dar acesta-i momentul distractiv al anului. Mai sunt alte șase luni în cursul cărora nu vine nicodată nimeni, termometrul  urcă – centimetru cu centimetru - până la ultimul grad și umbra cu greu agonisită înăuntrul biroului abia-ți îngăduie să citești; șase luni în lungul cărora tiparul frige dacă-l atingi și nimeni nu scrie decât dări de seamă ale serbărilor din stațiunile de munte, ori notițe necrologice. Aceea este perioada în care telefonul se preface în groază stridentă, oricând gata să-ți anunțe decesul subit al unor bărbați sau femei pe care-i cunoșteai bine.”
În India sfârșitului de secol XIX, naratorul (însuși Rudyard Kipling) conduce un ziar local. Într-o călătorie cu trenul, îl cunoaște pe unul dintre cei doi oameni care vor ajunge regi în Kafiristan – regiune dintre munți de pe teritoriul Afganistanului de astăzi. Povestea e palpitantă și e preferabil să o aflați citind-o, dacă nu cumva ați văzut ecranizarea ei. Se numește, ca și nuvela, ”Omul care a vrut să fie rege” și interpreții rolurilor principale sunt faimoșii Sean Connery, Michael Caine și Cristopher Plummer. Prin citatele prezentate, eu am vrut doar să vă atrag atenția asupra atmosferei epocii și locului, evocată cu inegalabilul umor englezesc al autorului.


Serialul ”Citate favorite”, născut în urma lecturării unui articol publicat de Ella și a discuțiilor purtate cu ea.
În fiecare zi de luni vom păși în noua săptămână cu mintea limpezită și cu sufletul pregătit pentru tot ceea ce vom întâmpina. Nu numai atât, dar ne vom cunoaște mai bine și ne vom împărtăși ceea ce gândim, căci știut este că omul alege din cărți gândurile care se potrivesc cu ale sale.
Înscrie-ți în tabel numele și linkul postării. Scrie un comentariu cât de mic la postarea mea și vizitează-i și pe ceilalți înscriși, cu comentariul de rigoare. De altfel, serialul are sloganul ”Click&Comment Monday” ! Distribuie pe rețele articolele care îți plac!

16 comentarii:

 1. Ce atmosfera! :) Am senzatia ca mi se lipesc hainele de mine de la caldura din biroul redactiei, ca mi se usuca gura pe o bancheta din lemn dintr-un tren aglomerat. :)
  Ar trebui sa vad filmul! :)

  Iti doresc, cu drag, sa ai o saptamana minunata!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, a redat atmosfera toridă cu mare măiestrie. Undeva, pe netul ăsta mare, se găsește sigur și filmul! Totuși, eu prefer nuvela.

   Săptămână minunată și ție, dragă Diana!

   Ștergere
 2. Nu cred sa fi citit nuvela, dar stilul lui este tare viu si ti-l poti imagina cu mare usurinta!
  Multumesc de acest titlu. Te binedispune cu siguranta!

  O saptamana frumoasa, cu mult spor, Zina draga!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Merită să o citești! E o aventură continuă, scrisă într-un stil captivant și fermecător.

   Săptămână excelentă și ție, dragă Suzana!

   Ștergere
 3. Kipling - un scriitor extraordinar. Atât de bine a ilustrat ceva din atmosfera unică a Indiei - marea colonie a Imperiului britanic. O țară a contrastelor, atât de diferită de lumea europeană, dar fascinantă pentru cei care doreau să o viziteze.
  Faină alegerea de azi!
  Numai bine și o săptămână frumoasă! :-)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. A nu se uita că, deși englez, s-a născut în India. Țara natală și-a pus amprenta.

   Săptămână cum ți-o dorești, Alex!

   Ștergere
 4. Buna ziua doamna Zina, pe mine m-ati cucerit!!!
  In primul rand doresc sa va felicit pentru blogul dumneavoastra si articolele dumneavoastra romantice dar si pentru cele suculente :) (si eu iubesc bucataria).
  As fi oneorata, deci, daca blogul dumneavoastra ar aparea pe blogurile mele :
  http://indrani-handmade.blogspot.ro/
  https://casafericirii.wordpress.com/
  As ca, daca ati vrea sa facem schimb de linkuri as fi foarte bucuroasa! O zi frumoasa va doresc si spor in tot ce faceti!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc pentru cuvintele frumoase! Admirabile bijuteriile handmade, așa că mă voi gândi la propunerea dvs.

   Numai bine!

   Ștergere
 5. Buna dimineata Zina.
  Aseara cand m-am înscris în tabel am lasat si un comentar, probabil ca a ajuns în spam sau sa evaporate pe marele www :)
  In orice caz scriam ca nu am vazut filmul si ca am sa-l caut. Intre timp am facut ceva "investigatii" si pe IMDB este cotat foarte bine acest film.
  Multumesc de recomandare!
  Iti doresc o saptamana placuta! <3
  Ella

  PS. Scriu ca "anonim" pentru ca daca sunt în spam iar ma blocheaza blogul! :)

  RăspundețiȘtergere
 6. Am participat și eu de data aceasta, chiar dacă timpul, acest rival al nostru, al tuturor, nu mă prea susține în acest sens! De aceea nici nu îndrăznesc momentan să-mi iau ceva nou de citit, dar această carte de Kipling este deja pe lista de favorite! :)
  Tot ce am citit de acest autor e fascinant, așa că sunt sigură că recomandarea ta e pe măsură. Voi căuta și ecranizarea! :)
  O săptămână minunată, Zina dragă! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mă bucur mult că ți-ai găsit putin timp și pentru citatele noastre! ☺ Te aștept oricând, cu drag!

   Săptămână minunată și ție, dragă Mirela!

   Ștergere
 7. Ma bucur ca ai revenit la acest pictor in cuvinte,un maestru
  in crearea atmosferei,povestirilor si romanelor sale !Scrie atat de pitoresc si pentru copii,cu minunata sensibilitate...
  Am citit si cartea,am vazut si filmul,cu ce distributie !?
  Zile frumoase in continuare,draga Zina !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Voi mai reveni la el, când și când.

   Zile frumoase și vouă, dragă Natalia!

   Ștergere
 8. minunată propunere ! nu am citit cartea, nu cred că am văzut filmul (sau poate am uitat...) ! dar îmi place mult ceea ce am citit ! felicitări pentru alegere !
  o seară plăcută !
  pupic !

  RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !