2018-01-31

ȚELINĂ CU MAIONEZĂ DE POST

Rețete culinare pe înțeles.

Mâncăruri fără carne.


1 țelină mare sau 2 medii, 3 linguri de muștar, ulei, 1 linguriță cu zahăr, oțet de mere, sare, piper, pătrunjel verde
Țelina 
  • Se curăță de coajă și se taie cuburi cam de mărimea unei înghițituri. 
  • Cuburile se pregătesc la abur, în vasul special cu fundul perforat, pus deasupra unui vas cu apă care fierbe. Se acoperă cu capacul și se lasă pe foc până când se înmoaie. Se lasă apoi să se răcească bine.


Maioneza de post se prepară astfel:
  • se dizolvă zahărul într-un păhăruț (ca de țuică) cu oțet;
  • se pune muștarul în bol, așa cum am pune gălbenușurile de ou;
  • se picură puțin câte puțin uleiul și se mixează fără oprire; când se întărește, se adaugă puțin oțet cu zahăr și se repetă;
  • la sfârșit se adaugă puțină sare și piper, în funcție de cât de sărat și de iute este muștarul.

Într-un castron, se amestecă țelina rece cu maioneza. 



Pentru servire se presară deasupra puțin pătrunjel verde tocat mărunt. Pentru cei care nu țin post se pot adăuga cubulețe de șuncă presată sau de mușchi file, ori se poate servi lângă o friptură la grătar.

Oamenii nu pot gândi bine, nu pot iubi bine, nu pot dormi bine, dacă nu au mâncat bine înainte.

Ați putea să mai încercați și alte rețete de mâncăruri fără carne:

17 comentarii:

  1. Cea mai faina reteta de maioneza pe care am citit-o. Mereu aflu la tine ceva ce caut. Oare cum s-or petrece astfel de lucruri? :D
    Sunt fan telina si gatit la abur. La salata de boeuf numai asa fac, inclusiv carnita, pentru ca mi se par toate mai gustoase. Evident asta daca nu vrei si putina supa.
    Fain meniu, Zina draga! Multam de reteta! O zi minunata de miercuri si pofta buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt foarte bucuroasă când văd că nimeresc pe gustul cuiva! ☺

      Zi excelentă, dragă Suzana!

      Ștergere
  2. O salata excelenta!
    Noi facem mai des hrean cu maioneza! (am hrean in curte!)

    O zi frumoasa îti doresc, Zina draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și la această maioneză de post se poate adăuga hrean!

      Zi frumoasă, dragă Ella!

      Ștergere
  3. Interesant, gustos si sanatos! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Delicios! E ceva ce stiu si eu sa prepar. :) Imi place si cu telina rasa (si-o las perfect cruda), de-o mananc pe paine. Numai cu mustar fac sos pentru ca nu-mi iese maioneza cu oua (si nici nu-mi place in mod deosebit). Si-mi mai place - cu acelasi fel de sos - "salata" de telina, patrunjel, morcov, hrean etc.)toate le rad, sa le pot intinde pe paine). :)
    Multumesc pentru reteta - nu ma gandisem sa adaug ceva carne la acest fel de papa bun.
    Seara frumoasa iti doresc sa ai, Zina draga!

    RăspundețiȘtergere
  5. O voi încerca cu prima ocazie, sună tare bine! Îţi mulţumesc mult, aveam nevoie de o reţetă bună de maioneză de post.

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte buna reteta,si gustoasa !Eu pun,intre legumele de la salata de boef,si telina;mi se pare ca-i da un gust bun !
    Sigur,si hrean !
    Bun-bunut,draga Zina !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca o apreciezi și tu!

      Numai bine, dragă Natalia!

      Ștergere
  7. Am telina in frigider, am si vas cu fundul gaurit ... ma tenteaza sa incerc chiar daca stiu ca sotul meu va privi cu reticenta continutul din farfurie :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pornește la treabă! Garantez că o să-i placă! Bărbaților le place țelina. Prietenii știu de ce! :))

      Ștergere
  8. Interesantă rețeta de maioneză,o voi încerca și eu,mulțumesc Zina!
    Weekend cât mai plăcut îți doresc,dragă Zina!
    Îmbrățișări și mulțumiri de vizită!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Încearcă, Elena! E bună și se face ușor!

      Duminică plăcută!

      Ștergere
  9. imi place telina cruda, o prefer asa decat gatita, o sa incerc si asa!

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !