2018-03-12

CITATE FAVORITE (53)

aristotel

Romanul ”Lumea Sofiei” (1991) a cucerit lumea cititorilor fiindcă autorul, norvegianul Jostein Gaarder, a avut curajul să își închipuie că între filosofie și ”1001 de nopți” nu este nicio diferență.

Scriitorul a avut ideea genială de a face un roman din istoria filosofiei povestite unei fetițe de 14 ani. Căutarea înțelepciunii este o aventură imprevizibilă, răsplătită după fiecare pas înainte cu câte un episod din aventura filosofiei înseși.
Pot spune cu mâna pe inimă că am citit cu infinită plăcere acest roman. Erau multe întrebările mele despre istoria gândirii filosofice și am primit la ele răspunsuri simple și clare, așezate în rețeaua misterioasă a unor întâmplări ce și-au găsit explicația abia la finalul cărții, așa cum trebuie să fie un roman de aventuri.
Iată câteva rânduri, ce nu pot exemplifica decât modest bogăția de informații și legăturile dintre ele, de care mustește toată cartea.
”… După câteva minute Sofie auzi câinele apropiindu-se.
- Hermes! strigă Sofie; în clipa următoare Hermes se strecura în peșteră, cu un plic mare, galben, în bot.
…Sofie era puțin nervoasă când deschise plicul. Oare scria ceva acolo despre colibă și despre barcă? Cuprindea obișnuitele foi de hârtie prinse cu o clamă de birou. Dar era și un bilet separat. Pe bilet scria:
Draga mea detectivă! Sau, mai bine zis, spărgătoare, ca să fim mai exacți. Cazul a fost raportat și înregistrat acum.
Nu, nu sunt deosebit de supărat. Dacă ești chiar atât de curioasă când e vorba să găsești răspunsurile la enigmele filosofiei, atunci e ceva foarte promițător. Partea proastă e doar că eu trebuie să mă mut acum. De fapt, e vina mea. Ar fi trebuit să știu că tu ești una dintre cele cărora le place să meargă până la temeiul ultim al lucrurilor.
Salutări din inimă de la Alberto.
Sofie răsuflă ușurată. Luă teancul cel mare de foi și dădu fuga în camera ei. Acum voia să citească despre Aristotel.
Filosof și om de știință
Dragă Sofie! Sigur că te-ai minunat citind despre învățatura ideilor lui Platon. Dacă ai avut ceva de obiectat, atunci fii sigură că aceleași obiecții au fost formulate de către Aristotel (384-322 î.Hr.) El a fost timp de 20 de ani elev la Academia lui Platon.
Tatăl lui Aristotel era un medic cunoscut. Chiar acest fundal spune ceva despre proiectul filosofic al lui Aristotel. Natura vie îl interesa mai mult decât orice. El a fost nu numai ultimul mare filosof grec, ci și primul mare biolog al Europei.
Dacă am vrea să formulăm elegant, putem spune că Platon era atât de cufundat în ”idei”, încât abia dacă mai înregistra schimbările din natură. Aristotel, dimpotrivă, se interesa mult tocmai de schimbări – sau de ceea ce astăzi numim procesele din natură.”


Serialul ”Citate favorite”, născut în urma lecturării unui articol publicat de Ella și a discuțiilor purtate cu ea.
În fiecare zi de luni vom păși în noua săptămână cu mintea limpezită și cu sufletul pregătit pentru tot ceea ce vom întâmpina. Nu numai atât, dar ne vom cunoaște mai bine și ne vom împărtăși ceea ce gândim, căci știut este că omul alege din cărți gândurile care se potrivesc cu ale sale.
Înscrie-ți în tabel numele și linkul postării. Scrie un comentariu cât de mic la postarea mea și vizitează-i și pe ceilalți înscriși, cu comentariul de rigoare. De altfel, serialul are sloganul ”Click&Comment Monday” ! Distribuie pe rețele articolele care îți plac!

12 comentarii:

 1. Vreau si eu! Vreau si eu! :) Poate o gasesc in vreo librarie (nu online). :)
  Imi pare ca autorul le are, nu gluma, cu filosofia, daca a reusit un astfel de roman. :)
  Iti doresc sa ai o saptamana minunata, Zina draga!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Le are, le are! ☺
   Editura Univers, colecția Cotidianul, București, 2006. Succes la căutat!

   Săptămână minunată și ție, dragă Diana!

   Ștergere
  2. Ah! Inteleg ca a aparut cu ziarul Cotidianul, si inca acum multi ani in urma... :( Putin probabil sa dau de ea in librarii - poate la anticariat, la editura sau la redactia ziarului (daca au pastrat eventuale rambursuri)...
   Multumesc! :)

   Ștergere
  3. Și eu zic tot așa, la editură sau la redacția ziarului. Succes!

   Ștergere
 2. E cea mai tare recomandare! Chiar daca diverse filozofii si filozofii lor au idei deosebite, multe dintre ele, recunosc ca nu am fost in stare sa le citesc, pentru ca simteam o ciudata stare de stagnare, daca pot spune asa. Nu le simteam ca pe un 'combustibil' real al propriei vieti. Asa ca aceasta carte chiar ar putea fi o abordare poate mai utila.
  Multumesc, Zina draga! O saptamana excelenta si inspirata sa ai!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este sigur! Caută cartea, am dat detalii în răspunsul la comentariul Dianei.

   Săptămână excelentă și ție, dragă Suzana!

   PS Aș fi pus pariu că tu și Diana veți fi foarte interesate!

   Ștergere
 3. ...Si eu !Cum nu citesc ziare,n-am aflat nici de carte;noroc cu tine,draga Zina !Din cele sintetizate de tine,cred ca trebuie sa gasim aceasta carte "inteleapta"!
  Ureaza-ne noroc in "sapaturi"si multumesc pentru recomandare!

  RăspundețiȘtergere
 4. Sărut mâna, doamna Zina! Mulțumesc mult că mi-ați amintit că am această carte în bibliotecă. Așa ce mă străduiam să cumpăr toate cărțile din Colecția Cotidianul, căci au fost foarte multe cărți bune și autori contemporani, din care nu citisem nimic. Lucrurile s-au schimbat mult de atunci. Tot mai puține publicații tipărite pe hârtie. Tot mai puțin interes pentru lectură. Tarabele și chioșcurile cu ziare (atât de puține!!!) sunt mai mereu pustii. Copiii și tinerii citesc tot mai puțin. Internetul a acaparat aproape tot.
  Foarte faină alegerea dvs. Numai bine și zile minunate! :-)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Foarte adevărat tot ce spui despre preocuparea actuală pentru lectură, din păcate. Internetul a acaparat aproape tot, însă cu producții fără valoare în 99% dintre cazuri. E o armă infailibilă în mâinile celor care vor să distrugă valorile culturale și să coboare omenirea la nivelul cel mai de jos ...

   Numai bine, Alex!

   Ștergere
 5. Pai e chiar asa ... 1001 de nopti e filozofica de la prima pana la ultima litera ;)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sigur, depinde numai în ce cheie o citești, ca și ”Micul prinț”.

   Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !