2018-04-09

CITATE FAVORITE (56)


Din ”Lumea Sofiei” de Jostein Gaarder.
”- Cum a fost primită cartea asta despre ”originea speciilor”?
- A izbucnit un urlet de mânie. Biserica a protestat cel mai tare și mediul științific din Anglia s-a resimțit. La drept vorbind, nici nu era de mirare, căci Darwin îi contestase lui Dumnezeu actul Creației. Unii mai cu capul pe umeri știau totuși că era mult mai greu să realizezi ceva cu o posibilitate de creație evoluând treptat, decât folosind o schema fixată o dată pentru totdeauna de la început.

Dintr-o dată, Sofie sări de la locul ei.
- Ia uită-te acolo! strigă ea.
Arăta spre fereastră. Jos, lângă lac, un bărbat și o femeie se plimbau pe mal ținându-se de mână. Erau în pielea goală.
- Aceștia sunt Adam și Eva, spuse Alberto. Probabil că și-au dat seama că au ajuns în aceeași situație cu Scufița Roșie și cu Alice în Țara Minunilor, și din cauza asta au apărut acum aici.
Sofie se apropie de fereastră și rămase să se uite după ei până ce dispărură printre copaci.
- Darwin voia să spună că oamenii s-au dezvoltat din animale?
- În 1871 el a publicat cartea The Descent of Man – Descendența omului. El arată că există mari asemănări între ființele omenești și animale și demonstrează că oamenii și maimuțele umanoide trebuie să se fi dezvoltat cândva din strămoși comuni. Între timp fuseseră găsite și primele cranii fosile ale unui tip uman dispărut. Mai întâi, într-o carieră de piatră din Gibraltar și, câțiva ani mai târziu, în Neanderthal în Renania.
- Până la urmă, Darwin a ajuns să aibă faimă și onoruri?
- Da, dar întâi a fost socotit drept omul cel mai primejdios din Anglia.
- Dumnezeule!
-”Am vrea să sperăm că nu e adevărat”, se pare că ar fi spus o doamnă distinsă, ”și dacă e totuși adevărat, atunci nădăjduim că lucrul nu va ajunge cunoscut pe scară largă”. Un renumit om de știință a spus ceva de genul acesta: ”O descoperire umilitoare, și cu cât se va vorbi mai puțin despre ea, cu atât mai bine”.
- Prin asta, oamenii aceia au demonstrat că omul se înrudește și cu struțul!
- Da, ai dreptate. Dar pe măsură ce înaintezi în timp poți spune că devii mai inteligent. Dintr-odată, mulți s-au simțit siliți să își revizuiască ideile cu privire la felul în care Creația este povestită în Biblie.”


Serialul ”Citate favorite”, născut în urma lecturării unui articol publicat de Ella și a discuțiilor purtate cu ea.
În fiecare zi de luni vom păși în noua săptămână cu mintea limpezită și cu sufletul pregătit pentru tot ceea ce vom întâmpina. Nu numai atât, dar ne vom cunoaște mai bine și ne vom împărtăși ceea ce gândim, căci știut este că omul alege din cărți gândurile care se potrivesc cu ale sale.
Înscrie-ți în tabel numele și linkul postării. Scrie un comentariu cât de mic la postarea mea și vizitează-i și pe ceilalți înscriși, cu comentariul de rigoare. De altfel, serialul are sloganul ”Click&Comment Monday” ! Distribuie pe rețele articolele care îți plac!

9 comentarii:

 1. Am introdus ce am postat lunea trecuta, sa fie la colectie.
  Daca mai am timp, voi mai introduce ceva. Sunt atatea lucruri despre care am citit in ultima vreme care usor, usor conduc la alte concluzii decat evolutia in stil darwinist. Dar a rescrie o istorie a evolutie este cu adevarat complicat si nu prea cred ca savantii vor sa rescrie propriile concluzii, admitand totusi ca exista si alte posibilitati.
  Cartea insa e musai sa o citesc!

  Sper ca aceste zile iti sunt minunate si luminate! iti spun din nou Paste fericit, draga Zina!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, e complicat, dar cât de interesant!

   Zi frumoasă, dragă Suzana!

   Ștergere
 2. O carte deosebit de interesantă, iar Darwin - o personalitate aparte în perioada în care a trăit ! Dacă ar fi trăit în timpurile moderne...
  Mulțumesc frumos pentru cartea recomandată !
  ps.
  Am introdus mai întâi link-ul postării de azi (dar ca de obicei, nu funcționează şi apare şi de două ori, apoi am introdus şi link-ul postării de lunea trecută...
  Mă mai poți ajuta ca să poată fi accesate ambele link-uri ?
  Mulțumesc frumos !
  Pupic !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cu drag!
   Saptamana cat mai buna, draga prietena!

   Ștergere
 3. Hristos a înviat!
  Ce interesante citate, dintr-o carte pe care îmi tot propun să o citesc. Pentru că este o adevărată „provocare” ce vizează istoria gândirii umane.
  Despre Darwin, am citit cu ani în urmă ceva foarte interesant: punctul său de vedere (foarte puțin cunoscut) cu privire la teoria pe care a lansat-o și din care el nu a exclus ideea Creatorului (Darwin a fost un om credincios). Excluderea au făcut-o cei care au preluat teoria evoluției și au dezvoltat-o... pe alte coordonate decât cele începute de Darwin. Sunt multe de discutat și comentat pe această temă.
  Numai bine și zile frumoase, doamna Zina! :-)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Adevărat a înviat!
   Da, ai dreptate, multe concepții au fost scoase din context pentru a servi interesele unora și altora.
   Numai bine, Alex!

   Ștergere
 4. Interesant !Eu am ajuns abia la jumatatea romanului "Lumea
  SOfiei",asa ca inca nu ma pot pronunta !
  Zile frumoase de primavara,nu de vara,draga Zina!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Aștept să îl termini!

   Zi frumoasă, dragă Natalia!

   Ștergere
 5. Hristos a inviat!
  *
  Cred ca si eu voi cumpara cartea. :)
  Darwin... :) Intuia el ceva. Azi, se spune ca suntem aproape identici cu cimpanzeii... :) Cine sunt eu sa afirm altceva?! :) Dar... n-as zice nici ca stra-stra...-stra...-stramosul meu a fost un cimpanzeu. Hm. Daca a fost?! :) Uneori, cand imi analizez comportamentul in anumite situatii... :)) Complicata chestiune. :)
  Zile fericite iti doresc, cu drag!

  RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !