2018-04-30

CITATE FAVORITE (59)


Jostein Gaarder, ”Lumea Sofiei”.
”Alberto se întoarse și privi pe fereastră.
- David Hume a trăit de la 1711 până la 1776. Filosofia sa este considerată drept cea mai importantă dintre filosofiile empiriste. De o însemnătate mare a fost și faptul că s-a interesat de filosofia lui marele Immanuel Kant. Hume a trăit, asemenea marilor gânditori francezi Voltaire și Rousseau, în plină epocă a luminilor.
Opera sa cea mai însemnată, ”Tratat despre natura omenească”, a apărut când el avea douăzeci și opt de ani. Susținea că ideea acestei cărți i-a venit când avea doar cincisprezece ani.

- Văd că ar trebui să mă grăbesc, spuse Sofie.

- Tu ești chiar la momentul acesta.

- Dar dacă o să-mi fac propria mea filosofie, atunci ea are să arate cu totul altfel decât cele pe care le-am ascultat până acum.
- Lipsește ceva anume din ele?
- În primul rând, toți filosofii despre care mi-ai vorbit până acum sunt bărbați. Bărbații par să trăiască în lumea lor proprie. Pe mine mă interesează lumea adevărată. Florile și animalele și copiii care se nasc și cresc. Găsesc că până acum au fost prea puține scutece și prea puține țipete de copii. Poate că a fost și prea puțină dragoste și prietenie.
- Cred că tocmai Hume este un filosof care gândește altfel. Mai mult decât oricare altul, el își are punctul de plecare în lumea de toate zilele. ”Nici o filosofie nu ne va putea conduce vreodată dincolo de experiențele cotidiene sau nu ne va putea da reguli de comportare care să fie altfel decât cele pe care ni le facem noi, prin meditațiile noastre asupra vieții de zi cu zi.”, spunea el.
…Hume constată mai întâi că omul are două feluri de reprezentări: pe de o parte impresii si pe de altă parte idei. Prin impresie el înțelege senzația nemijlocită a realității exterioare, iar prin idee amintirea unei asemenea impresii.
- Exemple, te rog.
-  Când te arzi de o sobă fierbinte, atunci ai o ”impresie” nemijocită. Mai târziu, poți să-ți amintești că te-ai ars la mână. Asta denumește Hume o ”idee”. ”Impresia” provenită din simțuri este originalul, iar ”ideea” sau amintirea este o copie palidă.
Atât o ”impresie” cât și o ”idee” pot fi sau simple sau combinate. Hume era preocupat de faptul că uneori noi putem compune ”idei” fără ca ele să fie compuse în realitate. Astfel iau naștere idei false și reprezentări care nu există în natură. Un exemplu este Pegas, un cal cu aripi. Omul a luat calul de la o impresie și aripile de la altă impresie și le-a lipit. Conștiința lui a construit o idee sau o reprezentare falsă.”


Serialul ”Citate favorite”, născut în urma lecturării unui articol publicat de Ella și a discuțiilor purtate cu ea.
În fiecare zi de luni vom păși în noua săptămână cu mintea limpezită și cu sufletul pregătit pentru tot ceea ce vom întâmpina. Nu numai atât, dar ne vom cunoaște mai bine și ne vom împărtăși ceea ce gândim, căci știut este că omul alege din cărți gândurile care se potrivesc cu ale sale.
Înscrie-ți în tabel numele și linkul postării. Scrie un comentariu cât de mic la postarea mea și vizitează-i și pe ceilalți înscriși, cu comentariul de rigoare. De altfel, serialul are sloganul ”Click&Comment Monday” ! Distribuie pe rețele articolele care îți plac!

18 comentarii:

 1. Multumim pentru citate!

  Sper sa ma mobilizez azi si eu!

  RăspundețiȘtergere
 2. Mi-a placut comparatia dintre copii si flori si animalute. :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am ”impresia” că e o comparație inspirată! ☺

   Ștergere
 3. Imi place tare mult pasajul ales. Si este o explicatie foarte clara despre cum reusim sa ne modificam realitatea, jongland intre idei si impresii. Trebuie sa citesc neaparat aceasta carte!
  Multumesc, Zina draga! O saptamana excelenta sa ai!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Iar eu abia aștept să treacă puțin și să o recitesc! Nu am întâlnit nicăieri explicații atât de simple și de clare ale marilor curente filosofice.

   Săptămână excelentă și ție, dragă Suzana!

   Ștergere
 4. Multumesc pentru "idei"! :)
  Sa ai o saptamana placuta! 😅

  RăspundețiȘtergere
 5. Mi-a plăcut mult exemplul cu soba! Foarte interesant!
  O zi frumoasă!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. E o carte atât de plină de lucruri interesante, încât merită să fie citită și recitită.

   Zi frumoasă și ție, Potecuță! ☺

   Ștergere
 6. o carte plina de lucruri interesante, exact cum ai zis!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Merită să fie citită de toată lumea, clarifică multe lucruri. ☺

   Ștergere
 7. Adevarat,e o carte(pe care o citesc acum,dar lent)plina de multe lucruri,ce-ti clarifica multe lucruri din filozofie!
  Citez:"Cand ratiunea si stiinta vor fi suficient raspandite,
  spuneau filosofii iluministi,atunci omenirea avea sa faca mari progrese.Era numai o chestiune de timp pentru ca
  irationalismul si nestiinta sa cedeze locul unui om "luminat".
  Da, imi place cartea,draga Zina,dar o citesc pe indelete !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nici in ziua de azi n-au ajuns sa fie suficient răspândite...

   Ștergere
 8. Adorabil Hume! :) Fiecare avem propria filosofie de viata, doar ca... n-o publicam. :)
  Despre Jostein Gaarder ce a mai zic?! :) Un adevarat pedagog. :)
  Iti doresc sa ai o saptamana minunata, Zina draga!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Foarte rău! De ce să n-o publicăm?... Deși... Cred că răzbate din ceea ce publicăm. :))

   Săptămână minunată și ție, dragă Diana!

   Ștergere
 9. Chiar este o carte interesantă, iar subiectul cu care am făcut cunoştință în fragmentul ales de tine, Hume, are o filozofie care îmi place ! Dacă l-aş cunoscut cănd eram la şcoalăștia, m-ar fi ajutat mult - mi-ar fi plăcut enorm de mult filozofia !
  Îți doresc o săptămână cât mai plăcută !
  Pupic !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, în fiecare perioadă au fost trecuți sub tăcere anumiți filosofi sau anumite curente. E păcat, fiindcă e necesară o cunoaștere completă, ca să poți înțelege cum se cuvine.

   Săptămână plăcută și ție, dragă prietenă! ☺

   Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !