2014-03-03

Moda anilor '40

Moda

moda-vintage-dupa-moda-anilor-40
Moda vintage inspirată după moda anilor '40 ai secolului XX
In urma cu ceva timp am scris despre moda anilor '20-'30. Nu stiu ce m-a făcut să nu continui retrospectiva modei, desi persoane interesate au fost destule. Zilele acestea, insa, presimtirea primaverii m-a făcut să mă gândesc la rochii, la pantofi si la podoabe. Am admirat un model vintage inspirat de moda anilor '40. Asa mi-a venit gustul sa scriu acest articol.
In general, in anii '40 hainele doamnelor si domnisoarelor au devenit mai feminine, subliniind talia si scurtandu-se. A devenit popular costumul din doua piese, fusta si jacheta. Tot in aceasta perioada a aparut costumul de baie din doua piese.
Toate aceste lucruri nu s-au intamplat insa dintr-o data. Au existat trei perioade distincte in moda anilor 40.
In perioada de inceput a anilor '40 lungimea pana la glezna a hainelor a disparut aproape in intregime, pastrandu-se doar pentru rochiile de seara. Cum spuneam, hainele au devenit mai feminine, cu gulere mai complicate, buzunare decorative, umeri mari, fuste ample. Tunsorile scurte din anii '30 au dat locul parului lung pana la umeri sau mai lung, pieptanat in valuri sau in bucle. Se purtau palarii cu borul mic in spate si mai mare in fata. Pantofii nu aveau tocuri prea inalte si aveau dantelarii, catarame sau butoane. In ceea ce priveste machiajul, sprancenele isi pastrau linia lor naturala si erau intarite cu creion dermatograf. Ochii erau accentuati numai cu rimel, in general, iar rujul era rosu-inchis, maro, mov sau corai, accentuand "arcul lui Cupidon" de pe buza superioara.
In perioada de mijloc, moda anilor 40 a avut de indurat urmarile razboiului, al doilea razboi mondial. Lipsa de tesaturi a avut ca efect reducerea umerilor, a manecilor, scurtarea fustelor sau a rochiilor, reducerea amplorii bluzelor si fustelor care urmeaza mai indeaproape linia trupului. Izbucneste moda costumelor din doua piese, croite din costumele barbatilor plecati la razboi. La pantofi, cele mai comune au fost tocurile de doi centimetri. Parul s-a scurtat din nou, tot pentru economie, iar cele care nu l-au taiat au purtat coafuri care imitau parul scurt. Ziua se purtau palarii mici, iar seara, palarii extravagante. In continuare nu s-a dat atata atentie ochilor, cat buzelor, vopsite cu ruj rosu stralucitor, ca si lacul de unghii.
In perioada de la sfarsit, moda anilor 40 aduce scurtarea in continuare a fustelor si manecilor, inaltarea tocurilor la pantofi, ochelarii de soare cu rama de bagá, tunsoarea scurta cu bucle mici, naturale, si breton. Cea mai mare schimbare in machiaj a fost renuntarea la accentuarea arcului buzei superioare cu ruj.
Astazi, moda vintage readuce toate acestea pe scenele pe care se prezinta moda, dar si pe strada.

*

Sa vedem cateva modele de tinute femeiesti, dar si barbatesti (chiar daca despre acestea din urma nu am scris) din moda anilor 40. Nu uitati sa dati clik pe fotografii pentru marire !
moda-feminină-a-anilor-40
Moda feminină a anilor '40
moda-anilor-40-pentru-barbati
Moda anilor '40 pentru bărbați

frumusețile-marilor-ecrane-din-anii-40

Frumusețile marilor ecrane, din anii '40 (de la stânga la dreapta: Rita Hayworth, Bette Davis, Ava Gardner, Veronica Lake)

~~~~~~~~

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !