2014-03-04

Moda anilor '50

Moda

sophia-loren-moda-anilor-50
Sophia Loren a promovat cu strălucire moda anilor 50
Moda anilor 50 ai secolului XX a insemnat o cotitura importanta in lumea modei. Pentru prima oara tinerii si-au spus parerea si a aparut o moda  a lor, distincta de moda celor de 30-40 de ani. Femeile au beneficiat de haine mai libere, mai relaxate, mai feminine, mai putin formale.
La inceputul perioadei s-au promovat materialele fine, cu modele fine, ca o reactie la îmbracamintea de razboi din anii ’40 . In imbracamintea de toata ziua a dominat rochia calda, de lana (inca erau probleme cu incalzirea !), cu guler rulat pe gat.
Casa Dior a promovat fusta stramta in talie, apoi foarte bogata, cu jacheta de asemenea stramta in talie si fusta dreapta, lunga pana la jumatatea gambei, cu top fara bretele. Aceasta imbracaminte a fost asociata imaginii celebrelor Grace Kelly, Leslie Caron si Audrey Hepburn.
Fustele bogate aveau nevoie de suport si de aceea au fost create jupoanele de nailon, iar fustele s-au apretat puternic.
Casa Chanel a lansat costumul clasic cu jacheta si fusta dreapta, cu accent deosebit pe captuseala de matase. La acesta a devenit nelipsit colierul de perle. Iarna, jacheta avea obligatoriu guler de blana.
Givenchy a lansat, spre sfarsitul anilor ’50, rochia tubulara dreapta sau conica, mai scurta, preluată de Mary Quant care a creat faimosul mini evazat ce va domina anii ’60.
Un alt stil de succes în moda anilor 50 a fost rochia Empire, taiata nu în talie ci sub bust.
Moda anilor 50 a lansat si materialele textile sintetice. Succesul lor a fost asigurat de faptul ca se spalau usor si nu necesitau calcare. La inceput pretul lor a fost prohibitiv, fiind materiale scumpe. In curand insa, nailonul, crimplenul și orlonul au devenit materiale accesibile tuturor, preturile lor scazand. Poliesterul a adus moda pantalonilor “supraelastici” conici, “pana” si a jachetelor din imitatie de piele de caprioară.
Intre coafuri, de-a lungul întregii perioade a anilor ’50 populare au fost coada de cal si parul tuns si încrețit stil „pudel”. Pieptanaturile mai sofisticate au fost preluate de masa femeilor de la Elisabeth Taylor, Leslie Caron, Audrey Hepburn, Sophia Loren, Brigitte Bardot si Doris Day. Femile dornice să isi mai adauge cativa centimetri la înaltime au optat pentru cocurile inalte, din bucle. Multe au optat pentru aranjarea parului acasa, asa ca produsele de coafura, sampoane, balsamuri, fixative, bigudiuri, s-au răspândit fulgerator, devenind o afacere de succes.
Catre sfarsitul anilor ’50 Mary Quant a lansat tunsoarea în franjuri, cu parul moale, dusa pe culmile succesului de membrii formatiei Beatles.
Imbracamintea tinerilor poate fi definita prin două cuvinte: rock si denim.
Accesoriile definitorii din moda anilor ’50 au fost: ochelarii de soare cu aripi mari, ascendente, incrustate adesea cu pietre, margelele Popper pentru decorat rochiile de seara, ciorapii cu dunga și talon (vai de cele care nu aveau picioare drepte !). Pantofii cu botul rotunjit, adesea cu o mică taietură în fata, cu tocuri groase intai, apoi, de pe la mijlocul anilor ’50, cu tocuri cui, metalice.
moda-feminină-a-anilor-50
Moda feminină a anilor '50
frumusetile-anilor-50
Frumusețile marelui ecran care au promovat moda anilor 50 -
de la stg.la dr., sus: Brigitte Bardot, Marilyn Monroe, Grace Kelly;
jos:Leslie Caron, Elizabeth Taylor, Audrey Hepburn
modele-dior-vintage-inspirate-din-moda-anilor-50
Modele Dior vintage, inspirate din moda anilor 50
beatles-si-mary-quant
Mary Quant (dr.), ”mama” rochiei mini și a tunsorii Sassoon
și cei patru Beatles (st.) care au glorificat această tunsoare unisex
Sursa foto 1 – 10111213141516

~~~~~~~~

Ai putea să mai vezi:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !