2014-03-10

Moda și dansul din ultimii 100 de ani în 100 de secunde

Moda

Dansând hip-hop
Am descoperit (ori mi s-a adus în atenție, mai degrabă) pe Internet, un videoclip cu un  timelapse extraordinar. Evoluția în timp de o sută de ani a două arte care merg mână în mână: moda și dansul.
Totul înfățișat în 100 de secunde. Am privit videoclipul iar și iar, căutând să recunosc stilurile de dans și stilurile din moda, firește, potrivite cu dansul. Cine ar putea să-și imagineze rock and roll dansat în rochii lungi până la călcâie ?!

Am recunoscut cu plăcere mai multe stiluri de dans, Dacă voi mai recunoașteți și altele, aș vrea să le știu și eu. Eventual scrieți și momentul în care apar în videoclip. Iată-le pe cele recunoscute de mine, despre care am cautat și câteva informații:
Vals Boston, are la origine dansul Boston din SUA; a dominat perioada 1910-1920.
Tango argentinian apărut înainte de 1900, în vogă până în anii ‘940, se bucură de succes și astăzi, dar nu se mai dansează decât în concursuri și spectacole. Poate în zona de origine, America de Sud – Argentina și Uruguay – să fie dansat în mod obișnuit. Oricum, tangoul argentinian se află, din anul 2009, pe lista Patrimoniului cultural imaterial al umanității – UNESCO. Știți ce are România pe această listă ? Dansul popular Călușul și cântecul popular Doina.
Charleston, dans de origine afro-americană,  la moda în anii ‘920.
Swing, dans de origine afro-americană, la moda în anii ‘930 – ‘940. În anii ‘960 a fost complet înlocuit de rock and roll.
Rock and roll, a cunoscut un lung proces de formare în anii ‘940 – ‘950 în SUA, pornind de la o combinație de blues, jazz, swing și muzică country. Genul s-a definit către sfârșitul anilor ‘950 și a determinat un adevărat stil de viață, influențând, pentru multe decenii, moda, atitudinea și limbajul, mai ales la tineri (care le-au păstrat, estompate sau nu, până la vârsta celei de-a doua tinereți !).
Twist, dans de origine afro-americană, a cunoscut gloria în anii ‘960.
Disco, dans provenit din genul funk, a apărut în Europa și America de Nord, cunoscând succesul în anii ‘970 – ‘980
Hip-hop, combinație între rap, breakdance și alte elemente, apărut pe la sfârșitul anilor ‘ 980 și având succes până astăzi, ca și
Tehno, originar din SUA, cu influențe europene și japoneze, fiind la moda în cluburile de pe toate continentele.
Despre moda din aceste perioade, puteți afla din pagina Moda.

~~~~~~~~

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !