John Biglin într-o ambarcațiune cu rame, de Thomas Eakins, 1873 |
Thomas Eakins (1844-1916), pictor american, fotograf, sculptor și remarcabil (deși controversat) profesor de arte plastice. A studiat la Școala de Arte frumoase din Paris, dar nu a fost influențat nici de mișcarea impresionistă, nici de clasicismul Academiei Franceze, preferând realismul.
John Biglin este unul dintre cei trei frați Biglin, canotori renumiți în S.U.A. de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Ei au fost subiectul unei serii de 11 picturi ale lui Thomas Eakins.
Update: Iată și pictura The Gross Clinic, din 1875, evaluată inițial la 200 $, ajungând în zilele noastre la 85 de milioane $, după cum ne scrie Natalia în comentariul de mai jos.
Clinica doctorului Gross, de Thomas Eakins, 1875 |
Clic pe fotografii, pentru mărire !
*
Dacă vrei, admiră și alte reflexii în picturi:
- Gheizer în parcul Yellowstone de Albert Bierstadt
- O văioagă umbroasă a unui drum prăfuit de Charles Conder
Minunata reflexie! Faptura pare a fi vie! Este un tablou ca o fotografie reusita.
RăspundețiȘtergereMa bucur ca am mai invatat ceva azi, nu auzisem pana acum nici de pictor si nici de cei trei frati canotori.
O zi placuta iti urez! :-)
Dragă Carmen, mă bucură ceea ce ai spus în partea a doua acomentariului, fiindcă și mie îmi place să nu treacă nicio zi fără să învăț ceva. ☺
ȘtergereSeară frumoasă !
Foarte interesantă pictură! Mă gândeam câţi mari campioni în sport de odinioară au rămas în negura uitării, iar unul ca acesta a rămas imortalizat într-o operă de artă. Interesantă şi alegerea sa pentru realism, într-o vreme când toată lumea urma trendul impresionist ale vremii.
RăspundețiȘtergereVă doresc un weekend frumos, doamna Zina! :-)
Două observații foarte corecte. E bine că a ales realismul, altfel nu se știe dacă distingeam chipul sportivului ! :))
ȘtergereWeekend plăcut și vouă !
tabloul este imbracat intr-o lumina care evidentiaza personajul central al picturii dar si miscarea atat de reala...este totul concetrat si aparent in forta....
RăspundețiȘtergereSe vede că pictorul a ales exact ceea ce i se potrivea cel mai bine, stilul realist.
ȘtergereO idee excelenta a avut acest pictor de a face lucrari despre marii campioni.
RăspundețiȘtergereCu adevărat, mai ales că, la vremea aceea, fotografia nu era nici pe departe atât de răspândită cum este astăzi.
ȘtergereThomas Eakins e cel mai mare artist realist american, o celebritate și mă bucur sincer că l-ai ales azi, deoarece arta americană e prea puțin cunoscută la noi. El a preferat ca subiect oamenii din Philadelphia natală, pictând câteva sute portrete în birouri, pe străzi, în parcuri, alegând sportivii acolo unde își desfășoară activitatea, etc. A fost ceva curajos, nou și deschis, lucru pentru care, după perioada de voită uitare din partea ultra-puritanilor, a fost readus în atenție, iar el repus în drepturi. Reflexia lui John Biglin și a ambarcațiunii sale cu rame în apă e excelent realizată.
RăspundețiȘtergereZina dragă, să ai un weekend plin de voie bună! :)
Sincer, înainte de a fi început să public pe blogul cu arte, dintre artiștii plastici americani n-aș fi putut să-l citez decât pe Jackson Pollock.
ȘtergereDuminică plăcută, dragă Mirela !
Excelenta reflexie.realismul luiThomas Eakins primeaza in reprezentarea oamenilor,obiectelor,etc.
RăspundețiȘtergereAm aflat cat de valoroase au devenit lucrarile acestui maestru : lucrarea sa,''TheGross Clinic'',a fost evaluata initial,la 200 de dolari(!),iar atunci cand a fost ceruta de muzeul Metropolitan,prin anul 2000,s-au strans peste 85 milioane dolari,pentru ca pictura sa ramana in Muzeul din orasul sau natal !!!
El era si un excelent fotograf ! Sa-i multumim pentru mostenire si Zinei pentru reamintire !
Să fi fost mândria locală sau opera era chiar valoroasă ?... Mă duc să o caut pe internet !
ȘtergereDuminică plăcută, Natalia !
foarte frumos!
RăspundețiȘtergereMă bucur că îți place, Coco !
RăspundețiȘtergere