Supeul, cina de după spectacol (6)
Bucătărie literară
|
Café de Paris 1850 |
Evocări,
amintiri, anecdote – toate folosite cu măiestrie de Alexandre Dumas-tatăl
pentru a reînvia lumea artei culinare și a gurmanzilor, în lunga epistolă pe
care i-a adresat-o lui Jules Janin.
În perioada 1830-1850 banii au migrat și lucrurile s-au
schimbat în ceea ce privește gastronomia.
Puțini câștigau destui bani pentru a
fi cunoscători în ale mesei, adică gastronomi; majoritatea au luat calea de
mijloc și au devenit gurmanzi; cei care câștigau bani din când în când au
devenit petrecăreți.
S-a pierdut obișnuința dineurilor și a supeurilor. Au
rămas totuși câțiva urmași demni ai lui Grimod și Cussy. Într-o zi, vicontele
de Vieil-Castel, unul dintre cei mai fini cunoscători ai artei culinare din
Franța, aflându-se într-un cerc din înalta societate, făcu următoarea remarcă:
- Un singur om poate mânca o cină de cinci sute de
franci.
Cei din jur exclamară:
- Imposibil !
- Se înțelege, continuă vicontele, că prin a mânca
înțelegem totodată și a bea. Un fin cunoscător poate mânca o cină de cinci sute
de franci.
- Dumneavoastră, de exemplu ?!
- Eu sau oricare altul.
Unul dintre cei prezenți spuse:
- Eu dau cele cinci sute de franci. Deci să stablim
lucrurile.
- Iau cina la Café de Paris, spuse vicontele, îmi
stabilesc cum cred de cuviință meniul, și mănânc pentru cinci sute de franci.
- Fără a lăsa ceva pe platouri sau pe farfurii ?
- Ba, o să las oasele.
- Atunci, mâine, la ora șapte, la Café de Paris.
În aceeași seară, vicontele a mers să cineze, ca de
obicei, la restaurantul cu pricina. După cină, s-a apucat să întocmească lista
de bucate pentru a doua zi. A fost chemat bucătarul șef. Era în miezul iernii;
vicontele cerea fructe și trufandale. Vânătoarea era oprită; el a vrut vânat.
Bucătarul a cerut un răgaz de opt zile și dineul a fost amânat.
În seara respectivă, la ora 7, arbitrii s-au așezat la stânga și la dreapta
vicontelui. Vicontele începe. Îi sunt aduse douăsprezece duzini de
stridii de Ostende, cu o jumătate de litru de vin Johannisberg. Vicontele are
poftă de mâncare: mai cere încă odată pe atât. I se aduce apoi o supă din
cuiburi de rândunică, pe care o toarnă într-un bol și o bea.
- Domnilor, azi mă simt în formă și am să-mi fac un chef.
- Faceți cum doriți.
- Ador biftecul cu mere. Chelner, un biftec cu mere !
Chelnerul privește cu mirare la viconte
- Credeam că domnul viconte a întocmit deja meniul !
- E adevărat. Acest fel este în plus, îl voi plăti
separat.
Este adus biftecul cu mere, pe care vicontele îl
devorează până la ultima bucățică.
- Bun ! Acum peștele!
I se aduce peștele.
- Domnilor, spune vicontele, este o varietate de somon
din lacul Geneva. Mi-a fost arătat încă viu, fiind adus într-un vas cu apă din
lac.Cinci minute mai târziu, nu mai rămăseseră în farfurie
decât oasele de la pește.
- Chelner, fazanul ! comandă vicontele.
I se servește fazanul umplut.
- Încă o sticlă de Bordeaux, aceeași recoltă.
I se aduce cea de-a doua sticlă. Fazanul dispare în zece minute. I se aduce apoi tocănița de grauri. Erau zece grauri,
vicontele îi termină din zece înghițituri.
- Domnilor, spuse vicontele, urmează sparanghelul,
mazărea, un ananas și căpșuni. Ca vin: o jumătate de Constance și o jumătate de
Xérès de India. Apoi cafeaua și lichiorul, bineînțeles.
Legumele și fructele au fost mâncate cu conștiinciozitate,
vinurile și lichiorul până la ultima picătură.Vicontele ingurgitase întreaga cină într-o oră și
paisprezece minute.
- Domnilor, totul s-a desfășurat corect ?
Arbitrii au aprobat.
- Chelner, lista de bucate !
În epoca aceea nu se spunea nota de plată.
Vicontele a aruncat o privire asupra totalului, apoi a
trecut lista arbitrilor. Cina aceea costa 548 de franci. Cea mai scumpă fusese
supa din cuiburi de rândunică:150 de franci. Băuturile costaseră și ele vreo
165 de franci, tocănița de grauri – 50, fazanul – 40, somonul – 40 și așa mai
departe.
Lista a fost dusă celui care-l provocase pe viconte,
aflat într-un separeu. După cinci minute acesta apăru, salută și plăti pariul, șase
mii de franci.
Sursa foto
o lume de-a dreptul fascinanta!!
RăspundețiȘtergereO lume demult apusă, care totuși ne atrage ca un magnet, nu ?! ☺
RăspundețiȘtergereIn concluzie,trebuie sa stii cum mananci,ceea ce ti-ai propus si ceva in plus !
RăspundețiȘtergereA respectat regula de a te scula de la cina...nesatul !
Minunata povestea, oare astazi ar putea cineva ingurgita toate ingredientele supeului?
Cred că ar putea, n-ai văzut ce a mâncat ?! Stridii, grauri, pește, fazan... Toate ușoare și în cantități nu prea mari. Bine udate cu vin, au mers ! ☺
Ștergere