2015-04-02

Toaleta pentru bal de Luis Alvarez Catala

Reflexii

toaleta-pentru-bal-luis-alvarez-catala
Toaleta pentru bal de Luis Alvarez Catala

Luis Alvarez Catala (1836 – 1901) pictor spaniol portretist, manierist, a fost director al Muzeului Național Prado din Madrid în perioada 1898 – 1901.
A câștigat medalia de merit la expoziția din Florența în anul 1861 și premiul al doilea la Expoziția de artă din Spania în anul 1862 (cu aceeași pictură, Visul Calpurniei), apoi premiul întâi în 1890.

Se spune totuși că și-ar fi datorat funcția de director nu atât meritelor artistice, cât prieteniei arătate lui de regina regentă Maria Cristina de Habsburg-Lorraine, după ce a pictat portretul Regina regentă Maria Cristina de Habsburg-Lorraine și fiul său, regele Alfonso al XIII-lea. Portretul se află azi în clădirea Senatului, la Madrid.
Amintiți-vă și de ...
femeie-in-fata-oglinzii-luis-alvarez-catala
Femeie în fața oglinzii de Luis Alvarez Catala
...despre care Pandhora comenta: cu cata atentie si discretie a surprins toate detaliile…de la pliurile rochiei pana la modelul panoului totul este de o reala,calda,fireasca frumusete…”
Sursa foto 1
Sursa foto 2
Clic pe fotografii pentru mărire !

*

Această postare este înscrisă în serialul ”Reflexii în oglindă” de la SoriN.
Din categoria ”Reflexii”, ai putea să mai vezi:

18 comentarii:

  1. Zina, ce frumos din partea ta sa reamintesti ce am scris, multumesc, m-ai emotionat :)
    privind pictura pe care ne-o prezinti astazi, ma gandeam ca rochia elegantei doamne este din catifea, pliurile sunt asezate atat de firesc, atitudinea ei este atat de normala incat te astepti sa lase oglinjoara din mana si sa plece lasand in urma o dara de parfum...
    incantatoare atmosfera are acest tablou...mi-a inseninat si mai mult ziua! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pandhora, am readus aici de pe vechiul blog pictorii care mi-au plăcut. Am căutat picturi noi, dar mi-a făcut plăcere să postez la sfârșitul articolului și pictura cu care au apărut prima dată. Firește, nu puteam să renunț la frumoasele comentarii ale vizitatorilor blogului, așa că, la fiecare articol de felul acesta voi cita câte unul.

      Ștergere
  2. Chiar dacă manierismul, ca perioadă de trecere de la Renaștere către stilul baroc e cam marginalizat, considerat decadent și ușor superficial (considerații cărora nu le subscriu decât parțial), nu mă pot abține să-i admir pe Veronese, Tintoretto sau El Greco, care sunt geniali. Manierismul de dată mult mai recentă al lui Luis Alvarez Catala e de factură mai romantică, abundă în scene istorice eroice și o portretistică de calitate. M-a luat valul, gata, mai bine admir moliciunea covorului, foșnetul brodat al fustei albe de sub rochia din catifea moale, caldă, într-o culoare tare dragă mie, mai dragă fiindu-mi doar cea de pe fundal, asemănătoare unui roșu venețian de calitate. Oglindirea căldurii unei femei frumoase, într-un interior prețios. Fericită alegere, Zina dragă! Un sfărșit de săptămână catifelat și cald îți doresc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Latura romantică m-a atras mai mult, dragă Mirela !
    Toaleta de bal m-a fermecat, mi-am imaginat că mângâi rochia aceea de catifea panne ca pe o pisicuță. ☺

    Weekend plăcut și ție, draga mea !

    RăspundețiȘtergere
  4. Apreciez mult acele minunate nuante de galben,ocru,trecand prin rosu,virand spre siena,totul parca te infasoara intr-o stralucice mata,delicata,si te poarta, de la motivele covorului, la reflexia din oglinda !Cred ca era fermecat de moliciunea materialelor din buduarele doamnelor,dar si de gratia feminina !

    RăspundețiȘtergere
  5. E bine că și-a exprimat preferințele într-un mod plăcut tuturor ! ☺

    RăspundețiȘtergere
  6. Deci rochițele spaniole mă pasionează foarte mult! :) Și picturile le surprind foarte frumos! Mulțumim de articol!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu plăcere, Maria ! Și mie îmi place moda acelei vremi. Picturile lui Catala ne permit să o admirăm din plin.

      Ștergere
  7. :) In viteza, am citit in loc de "manierist" "materialist" si rotitele incepusera sa mi se invarta cu viteza - apoi am mai citit... :) Si mi-am zis: "tonto!" Ma grabeam sa scriu urmatoarele: privind picturile pe care le expui pe blog ma tot gandesc unde sunt artistii care stiu sa picteze astfel, sa inteleaga si "tonto" care sunt?! Cand vad pete de culoare sau dreptunghiuri colorate pe care trebuie sa mi le "explice" cineva imi adun ochii la centru si tot nu vad ce imi zic ei ca ar trebui sa vad. :)
    Weekend minunat de minunat sa ai! Cu mult soare, de preferinta! Macar la voi sa fie soare, 'ca la noi ninge, bate vantul si... tuna! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai toți s-au dus...
      Weekend plăcut și ție, Diana ! Și pe aici a fost un vânt infernal până ieri după-amiază, iar astă-noapte a fost atât de frig încât au înghețat toate. Floricelele mele din jardiniere sunt tare amărâte. :(

      Ștergere
  8. Da, cu siguranta a doua reflexie e si preferata mea, detaliile surprinse de pictor sunt delicate, pline de culori calde.Week-end frumos iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Observi că a fost atras de materialele cu reflexii ? În prima pictură catifeaua de mătase, în a doua atlasul...
      Weekend plăcut și ție, Ella !

      Ștergere
  9. Ce-mi plac tablourile acestea de epoca cu femei cochete!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, ne trezesc dorul de ținute și interioare pline de feminitate.

      Ștergere
  10. Foarte frumoase picturi! Artistul a surprins atât de bine cochetăria feminină şi grija pentru perfecţiunea înfăţişării, înainte de evenimentul deosebit al balului. Câte pregătiri se făceau pentru un asemenea eveniment.
    Numai bine vă doresc, doamna Zina! Şi un weekend frumos! :-)

    RăspundețiȘtergere
  11. Și acum încercăm să fim perfecte, mai ales pentru diverse evenimente. Rochia de bal, însă, arată astăzi tare diferit față de cea din pictură... ☺

    RăspundețiȘtergere
  12. minunate reflexii gasesti tu, Zina draga! Tablouri ce ne poarta peste secole, spre o epoca ce impresioneaza orice suflet romantic :)
    Sarbatoarea Florilor cu sanatate si numai bucurii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil că și acea epocă își avea imperfecțiunile sale, dar uite că au rămas mai ales lucruri tare frumoase.

      Să ai o săptămână bună, Carmen ! ☺

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !