Artă.
Hans Gude (1825-1903), pictor norvegian romantic, un peisagist de prim rang al Norvegiei. A pictat în ulei, apoi cu acuarele și guașă, peisaje norvegiene precum și peisaje marine și campestre de prin locurile pe unde a călătorit.
Născut la Christiania (Oslo), Hans Gude a studiat aici pictura întâi în particular, apoi la Școala Regală de Desen. La vârsta de 18 ani a intrat la Academia de Artă din Düsseldorf (în Norvegia nu exista o astfel de instituție la acea vreme), unde a studiat pictura peisagistică cu Johann Wilhelm Schirmer – pictor cu tendințe clasiciste. În paralel a luat lecții particulare cu Andreas Achenbach – reprezentant ale tendințelor romantice.
La vârsta de 29 de ani, Hans Gude a devenit profesor la Academia de Artă din Düsseldorf, urmându-i la catedră chiar fostului său profesor, Johann Wilhelm Schirmer.
În anul 1862, la vârsta de 37 de ani, Hans Gude s-a stabilit în Țara Galilor, în Valea Ledr, pictând cu pasiune peisajele sălbatice din partea locului. După un an, artistul a devenit profesor la Școala de Arte din Karlsruhe, astfel drumul studenților norvegieni și-a schimbat și el direcția, de la Düsseldorf la Karlsruhe. Aici, Hans Gude a promovat pictura în aer liber, ducându-și studenții să picteze pe malul lacului Chiemsee. Tot aici a studiat insistent modul în care apa reflectă lumina.
Din anul 1880 până în 1901, cu doi ani înainte de moartea sa, Hans Gude a fost profesor la Academia de Artă din Berlin. Aici a început să lucreze mai mult în acuarelă și guașă, pentru a păstra prospețimea artei sale, după cum spunea chiar el.
Activitatea sa artistică a fost recunoscută și recompensată cu multe distincții, dintre care Marea Cruce a Ordinului Sfântul Olav, cea mai mare distincție a Regatului Norvegiei, cu excepția Colanului acestui ordin, rezervat numai pentru regi.
*
Cu ceva timp în urmă vă prezentam o altă pictură a artistului...
La Sandvika. Hans Gude, 1873 |
(În localitatea Sandvika, la 15 km de Oslo, a pictat în anul 1894 și Claude Monet, atras de frumusețea peisajului. Astăzi, aici se află cel mai mare mall din Scandinavia…)
La această pictură, Alex comenta:
Foarte frumoasă pictură. La câte frumuseţi sunt în Norvegia, trebuia să fie şi astfel de artişti care să imortalizeze minunăţiile din ţara lor. Foarte interesante informaţii. Le-am citit cu interes, dar şi curios să aflu dacă nu cumva şi acest pictor a fost pe la…Paris, pentru şcolire. Am aflat că are „în sânge” şcoala germană!Sursa foto 1
Sursa foto 2
*
Această postare este înscrisă în serialul ”Reflexii în oglindă” de la SoriN.
Ai putea să mai vezi:
- Vară de Gunnar Berndtson
- Piață de pește în St.Ives de Anders Zorn
- Vas de pescuit pe plajă de Andreas Achenbach
Culorile acestea luminoase și calde, odihnitoare ca o zi de vacanță calmă, sporesc farmecul tușelor de violet stins, zărite ici-colo, care subliniază căldura emanată de galben-ocrurile catifelate... Așa cum e toamna acum (chiar dacă la Cluj sunt 33 de gr C...). Vara nu pleacă, dar eu aștept un septembrie generos, a fost prea multă vacanță! Hai c-am zis-o! Zile de relaxare îți doresc, calme și însorite!
RăspundețiȘtergereCalme, da, dar parcă le-aș vrea mai puțin însorite... Totul cu măsură!
Ștergereo reflexie si o cromatica incantatoare :)
RăspundețiȘtergereun peisaj de toamna cuminte,delicat si cald...
w-end placut draga Zina!
Dintre toate, cromatica toamnei mi-a fost întotdeauna mai aproape de inimă...
ȘtergereUn pictor norvegian calator,care a preluat frumusetea plaiurilor vizitate, dar in primul rand mirajul Nordului,surprins folosind o variata paleta de gingase tonuri si nuante,fara stridente,sau contururi dure,
RăspundețiȘtergereacesta ar fi pe scurt pictura lui Hans Gude,,de un realism romantic !
Spre exemplu,intorcandu-se la Oslo,in 1852,lucrarile sale,uleiuri,guase,acuarele,au fost apreciate cu medalia de aur,din partea Academiei de Arte din Berlin;intre 1864 si 1870 infiinteaza Academia de Arte in Karlsruhe ;in 1880 vine la Berlin,unde preda la Academia berlineza....
Peisajele dupa natura,dar mai ales marinele sunt fascinante prin bogatia nesfarsita de tuse,in reprezentarea cerului,alb ,albastruri,violeturi;impresioneaza si prin dimensiuni (intre 180/290),un mare camp de desfasurare de cer si ape.Dar sunt si multe miniaturi,am zice,cu fine detalii,calme,luminoase...
Zile frumoase si sanatate,draga Zina !
Apreciem cu toții gingășia, calmul, finețea... Oare pentru că lipsesc tot mai mult din viața cotidiană?...
ȘtergereNumai bine, Natalia!
nuante de mov si galben cald se îmbie ca într-un zbor lin cu verdele si albul, transmitând senzatia de pace si liniste, tipica satelor pescaresti. O fermecatoare atmosfera la apus de soare.
RăspundețiȘtergereUn weekend placut iti doresc, Zina draga!
Pace și liniște, ceea ce ne dorim cu toții, dar avem din ce în ce mai puțin, nu ți se pare?...
ȘtergereWeekend plăcut, dragă Carmen!
Ce efect de transparenta are acest tablou! Foarte frumos!
RăspundețiȘtergereWeekend minunat sa ai!
Mulțumesc, asemenea, Suzana!
ȘtergerePai dupa crapul "capturat" pentru ultima reteta cred si eu ca navoadele trebuiau uscate :)
RăspundețiȘtergereOoo, draga mea, nici nu știi ce bucurie mi-ai făcut. ☺ Eram îngrijorată de rămasul ăla bun... Cu evenimentele care au dat lumea peste cap, nu știam ce să cred. Nu-i vorbă, că nici acum nu știu, dar măcar știu că ești întreagă!
ȘtergereÎți doresc numai bine! ♥
Frumoase picturi. Locuri faine, imortalizate în aceste opere de artă. După atâta vreme, de când au fost pictate, au rămas doar amintirile celor de demult, cu plasele lor pescăreşti, cu bărcile cu pânze...
RăspundețiȘtergereMulţumiri pentru popasul de suflet, doamna Zina!
Sărut mâna şi un weekend minunat! :-)
Amintiri prețioase, fixate pe pânză cu mâini măiestre...
ȘtergereDuminică frumoasă, Alex! ☺
Frumusetea e prezenta oriunde, de aceea fiecare lucru e în stare sa ne bucure!
RăspundețiȘtergereO alegere inspirata !
Felicitari !
Da, dacă vedem lucrurile cu ochi buni și cu sufletul deschis...
ȘtergereDuminică frumoasă, Iulisa! ☺