2015-10-29

Peisaj lângă Beauvais. François Boucher, anii 1740

Reflexii.

Artă. 

peisaj-langa-beauvais-francois-boucher-a.1740
François Boucher (1703-1770), pictor francez reprezentant al stilului rococo, renumit pentru portretele sale și picturile alegorice.

Deși provenea dintr-un mediu social modest, artistul a ajuns să lucreze pentru regele Ludovic al XV-lea, pentru amanta acestuia, marchiza de Pompadour, pentru manufacturile regale, pentru alte curți regale, dar și pentru colecționari particulari. 

Tatăl artistului a fost el însuși pictor și creator de modele pentru broderii. François Boucher a început să lucreze de la 17 ani în atelierul pictorului François Lemoine, iar la vârsta de 20 de ani a obținut premiul I al Academiei de pictura și sculptură din Paris. În anii următori a executat desene și gravuri după operele marilor maeștri. Mai târziu a creat desene pentru 33 de gravuri ce urmau să ilustreze o nouă ediție a operelor lui Molière.

La 31 de ani, în 1734, François Boucher a fost primit în Academie, ca pictor de scene istorice, după ce pictase tabloul Rinaldo și Armida, aflat astăzi la Muzeul Luvru. Din anul următor, a început să picteze mai multe serii de modele de tapiserii și goblenuri. În același timp, a pictat multe scene mitologice, peisaje și scene pastorale. 

A decorat palatul regelui de la Choisy, dar și apartamentele marchizei de Pompadour. Datorită acesteia a fost numit director artistic al atelierului de țesături pariziene Gobelins. A desenat și motive ornamentale pe bibelouri din poțelan de Sèvres.

Cu trei ani înainte de moartea artistului, regele i-a încredințat decorarea palatului de la Crécy.

*

Cu ceva timp în urmă vă prezentam o altă pictură a artistului...

toaleta-francois-boucher-1742
Toaleta. 1742

...La această pictură, Diana comenta:
Pisica mi-a atras atentia in primul si in primul rand! Unde sunt pisici e o „dovada” ca locul e linistit! In ansamblu, tabloul imi induce… lene!  La vremea aceea orele de odihna – in anumite cercuri – erau dese si mereu respectate! Personajele par perfect lipsite de griji! Aflu si eu ca acesta e stilul rococo, desi nu-mi dau seama din ce cauza e numit astfel.
Sursa foto 1
Sursa foto 2

*

Această postare este înscrisă în serialul ”Reflexii în oglindă” de la SoriN.

Ai putea să mai vezi:

8 comentarii:

  1. Privind "Toaleta", dealtfel excelent realizata, ma pufneste rasul gandindu-ma ca au fost vremuri in care barbatii nobili din Franta, si nu numai, pentru a fi in pas cu moda trebuiau sa poarte acei ciorapi din satin :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur mult că pot să-ți aduc râsul pe buze. Și mai mult mă bucur când apari în blogosferă! Asta înseamnă că ești bine?...

      Ștergere
  2. Ma uimesc marii maestri cu picturile lor atat de elaborate, de lucrate si in final atat de minunate!
    M-a uluit un tablou mai din zilele noastre, acum imi pare rau ca nu am notat autorul, care avea doar doua culori delimitate de o linie orizontala. Si a costat fabulos la nu stiu ce licitatie.
    Ce poti sa mai intelegi?
    Un weekend frumos, draga Zina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cine știe ce roman în trei volume avea el în cap! :))

      Weeken frumos și ție, Suzana!

      Ștergere
  3. Desi stilul rococo nu este unul din preferatele mele, trebuie ''sa-i dam cezarului, ce-i al cezarului'' :este
    un ilustru reprezentant al artelor plastice si decorative,al secolului al XVIII-lea.A fost atat de cucerit de arta, incat a pictat in ulei,guasa, a realizat multiple ilustratii de carte,pentru portelanuri,pentru goblenuri
    si tapiserii,decoruri de teatru dar si decoratii interioare,in palate si biblioteci, toate intr-o deosebita si inimitabila executie.
    Talentul sau decorativ si fantezia se observa cu precadere in pictarea scenelor mitologice,alegorice
    cu o cromatica deosebit de stralucitoare spre argintiu sau auriu,in perfecta armonie. picturi idilice,
    sensuale,care exprima gusturile si atmosfera societatii in vremea lui Ludovic al XV-lea, a prea frumoasei sale amante,gustul pentru erotism.Apreciez bogatia elementelor din compozitie,tonalitatile
    cromatice(oliv-brun),ritm de efect al formelor si abundenta delicata a detaliilor.
    Imi place peisajul expus,e idilic si placut !Weekend distractiv,draga Zina !

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca nu ma inseala vederea as zice ca cele doua tablouri sunt “in serie”: personajul cu rosu din tablou are in brate pisica din tabloul cu cele doua femei?! (una e in balcon, cealalta la râu - in 1742 le-a pictat in timpul liber, in 1740 in timp ce munceau); si cainele incearca sa ajunga la pisica. :)
    Vazand tabloul al doilea tot pe pisica mi s-a oprit privirea, apoi am citit ce am scris cu acea ocazie. :)

    Iti doresc, cu drag, sa petreci un minunat sfarsit de saptamana.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ehei... madamele din al doilea tablou nu cred eu că albeau rufele la râu! :))

      Weekend frumos, Diana!

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !