2016-01-15

Magia turcoazului, piatra celor născuți în zodia Săgetător

Reflexii.

Artă. 

turcoazul-sau-peruzeaua
Magia turcoazului a acționat asupra mea încă de pe când eram o copilă. Turcoazul este piatra mea favorită și îmi port bijuteriile din argint cu turcoaze de câte ori pot și se potrivesc, ba chiar le port cu drag și prin casă, cu haine de interior. Piatra asta mi-a plăcut cu mult timp înainte de a afla că este chiar piatra zodiei mele, Săgetător, și îi dedic acum cu mare plăcere acest articol.


Turcoazul este un fosfat de cupru și de aluminiu, a cărui formulă chimică am avut curiozitatea să o aflu pe când mă aflam într-o vizită la Muzeul de Geologie, vizavi de Muzeul Antipa. Iat-o: [CuAl6(PO4)4(OH)8·5H2O]. 

Aceasta preafrumoasă piatră semiprețioasă și-a primit numele european acum vreo 400 de ani, în limba franceză veche, turquoise, adica turcească, piatra turcească. Turcoazul se mai numeste și peruzea, denumire provenită din limba turcă: peruze. Totuși, piatra sosea din Iran, Turcia fiind doar poarta de intrare în Europa.

Piatra este mată, cu o strălucire foarte redusă, cu slabe reflexii. Culorile depind de vârsta pietrelor: cele ”tinere” sunt alb-albăstrui, cele ”mature” sunt albastru-deschis până la albastru-tare, iar cele vechi, ”bătrâne”, albastre-verzui. Acestea din urmă sunt preferatele mele, după cum se poate vedea și în fotografii.

magia-turcoazului-1

magia-turcoazului-2

magia-turcoazului-3

În multe culturi turcoazul a fost socotit piatră sacră și aducătoare de noroc. 
La egipteni era semnul zeitei Hathor, soția zeului suprem Amon Ra, zeița dragostei, a familiei, a recoltelor, patroana femeilor. Persanii purtau turcoaze la gât sau la mână, socotind că îi apără de moartea prematură. 
Turcii purtau turcoaze pe turbane, socotind că îi apără de deochi. Indienii din America de Nord, care și astăzi iubesc bijuteriile din argint și turcoaze, socoteau că această superbă piatră semiprețioasă face legătura dintre cer și mare. 

Turcoazele au fost si sunt folosite nu numai la confecționarea unor bijuterii din aur sau argint, ci și a unor obiecte de artă. La azteci, măștile și veșmintele de război erau bogat împodobite cu turcoaze. În regiunea vechii Persii și azi se sculptează în turcoaz literele unor rugăciuni în limba arabă, apoi sunt umplute cu aur.

Astăzi se crede despre magia turcoazului că are puterea să regenereze organismul, să crească energiile pozitive, să calmeze spiritele, să previna conflictele. Oamenilor buni le aduce succes și belșug în case. Apără de accidente în timpul călătoriilor și protejează împotriva deochiului. Se spune că este bine să îl poarte cei cărora le este frică de întuneric. Celor născuți în zodia Săgetător (☺) le crește curajul, creativitatea și înțelepciunea.

În terapia cu pietre prețioase, turcoazul este folosit în combaterea afecțiunilor cardiace și hipertensiunii arteriale, reumatismului, gutei, infecțiilor virale, are efecte calmante, antiinflamatorii.

*

La vremea când publicam acest articol pe vechiul blog, Cartim comenta:
Îmi place această culoare. Despre piatră am știut de mai demult, mama mea are un frumos medalion din turcoaz. Eu fiind iubitor al culorii albastre indiferent de ce nuanțe are,  era firesc ca și această culoare să îmi placă. Bijuteriile pe care le ai sunt frumoase. Spre binele meu, voi păstra doar pentru mine această postare a ta. Dacă o arăt mi se va sugera că „ar fi frumos dacă ne-ai lua și nouă așa ceva”. ☺
~~~~~~~~
Această postare este înscrisă în serialul ”Reflexii în oglindă” de la SoriN.

Ai putea să mai vezi:

27 de comentarii:

  1. Imi plac mult aceste nuantele acestor pietre. Mi-am propus si eu sa le studiez un pic pentru efectele, hai sa le spunem, ezoterice. Si nu numai ale turcoazului. Recunosc ca nu stiu exact cum voi aborda subiectul, dar sper sa imi vina vreo idee!
    Un weekend excelent, draga Zina!

    PS. In aceasta vineri ne-am asortat culorile...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sincer, eu port turcoaze, dar nu știu dacă au avut vreun efect sau nu. O fi fost prea... ezoteric! :))

      Am văzut postarea ta, superbe bijuterii!
      Weekend plăcut!

      Ștergere
  2. Frumos articolul tau !
    Ca si cartim ,ador nuantele de albastru si bine inteles ca si turcoazul,ultima rochita de seara ,are aceasta frumoasa culoare.
    O zi frumoasa iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei, ei, îmi închipui ce frumusețe de rochie!

      Weekend plăcut, Iulisa!

      Ștergere
  3. Interesant acest articol,ador această culoare (eu ca zodie sunt,Taur)
    Un sfârșit de săptămână cât mai frumos îți doresc,Zina!
    Îmbrățișez cu drag și mulțumesc de vizită!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei, de multe ori se întâmplă să îți placă lucruri ce nu aparțin de zodie. Dacă totul ar fi strict ca la carte, ar însemna să nu fie decât 12 feluri de oameni pe Pământ!☺

      Weekend plăcut, dragă Elena!

      Ștergere
  4. Frumoasă piatră, interesante și noi pentru mine informațiile! M-a dat gata formula chimică! :) Week-end plăcut!

    RăspundețiȘtergere
  5. Răspunsuri
    1. Nu se putea să nu-i placă unei doamne cu asemenea preocupări pentru frumos, ca tine! ☺

      Ștergere
  6. Foarte frumos articol! Multe informații interesante despre această piatră atât de frumoasă. De câte ori o văd în bijuteriile doamnelor, o admir cu plăcere. Nu știam că este socotită piatra zodiei Săgetătorului. Și mama mea este tot săgetător.
    Numai bine vă doresc, doamna Zina și un weekend minunat! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei bine, cu prima ocazie poți să-i faci mamei un dar foarte potrivit. Orice vârstă și orice ocupație ar avea o femeie, sufletul ei vibrează în fața pietricelelor colorate! :))

      Numai bine, Alex! Duminică plăcută!

      Ștergere
  7. foarte interesanta povestea turcoazului,pe care n-o stiam atat de amanuntit,si
    marturisirile tale privind amorul, din copilarie,pentru aceste splendide pietre !
    Adevarul este ca le iubesc si eu,pietrele ''cerului si ale apei'', dar si topazul,care este piatra fericirii,favorabila si sagetatorului si racului !
    Este foarte frumos ultimul colier expus de tine,sunt in mare admiratie !
    Citind mai multe informatii despre influienta pietrelor asupra noastra,in functie de zodie (!),am aflat ca sagetatorului ii sunt favorabile si lapis lazuli(determina adevarul si onestitatea persoanei),ametistul (alunga energiile negative),opalul(alunga nefericirea),si,in general toate pietrele
    albastru intens !
    Cat despre chestiuni ezoterice,influiente vizibile,daca le purtam,in afara de placerea adevarata a fiecaruia dintre noi,nu ma pot pronunta !
    Ziua norocoasa in anul 2016,atat pentru sagetator cat si pentru rac,se spune ca este 26.09. !!!Sa fie toate norocoase !
    Week-end placut,draga Zina !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Opa! Păi să jucăm la Loto pe 26.09. :))

      Weekend plăcut și vouă!

      Ștergere
    2. Hihi, de ziua mea! Toate pietrele imi plac!

      Ștergere
    3. Ce coincidență! De ținut minte! ☺

      Ștergere
  8. N-am purtat niciodata turcoaze ... si cred ca am pe undeva o pereche de cercei ca doua picaturi montati in argint. Favoritele mele vara sunt coralul si lapis-lazuli :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poartă cerceii! ☺Combină-i cu un colier de argint sau o broșă de argint. Vei fi mulțumită de cum arăți și vei fi admirată!

      Și mie îmi place coralul, dar mai ales lapis-lazuli.

      Ștergere
  9. Si eu de cativa ani port permanent la gat o piatra verde turcoaz (din Khorasan) pe un siret negru, deci nu o bijuterie sofisticata, fara ca aceasta sa fie piatra zodiei mele.
    Nu stiu daca ma apara de ceva dar ma face sa ma simt bine ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar care este piatra zodiei tale?... Hai, nu mai fi așa de secretoasă, asta poți să spui! ☺

      Ștergere
  10. Oare unde o fi disparut comentariul meu ?

    RăspundețiȘtergere
  11. oare unde mi-au disparut comentariile ?

    -X-

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-au dispărut comentariile, am intrat eu târziu să le moderez. ☺

      Ștergere
  12. Cat de frumos este fluturasul!!! :)
    Mami avea o pereche de cercei super fini cu o pietricica mica - de acolo am aflat noi prima data de Turcoaz :D. Si l-am indragit pe loc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este o piatră cu mare putere de atracție, într-adevăr! ☺

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !