2016-02-12

Verde, culoarea speranței

Reflexii.

Artă. 

verde-culoarea-sperantei
1.
Verde, culoarea  care simbolizează speranța, răzbate de sub zăpadă. Întâi purtat de acele de pin, dar vor veni ei și ghioceii, și brândușele, și toporașii, va da colțul ierbii, vor înmuguri copacii…

Când ramurile vor fi acoperite de frunze, pădurea va fi ca o mare verde, așternută sub marea albastră a cerului. Și va fi vară. Apoi toamnă, apoi din nou iarnă, când vom purta mult verde,  în șaluri de lână și mănuși și  rochii, ca să nu uităm să avem speranță, să nu uităm că vine, ea, vara, până la urmă !
tricotaje-de-culoare-verde-1
2.

tricotaje-de-culoare-verde-2
3.
În simbolistica populară verdele înseamnă speranță, iar visele în care această culoare joacă un rol sunt interpretate pozitiv. E drept că simbolistica creștină percepe această culoare ca fiind la distanță egală de albastrul cerului și de roșul iadului, iar diavolul este uneori numit ”Cel verde”, caz în care el a rămas în veșmintele unui zeu antic al vegetației.

În psihologie, se consideră că culoarea verde este un simbol al determinării. Persoana care preferă această culoare  are un caracter ambițios, curajos, muncitor și tenace. Uneori, tenacitatea se poate transforma, însă, în încăpățânare. Cel care preferă culoarea verde se exprimă liber în orice împrejurare și tinde să aibă ultimul cuvânt într-o discuție.

Cromoterapia consideră că verdele, mediator între rece și cald, între sus și jos, este o culoare liniștitoare, răcoritoare, umană. Culoarea verde destinde considerabil atât fizicul, cât și psihicul și, de aceea, este utilizată cu succes în lupta împotriva iritabilității. Ea dă liniște, bună dispoziție, relaxare, meditație, echilibru, contemplare, abundență de asociații de idei, fantezie. Facilitează deconectarea nervoasă, scade presiunea sanguină, dilată vasele capilare.
4. Amazonit
5. Aventurin
6. Jad
7. Jasp-poppy
8. Malachit
9. Serpentin

Pietre de culoare verde: prețioase - smaraldul - și semiprețioase - agatul, malachitul, opalul, amazonitul, aventurinul, jadul, jaspul, peridotul, serpentinul.
Cromoterapeuții  recomandă purtarea culorii verde și plasarea ei în mediul ambiant în caz de: cancer,  dureri de cap, dureri de cap nevralgice,erizipel, gripa, hipertensiune, insomnie, nevralgie, tulburari cardiace, ulcer.
Sursa foto 1
Sursa foto 2
Sursa foto 3
Sursa foto 4 - 9


~~~~~~~~
Această postare va fi înscrisă în serialul cu Reflexii de la SoriN.

Ai putea să mai vezi:

21 de comentarii:

  1. Știam că verdele e culoarea speranței, dar nu am aflat până acum câte efecte benefice are. La mine la birou e plin de plante verzi, poate de aceea, ca să lucrăm mai bine. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu numai că lucrați mai bine, dar plantele verzi vii, în ghivece, absorb radiațiile provenite de la monitoarele computerelor și de la alte aparate, deci apără sănătatea.

      Ștergere
  2. Foarte interesant articol. Ați asociat culoarea cu o mulțime de lucruri din lumea asta. Îmi place foarte mult verdele, fie și numai pentru faptul că este culoarea vie a naturii, atunci când toate sunt verzi în jur. Abia aștept ca primăvara să înveșmânteze totul în acel verde crud minunat! Ghioceii deja au adus primele mostre de verde primăvăratic.
    Faine și pietrele verzi. Am pe acasă o mărgică de malachit, atât de frumos. Cu adevărat verdele ne transmite gânduri optimiste, încrezătoare.
    Numai bine și zile frumoase, doamna Zina! :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-ar placea sa cunosc un terapeut care stie sa foloseasca culorile si cristalele in tratamente. E un subiect ce poate parea ezoteric, dar daca ne gandim prin prisma vibratiilor si a rezonantelor, putem ajunge si in zona tehnica. Imi place verdele in toate nuantele sale, poate pentru ca inseamna natura sau pur si simplu din cauza culorii ochilor! :)
    Un weekend minunat, draga Zina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E imposibil să nu găsești pe internet! Ideal ar fi să găsești unul recomandat și garantat, că șmecheri sunt mulți...
      Aa, dacă ai ochii verzi mai repede ți s-ar potrivi pietre violet, ca ametistul, iolitul sau altele. O să mă ocup și de culoarea asta, pe care o ador!

      Weekend minunat și ție, dragă Suzana! ☺

      Ștergere
  4. Interesanta incursiunea in lumea misterioasa a pietrelor,a culorilor lor si a perceptiei noastre despre ele !Sunt perfect de acord,cu cele mentionate,mai ales a influientei pe care o au asupra psihicului.Citind despre pietre am descoperit ca pietrele verzi ca smaraldul,turmalina verde,jaspul,purtate ca bijuterii,trateaza disfunctii ale sistemului nervos si au un efect calmant,iar aventurina verde este considerata ''panaceu universal''si dizolva gandurile nesanatoase.
    Se spune ca nu noi alegem piatra,ghidati de instinct,ci ea ne alege;este asociata zeului Osiris,patron al nemuririi si al reinvierii(naturii).Turcoazul,ce ne place amandurora,centru de energie si echilibru,este cea mai veche piatra descoperita,simbol al prieteniei sincere si al norocului !
    Asa sa fie,draga Zina !

    RăspundețiȘtergere
  5. Astept primavara pt a ma bucura de verdele ei.Week-end frumos.

    RăspundețiȘtergere
  6. culoarea naturii si a sperantei...

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte fain textul de azi. L-am citit cu mare placere :) ... verdele e una din cele trei culori preferate (negru, verde, violet), dar nu neaparat in vestimentatie cat pur si simplu ca o culoare care chiar ma incarca cu energie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci!
      Și eu iubesc verdele, dar chiar nu am nicio haină de culoarea asta. Îmi place să-l privesc.

      Ștergere
  8. O culoare caldă și plăcută veredele,culoarea primăverii!
    O zi pe placul tău îți doresc,Zina!
    Îmbrățișez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu condiția ca primăvara să nu înceapă în ianuarie! ☺

      Te sărut, Elena!

      Ștergere
  9. Vine, vine primavaraaa, vajaie de rupe tot vantul azi in toata taraaa! :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Azi nu mai vâjâie, dar e tare înnorat... Te pomenești că plouă...

      Ștergere
  10. Imi place verdele, alaturi de rosu, mov, albastru si apoi toate celelalte culori. Topai cu gandul ca in dormitor vom avea o padure in fata noastra de fiecare data la trezire.
    Noapte buna. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să pui o poză pe blog, să vedem și noi pădurea!

      Zi frumoasă, Mihaela!

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !