2016-06-10

Tineri amețiți de băutură. Frans van Mieris cel Bătrân

Reflexii.

Artă. 

tineri-ametiti-de-bautura-frans-van-mieris-cel-batran

Frans van Mieris cel Bătrân (1635-1681), pictor olandez aparținând curentului baroc și, în egală măsură, generației de aur a picturii olandeze. A fost cel mai cunoscut dintr-o întreagă familie de pictori – s-au dedicat picturii și fiii săi, Jan și Willem, precum și nepotul său Frans van Mieris cel Tânăr, fiul lui Willem.
Artistul s-a născut și a murit la Leiden, în Olanda. Tatăl său a fost giuvaergiu și șlefuitor de rubine și diamante. El ar fi dorit ca Frans să îl urmeze în această meserie, dar fiul său a preferat pictura. A studiat desenul cu Jacob Toorenvliet, dar a păstrat în memorie și strălucirea bijuteriilor.
Ca și giuvaerurile, lucrările lui Frans van Mieris cel Bătrân au fost de mici dimensiuni. Nu depășeau 12-15 cm, căci el nu s-a aventurat să picteze chipuri la fel de mari ca în realitate. Caracteristicile principale ale picturii sale sunt miniaturile bine proporționate, o luminozitate strălucitoare și un luciu metalic al culorilor.
Subiectele sale preferate au fost scene din viața celor bogați, portrete, dar și alegorii. A rivalizat cu Gerard ter Borch în redarea fidelă a țesăturilor bogate și viu colorate, dar a perceput în mai mică măsură decât acesta armonia culorilor sau tușeul țesăturilor.
Frans van Mieris cel Bătrân a avut mulți susținători din lumea celor bogați. Cei mai importanți au fost arhiducele Leopold și marele duce de Toscana, Cosimo al III-lea de Medici .

*

Am mai postat pe vechiul blog fotografia unei alte lucrări a artistului

Femeie în fața oglinzii. 1670
La acea vreme, Alex comenta:
Foarte frumoasa alegere. Un artist deosebit. Foarte interesanta informatia ca a pictat numai lucrari miniaturale. Minutiozitatea de bijutier a tatalui s-a transmis si la fiul – pictor, tot un „bijutier”, dar al imaginilor si culorilor.
Sursa foto 1
Sursa foto 2

Această postare va fi înscrisă în serialul ”Reflexii” de la SoriN.

14 comentarii:

  1. Nu mi-as fi dat seama ca nu s-a "descurcat" cu armonia culorilor si tuşeul ţesaturilor dar expresia tinerilor i-a reusit pe deplin. :)
    Iti doresc, cu drag, sa ai un weekend minunat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie mi se pare un tablou extrem de reușit, de asta l-am și ales.

      Weekend minunat și ție, dragă Diana!

      Ștergere
  2. În ciuda succesului său, van Mieris a fost mereu încărcat de datorii, iar documentele de epocă arată că avea o mare pasiune pentru bautură. Era, cu toate acestea, foarte respectat in Leiden. Talentul său era atât de evident, încât viciile păleau și lumea îl aprecia pe artist. Cred că avea comenzi și pentru portrete de pus în medalioane cu căpăcel, dacă era un maestru al miniaturii, se purtau și erau foarte valoroase, în lipsa fotografiilor! Frumoasă postare, Zina, îți doresc un sfârșit de săptămână cât mai frumos! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulți pictori au avut plăcerea să-și descătușeze fantezia cu ajutorul licorilor bahice. Asta nu i-a făcut mai puțin valoroși, nu? ☺

      Weekend plăcut și ție, dragă Mirela!

      Ștergere
  3. Surprinzator de detaliata pictura, tinand cont de dimensiunile tabloului. Miniaturile mi se par foarte greu de realizat.
    Tare frumos coloritul!
    Un weekend excelent, draga Zina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și eu sunt de părere că miniaturile cer multă migală.

      Weekend minunat, dragă Suzana!

      Ștergere
  4. Destul de realiste picturile, se vede că au ceva din perioada renascentistă. Doar atât îmi pare rău că nu pot da like la blogurile de pe blogger la fel ca pe wordpress :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu poți da like, dar poți să scrii un comentariu și poți să distribui pe diverse rețele, ca să arăți că ți-a plăcut. ☺

      Ștergere
  5. Adevarat,secolul al XVII-lea, in pictura olandeza,a fost apreciat mereu,ca
    "Epoca de aur ";in noua Republica,Olanda devine cea mai prospera tara din Europa,comercial,stiintific,tehnologic si artistic.Desi pictura olandeza,se desfasoara in perioada baroca a Europei,si in lucrarile miniaturale ale lui
    Mieris cel Batran,dar si a unei lungi liste de celebritati,se gasesc lucrari
    ce reflecta traditiile mostenite de la realismul detaliat existent in pictura
    olandeza timpurie.Lucrarea prezentata de tine,Zina,exceleaza printr-o tehnica foarte elaborata,avand in toate lucrarile ,o nota personala !
    Poate pentru ca a lucrat intai pe sticla,finetea si grija pentru toate micile
    detalii,redarea texturilor(Doamna cu catelul),voaluri transparente,toate in contrast cu fundalurile intunecate !Si,surprinzator,lumina iese de undeva ,din centrul compozitiei !
    Weekend placut,draga Zina !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru comentariu și pentru urare! Cât despre weekend... Ieri a fost plăcut, dar astăzi plouă cu găleata! :(

      Numai bine, dragă Natalia!

      Ștergere
  6. Foarte interesantă lecție de istoria artei. Mi-au plăcut și informațiile din comentarii. Da, Olanda a reușit acum sute de ani să devină o putere europeană pe mai toate planurile. O națiune mică, cu mari ambiții și oameni talentați. Numai câți pictori ați amintit aici, iar în vremurile noastre sunt nume răsunătoare în muzee și colecții de artă. Iar acest artist este încă o dovadă în acest sens. Ce familie de artiști!
    O seară frumoasă, doamna Zina! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Întrebarea este ce s-a ajuns astăzi de la marile ambiții și oamenii talentați...

      Săptămână bună, Alex!

      Ștergere
  7. sunt destul de novice la pictura, imi plac cel de-al 2-lea tablou mai mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici nu trebuie să fii expertă, trebuie să-ți placă sau să nu-ți placă. ☺

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !