2018-01-05

Salvador Dali - portretele Galei

Artă

Pictură

dali-si-femeia-vietii-sale-gala

Salvador Dali s-a născut în 1904 în Catalonia, la Figueras, acolo unde va întemeia mai târziu Muzeul-Teatru Dalí și unde, după moarte (1989), îi va fi așezat corpul în criptă.

Catalonia îi va influența mult opera. Figueras, promontoriul Cadaqués, portul Lligat, mai apoi arhitectura lui Gaudi, la Barcelona – fațada casei Batllo, de exemplu – se vor regăsi, transfigurate, în opera sa.
În 1925 o cunoaște pe femeia care avea să fie dragostea întregii lui vieți, muza sa unică (deși au încercat și alte femei să-i capteze atenția), Gala (Elena Dimitrievna Diakonova). Venită împreună cu soțul său, Paul Eluard, căruia pictorul i-a făcut portretul, Gala l-a fascinat cu farmecul și aplombul ei. Dincolo de pasiune, dincolo de atracția fizică, Dali a trăit față de Gala o dependență psihică toată viața lui. Ea i-a oferit lui Dali  echilibrul mental și emoțional, echilibrul între trup și spirit, între pictură și viață.
Dali scrie despre  Gala : ” O iubesc pe Gala mai mult decât pe mama mea, mai mult decât pe tatăl meu, mai mult decât pe Picasso și chiar mai mult decât banii.” ”Mulțumesc, Gala ! Datorită ție sunt pictor. Fără tine nu aș fi crezut niciodată în mine !”  Gala, cu 10 ani mai în vârstă decât pictorul, avea să devină în scurt timp tovarășa sa de viață, modelul său, impresarul său artistic. Totuși, istoricul de artă Federico Zeri, care a cunoscut cuplul în ultima fază a carierei pictorului, scria că Gala a devenit pentru Dali soție, mamă, consilieră, înger păzitor, sfârșind prin a deveni o devoratoare, care a transformat stilul artistic al lui Dali într-o fabrică de imagini, în care sunt reluate și repetate invențiile pe care le-a făcut până în 1935-1937.

fotografie-de-la-nunta-lui-dali-cu-gala

dali-pictand-o-pe-gala







* 

Ai putea să mai vezi:

9 comentarii:

  1. Detalii necunoscute pentru mine, ca si tablourile pe care le-ai prezentat. Imi place cum picteaza, pentru ca sunt multe metafore si genul acesta de abordare mi se pare deosebit!
    Multumesc, Zina draga pentru postarea ta. Un weekend minunat, mai ales daca ai si sarbatoriti! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, și mie îmi place mult pictura suprarealistă, solicită mult fantezia!

      Mulțumesc pentru urare, chiar am un sărbătorit, și încă unul foarte drag! ☺

      Ștergere
  2. Pe Dali am avut ocazia sa-l "cunosc" la Madame Tussaud în Amsterdam! Desigur el "confectionat" din ceara eu cu aparatul de fotografiat încercand sa-mi fac "un sefie" cu el!😅
    Asa "traznit" cum era ... îmi place totusi de el. Poate ca "trazneala" îi da tot farmecul!
    Iti doresc un weekend placut! 🎉

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trăzneala a dat farmecul și misterul picturilor sale, așa că i-o iertăm!

      Weekend plăcut și ție, dragă Ella!

      Ștergere
  3. Poate ca Zeri a avut dreptate. :) Unii oameni, cand au puterea, isi cam pierd mintile. Gala, din cate deduc, avea o mare putere (psihica) asupra lui Dali.
    Cum ar fi, oare, lumea, daca toti am fi "trazniti" ca Dali si altii ca el?! :)

    Iti doresc, cu drag, weekend minunat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noroc că sunt atât de puțini ca el! :))

      Weekend minunat și ție, dragă Diana!

      Ștergere
  4. ...Totusi,fara cateva genii trasnite,lumea ar fi tare plictisitoare,cred eu !
    Ajungand la Paris,dupa ce face cunostinta cu futurismul,cubismul,pictura metafizica a lui Chirico,Dali se apropie de suprarealism;aduce o metoda pe care,tot el,o numeste "paranoie-critica"!Compozitiile sale sunt foarte elaborate,respecta conventiile plastice si mizeaza pe forta de soc a anecdotei,a situatiilor absurde.Aparitiile sale in public,impreuna cu Gala,sunt regizate in cele mai mici amanunte,cu gesturi epatante..."Pictura (spune el)nu este decat o parte
    infima a geniului meu(!!!)
    Frumoase picturi ne-ai prezentat,draga Zina !Petrecere frumoasa !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie tocmai partea aia infimă a geniului său mi-a plăcut la Dali. Restul... nebunii! :))

      Zi frumoasă și săptămână excelentă, dragă Natalia!

      Ștergere
  5. Oricat de multe muze ai avea, daca nu ai si o picatura de geniu, nu poti ajunge sa pictezi asa :)

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !