2018-03-30

Catedrale europene, monumente de arhitectură


Anul acesta, 2018, se împlinesc 463 de ani de la înălţarea catedralei moscovite ortodoxe, Sfântul Vasili Blajenâi. La 1552 s-a construit întâi o biserică de lemn, apoi în 1555-1561, pe timpul lui Ivan cel Groznic, a fost construită  catedrala. Ea reprezintă simbolul oraşului Moscova şi are caracteristice cupolele în formă de bulb de ceapă.

Frumuseţea acestui monument, cu o arhitectura absolut deosebită, m-a făcut să-mi amintesc de  câteva catedrale europene pe care le-am văzut şi le-am vizitat. Desfătaţi-vă şi voi ochii cu frumuseţea lor și dacă vreţi să vedeţi mai bine, daţi click pe imagini !


Notre Dame de Paris, fondată la 1163, prima capodoperă a stilului gotic timpuriu, a cărei construcţie a durat aproape 200 de ani.

*


Bazilica Sacre Coeur de pe colina Montmartre din Paris.

*


Catedrala Sfântul Ştefan, catedrala arhiepiscopiei romano-catolice din Viena, simbol al oraşuluiașa cum Notre Dame este simbolul Parisului.

*


Karlskirche din Viena, dedicată lui Karl Borromeo, sfântul patron al luptei împotriva ciumei de la 1713.

*


Temple Expiatori de la Sagrada Familia – Catedrala Sfânta Familie din Barcelona, începută în 1882, după planurile genialului arhitect catalan Antoni Gaudi. După ultimele estimări, catedrala, monument de arhitectura, va fi finisată prin 2080.

*


Bazilica Sfântul Petru din Vatican – Roma

*


Catedrala Sfântul Nectarie, din insula Aegina, Grecia

*


Catedrala Sfântul Dumitru din Salonic, Grecia

*


Bazilica romano-catolică Sfântul Ștefan, din Budapesta, închinată primului rege, totodată și patronul spiritual al Ungariei.

*


Nu puteam lăsa deoparte Biserica Neagră din Braşov, cel mai mare edificiu de cult în stil gotic din sud-estul Europei, construit între 1377 şi 1477. A fost cunoscută iniţial sub numele de biserica Sfânta Maria.

Ai putea să mai vezi:

12 comentarii:

  1. Am cam multe de vazut! Doar Brasovul l-am 'vizionat'! Am ascultat un minunat concert de orga!
    Genul acesta de arhitectura este imposibil sa nu te impresioneze!
    Multumesc, Zina draga de prezentare! Un weekend minunat si sarbatoresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact ăsta a fost scopul pentru care au apărut aceste construcții-opere de artă: ca să impresioneze!
      Duminică frumoasă, dragă Suzana!

      Ștergere
  2. Superbe!
    Catedralele vechi si foarte vechi au ceva fascinant, dincolo de ceea ce se vrea a reprezenta. De cand am vazut un film - nu mai stiu cum se numeste - despre un constructor de catedrale, de cate ori vad o catedrala ma gandesc cat de greu erau de construit pe atunci, cum se faceau calculele si cum, care mai de care, inventa cate ceva pentru a ridica o catedrala si mai mare, si mai solida. Construite cu metode rudimentare, au rezistat peste veacuri, pentru bucuria noastra si - de ce nu? :) - a celor care vor urma dupa noi.
    Iti doresc sa ai un minunat sfarsit de saptamana, Zina draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De asta și dura atât de mult înălțarea lor. Dar ce să zic de cele vechi, când Sagrada Familia a demarat în 1880 și finalizarea se preconizează după 2080?!

      Duminică frumoasă, dragă Diana!

      Ștergere
  3. frumoase monumente, sfinte lăcașuri de cult apartinând diverselor religii, toate puse la dispozitia Omului, pentru reculegere si rugaciune. Cat de frumos ai ales aceasta tema, Zina draga, în preajma Paștelui, una dintre cele mai importante sărbători anuale creștine, care comemorează Învierea lui Iisus Hristos, considerat Fiul lui Dumnezeu în religiile creștine. Crestinii din Germania serbeaza astazi Vinerea Mare, crestinii din România se pregatesc pentru Duminica Floriilor si intrarea în Saptamâna Mare.
    Sa fie pentru toti, sarbatori cu Lumina, Pace si Tihna!

    RăspundețiȘtergere
  4. pe cele din Rusia tare as vrea sa le vad, am niste albume impresionante cu ele!

    RăspundețiȘtergere
  5. Minunată temă! Ce de frumuseți arhitecturale ale lumii creștine ați adunat aici, tocmai înainte de sărbătorile pascale. Mă bucur că am bifat și eu câteva, dar sunt atâtea frumueți în lumea creștină europeană. Păcat că tocmai europenii nu mai știu să le prețuiască la adevărata lor valoare spirituală.
    Despre catedrala Sf. Vasile Blajenâi din Moscova, am citit ceva care ne aduce aminte de o legendă de pe la noi: după ce meșterii au terminat construirea măreței biserici, Țarul Ivan cel Groaznic a poruncit să li se scoată ochii, pentru ca să nu mai facă nicăieri ceva la fel de frumos!
    Numai bine vă doresc și zile frumoase de primăvară! :-)

    RăspundețiȘtergere
  6. Daa,foarte frumoase si pline de minunate picturi,sculpturi si
    mozaicuri,cu turnuri semete,gotice sau baroce,scriu istoria
    religiilor si neamurilor...
    Inspirata idee,draga Zina,sa ne bucure in preajma Floriilor si Invierii Domnului !Si cate mai sunt in lume,dar ma opresc
    la o biserica (Hallgrim)din Reykjavik,cu un turn de opt etaje
    sau biserica Mantuitorului din Petersburg,ridicata pe locul in care a fost asasinat Imparatul Alexandru al II-lea,cu o
    arhitectura unica,medievala-romantica,ce are peste 7500m.patr
    de mozaic !
    O Saptamana Mare cu pregatiri sufletesti si trupesti intense!

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !