2018-03-09

Muzeul ceramicii de la Palau Reial de Pedralbes, Barcelona

În anul 1919, contele Eusebi Güell dona familiei regale o reședință a sa din Barcelona, care, după aceasta, avea să se numească Palau Reial de Pedralbes. Palatul a fost deschis publicului în anul 1937.
Din 1990, palatul adăpostește un muzeu permanent, Muzeul Ceramicii, precum și Muzeul de Artă decorativă, cu diverse expoziții temporare.
Colecția de ceramică conține piese începând din secolul al X-lea, când arabii introduceau în Peninsula Iberică obiceiurile islamice de a decora, a izola de apă și a regla temperatura clădirilor cu plăci ceramice. Folosite pentru placarea exterioarelor și interioarelor, a băilor, bucătăriilor, curților interioare, holurilor, plăcile ceramice au fost un prilej pentru creatori de a-și manifesta măiestria în arta ceramică.
Se mai remarcă plăcile și vasele hispano-maure din secolele XIV-XVIII, din Valencia, vasele și plăcile ceramice în verde și albastru din Aragon, secolele XV-XIX, plăcile ceramice galbene și policrome specifice Cataluniei, din secolele XIV-XIX.
Din perioada contemporană, piese semnate de artiști faimoși: Picasso, Miró. Se aflau însă, la vremea când am vizitat noi muzeul, expuse în altă parte a continentului nostru, în cadrul unei expoziții temporare. Ne-am mai scos pârleala cu cele câteva piese văzute la Muzeul Picasso, unde însă nu era permis fotografiatul.
În alte săli ale palatului se aflau, ca expoziții temporare, o expoziție de mobilă și una de țesături și îmbrăcăminte, despre care voi aminti cu alt prilej.
Acum, să pășim împreună pe aleile superbului parc al palatului din Barcelona, căruia nu-i pot reproșa decât că are aleile așternute cu un nisip pământos, cu multe pietricele mici ! Celor care veți merge să vizitați palatul, un sfat: nu vă încălțați cu sandale. Numai tălpile mele vă pot spune de ce !*

16 comentarii:

 1. Nu am ajuns în Barcelona, copii mei locuiesc în sudul Spaniei. Va trebui sa ne facem o rezervare speciala pentru acest oras. Multumesc de prezentare!

  Iti doresc un weekend placut,draga Zina!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Faceți! Din câte am reușit să te cunosc, vei fi încântată!

   Duminică frumoasă, dragă Ella!

   Ștergere
 2. Mulţumim pentru această vizită virtuală!

  RăspundețiȘtergere
 3. Ce frumoase sunt! Imi plac si farfuriutele si piesele mici!
  Ce destinatie aveau? Doar decor? Mi se par mai aparte!
  Multumesc, draga Zina pentru noua calatorie pe drumul ceramicii!
  Un weekend placut sa ai! <3

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, numai decor. În realitate erau și mai frumoase, nu am avut lumina bună în interior și nu era voie să folosești blitz-ul.

   Duminică frumoasă, dragă Suzana!

   Ștergere
 4. Splendid muzeu, imi dau seama ce minunatii expune, cred ca as sta cu orele acolo!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, unde mai pui că era și o răcoare... minunată față de căldura teribilă de afară!

   Ștergere
 5. Cred că a fost încă un obiectiv minunat din superba Barcelona, unde sunt atâtea frumuseți de vizitat, pe care l-ați bifat. Mulțumiri pentru că ne-ați arătat iarăși ceva interesant.
  O zi minunată! :-)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Și nu am văzut decât o mică parte... Abia aștept să revenim acolo!

   Duminică frumoasă, Alex!

   Ștergere
  2. Păi... vă doresc să ajungeți! Așa este, sunt locuri pe care dorim să le revedem, căci ni s-au „lipit” de suflet, cu frumusețea și cu comorile lor.
   Și eu vă doresc cu drag o duminică minunată! :-)

   Ștergere
 6. Multe minunatii facute de mana omului mai sunt in lumea asta! :)
  Multumesc pentru plimbare. :)
  Iti doresc, cu drag, sa ai un weekend minunat!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multe, Diana. Merită să aduni tot anul ca să poți pleca cât de puțin și să le vezi.

   Duminică frumoasă, draga mea!

   Ștergere
 7. Foarte interesante piesele pe care le-ai admirat,si le-ai prezentat in foto !Esti un om fericit ca ti-ai bucurat ochii si sufletul cu aceasta ceramica maiastra,o ingemanare a doua culturi!Fericita natie care pastreaza frumosul din cele mai vechi timpuri si are grija sa ajunga si la stranepoti!
  O duminica placuta,draga Zina !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, în Barcelona este un cult păstrarea frumuseților moștenite.

   Duminică frumoasă, dragă Natalia!

   Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !