2018-05-11

Biblioteci vestite (1)



Ia uite, mi-am zis într-o zi, tocmai eu, iubitoarea de lecturi și povestiri, să nu zic nimic despre cuibul cărţilor, biblioteca ?! Şi îndată m-am apucat de treabă. Am găsit lucruri minunate despre cele mai grozave biblioteci din lume şi am să vă spun şi vouă câteva dintre ele. Câte arte şi-au dat mâna ca să izvodească asemnea frumuseţi: arhitectura, pictura, sculptura… 

Bineînţeles, pun şi  fotografii ! (Nu uitaţi să daţi click pentru mărire !)
Am să pornesc prin biblioteci de la est spre vest, urmând drumul soarelui ce ne luminează şi ne încălzeşte trupurile, aşa cum cărţile ne luminează şi ne încălzesc sufletele.

Biblioteca Naţională a Rusiei se află la Sankt Petersburg. A fost înfiinţată în 1795 de către împărăteasa Ecaterina Cea Mare, care, printre altele, a cumpărat de la moştenitori bibliotecile personale ale lui Voltaire şi Diderot. În 1970 conţinea peste 17 milioane de articole: cărţi, înregistrări muzicale, hărţi, mărci poştale, desene, manuscrise etc.

*


Biblioteca din Palatul Arhiepiscopiei din Kalocsa, Ungaria. Arhiepiscopia a fost fondată în primul deceniu al secolului XI (deci cam acum o mie de ani), de regele Ştefan. Aici se află una dintre Bibliile scrise de Martin Luther, precum şi cea mai veche Biblie scrisă în limba maghiară, de la 1540.

*


Biblioteca mânăstirii Strahov, Praga, Cehia. Mânăstirea a fost întemeiată  la 1149, dar biblioteca fondată atunci a fost distrusă în incendiul din 1258. Acum conţine peste 200 de mii de  cărţi din secolele XVI-XVIII şi aproximativ 3000 de manuscrise. În sala Teologiei, construită în stil baroc la 1679, se află cărţi vechi de sute de ani, între care Evangheliarul Strahov din secolul IX. A fost vizitată de multe personalităţi, între care amiralul Nelson, în 1800 şi soţia lui Napoleon, Maria Luiza, în 1812.

*


Biblioteca Naţională a Austriei, din Viena. A fost fondată de habsburgi şi este situată în palatul Hofburg. Îşi are originea în colecţia de cărţi a arhiducelui Albrecht al III-lea (1349-1395). Conţine 7,4 milioane de articole: colecţii de papirusuri, manuscrise, cărţi vechi şi rare, hărţi, fotografii.

*


Biblioteca Naţională a Franţei, din Paris. A fost fondată de regele Carol al V-lea, la Luvru, în 1368. Deschisă pentru public în 1692 de  Regele-Soare, Ludovic al XIV-lea. 

Mutată în anii ’90, la inţiativa preşedintelui François Mitterand, într-un sediu ultra-modern, ce cuprinde patru clădiri-turn.

*


Biblioteca Vaticanului a fost fondată oficial în 1475, dar primele volume datează din primele zile ale Bisericii. Conţine 75000 de manuscrise, peste 1 milion de cărţi tipărite, din care 8500 de incunabule. Arhivele secrete de la Vatican conţin şi ele 150000 de articole.

*


Biblioteca Palafoxiana, din Puebla, Mexic, fondată în 1473. Este cea mai veche bibliotecă din America şi se află în Patrimoniul Mondial al UNESCO.

*


Biblioteca Congresului, din Washington D.C., SUA., a fost fondată în anul 1800. Conţine peste 147 milioane de articole, din care peste 22 milioane de cărţi.
Va urma

12 comentarii:

  1. O tema fascinanta ! In Romania unde avem cea mai mare biblioteca ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cea mai mare bibliotecă din România (12 milioane volume) este Biblioteca Națională (fosta BCS), aflată azi în București, bd.Unirii.
      https://ro.wikipedia.org/wiki/Biblioteca_Na%C8%9Bional%C4%83_a_Rom%C3%A2niei

      Ștergere
  2. Frumos serialul!
    Acum cateva postari, descoperisem acest link in ton:
    http://www.turismistoric.ro/top-25-cele-mai-frumoase-si-impresionante-biblioteci-din-lume/
    Cred ca in biblioteca Vaticanului ar fi foarte interesant de colindat. Dar presupun ca nu se prea poate...
    Weekend placut, Zina draga! Spor la tot!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu se prea poate în niciuna. Am încercat la Viena și ne-au scos afară de la ușă! :)) Am văzut-o, însă pe cea a mănăstirii Strahov de la Praga - atât cât se arată turiștilor, desigur. ☺

      Weekend plăcut, dragă Suzana@

      Ștergere
  3. Felicitări pentru idee. Bibliotecile sunt adevărate „temple ale spiritului uman”, tezaure neprețuite, în care oamenii au adunat cu sârg tot ceea ce a creat mai frumos mintea umană. Păcat că nu putem pune pe listă și celebra Bibliotecă din Alexandria Egiptului, distrusă de vicisitudinile istoriei. Este minunat faptul că a fost reconstruită.
    Mi-au plăcut foarte mult cele amintite de dvs. Toate cele amintite ascund comori neprețuite. Dar cele de la Vatican... cine n-ar vrea să le vadă?
    Numai bine și un weekend minunat! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așa e, am vrea să le vedem dar... ce ar ajunge dacă ar fi vizitate de milioane de oameni?... Bine că tehnica modernă ne permite să le vedem fără să le afectăm în vreun fel.
      https://www.vaticanlibrary.va/
      Duminică frumoasă, Alex!

      Ștergere
  4. cand ma gandesc la vechea locatie a Bibliotecii,imi vine sa
    plang;am petrecut niste ani pe acolo,rasfoind albume de arta,
    ascultand muzica,in interpretari celebre...
    Cea mai frumoasa biblioteca din lume(conform sondajului
    sharethis)este in ...Romania !Biblioteca Universitatii
    "Gheorghe Asachi" din Iasi,are 1 milion de volume !
    Frumoasa tema ai ales,draga Zina ! O dumineca minunata !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Era imposibil ca această temă să nu placă cititorilor acestui blog!

      Duminică plăcută, dragă Natalia!

      Ștergere
  5. Un serial foarte captivant, Zina draga!
    Si stii ceva? Chiar daca nu este renumita, am descoperit ca biblioteca copilariei mele înca mai exista în Bucuresti! Am fost pur si simplu fascinata!
    Sa ai o duminica placut si o "Happy Mother's Day!"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred că e plăcută descoperirea ta! ☺

      Săptămână cât mai bună, dragă Ella!

      Ștergere
  6. Citind ultimul articol despre biblioteci am vazut (3) in loc de (2) - in capul meu erau deja 3 articole pe tema. :) Deh!
    Fascinante aceste "cuiburi ale cartilor". Mai in gluma, mai in serios (mai mult in gluma!) :) imi imaginez cum ar fi sa am timp sa citesc toaaate cartile, papirusurile etc. din lume! :)) Sa cunosc toate limbile pamantului - inclusiv cele "moarte"! De m-ar uita Dumnezeu pe Pamant poate ca as reusi... in vreo doua secole! :) Cand am mai dat forma in cuvinte acestui gand absurd cineva m-a intrebat: "si la ce te-ar ajuta?" Mi-as satisface curiozitatea, dorinta de a sti cat mai multe despre lume, oameni, fapte - ar fi raspunsul cel mai scurt. :)
    Zile senine iti doresc, cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Răspuns care mi se potrivește perfect și mie! Și l-am și dat cuiva care a pus aceeași întrebare! :))

      Zile senine și ție, dragă Diana!

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !