2018-05-18

Biblioteci vestite (2)


Greu de epuizat într-un singur articol (şi chiar şi în mai multe !) enumerarea şi prezentarea succintă a celor mai frumoase şi mai bogate biblioteci din lumea întreagă. Merită să te înclini în fața fiecărui arhitect care a conceput asemenea lăcașuri pentru adăpostirea științei și culturii.  Dar să continui (nu uitaţi să daţi click pe foto pentru mărire şi să priviţi şi videoclipul de la sfârşit !).


Biblioteca Naţională Britanică a făcut parte iniţial din British Museum, fiind fondată din colecţii şi achiziţii din secolul al XVIII-lea. Deţine 150 de milioane de obiecte, din care aproape 14 milioane cărţi, peste 350 mii manuscrise, peste 8 milioane produse filatelice, peste 4 milioane produse cartografice, aproape 2 milioane partituri muzicale etc.

*


Biblioteca Bernadotte, Stockholm, Suedia, deţine colecţia regală de cărţi, peste 100 000 de cărţi care au aparţinut regilor şi reginelor Suediei de-a lungul veacurilor. Mai deţine şi peste 500 000 de fotografii.

*


Biblioteca Palatului şi Mânăstirii din Mafra, Lisabona, Portugalia  a fost declarată monument naţional al Portugaliei. Conţine o colecţie de 40 000 de cărţi, legate în piele gravată cu aur, adăpostite în rafturi în stil rococo, în săli pavate cu mamură.

*


Biblioteca Bodleiană de la Universitatea Oxford din oraşul cu acelaşi nume din Marea Britanie, deţine 11 milioane de volume şi peste un milion de hărţi şi alte articole. Prima colecţie datează din secolul al XIV-lea, dar Biblioteca Bodleiană a fost fondată în 1602.

*


Biblioteca Publică din New York este cea mai mare bibliotecă publică din America de Nord. De fapt, este un sistem compus din 87 de biblioteci, din care 4 de cercetare, 4 de împrumut, 1 pentru nevăzători şi 77 de sucursale.  Deţine aproape 53 de milioane de articole. Utilizarea ei este gratuită.

*


Biblioteca Universităţii din Salamanca, Spania. Universitatea din Salamanca a fost fondată în 1134, sub domnia regelui Alfonso al IX-lea. Printre cei care au studiat aici se află Miguel de Cervantes- autorul celebrului roman ”Don Quijote de la Mancha”, cardinalul Mazarin-ministru sub Ludovic al XIII-lea şi Ludovic al XIV-lea, Calderon de la Barca-cunoscut poet şi dramaturg, Miguel de Unamuno-poet şi prozator, exeget al operei lui Cervantes, profesor la Universitatea din Salamanca, şi alte celebrităţi culturale. Biblioteca deţine peste 900 de mii de volume.

*


Biblioteca Universităţii Harvard, Cambridge, Massachusetts, SUA. A fost fondată în 1638, este clasată pe primul loc între bibliotecile universitare din SUA, cu 16 milioane de volume.

*


Biblioteca Alexandrina, de fapt un uriaş centru cultural din oraşul Alexandria, Egipt, Africa, prin intermediul căruia s-a încercat să fie reînviată strălucirea dispărutei Biblioteci din Alexandria, din antichitate. Inaugurată în anul 2002, conţine cărţi în limbile arabă, engleză şi franceză. Deţine peste 1 milion de cărţi şi s-a calculat că ar fi necesari 80 de ani pentru a fi umplută cu cărţi la capacitatea sa de depozitare. Pe lângă depozitele de carte şi sălile de lectură, cuprinde muzee, expoziţii de artă, un centru de conferinţe, şapte centre de cercetare şi multe altele.  Iată un videoclip deosebit de interesant care prezintă succint Biblioteca Alexandrină.


Sursa foto
Sursa video

10 comentarii:

  1. Mare pacat ca Nero a dat foc bibliotecii din Alexandria!
    Poate ca am fi stiut mai multe despre trecutul nostru atat de încetosat! Mie una mi-ar place sa am acces la biblioteca de la Vatican ... dar nu asa oriunde poate sa intre toata lume, ci la partea "interzisa"! :)

    Weekend placut, draga Zina!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nero s-a ocupat de Roma! ☺ Alții au distrus biblioteca din Alexandria.
    Nu vrei în altă parte decât în cea interzisă de la Vatican?! Măi, măi! N-ai pretenții mărunte, văd!
    Eu mi-aș dori să pot să-mi bag nasul mai adânc în biblioteca proprie, am atâtea cărți necitite si atât de puțin timp...

    Weekend plăcut, dragă Ella!

    RăspundețiȘtergere
  3. Tare mult imi plac! Cred ca este fantastic sa atingi cartile din aceste spatii. Parca sunt vrajite!

    Multumesc mult de aceasta prezentare, Zina draga! Un weekend minunat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Suzana, nu zic să le atingem, dar măcar să fim acolo, cu ele, în casa lor, și să le vedem. ☺

      Weekend minunat și ție!

      Ștergere
  4. Excelenta serie de articole (merg sa le citesc si pe celelalte - am vazut doar titlurile pana acum). :)
    Din punctul meu de vedere, in biblioteci descoperim adevarata bogatie a lumii. :)
    :) Si mie mi-ar placea sa-mi bag nasul in biblioteca de la Vatican. :)
    Weekend linistit iti doresc, Zina draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Diana, suntem pe aceeași lungime de undă. ☺ Acolo este bogăția adevărată a lumii!

      Weekend plăcut și ție!

      Ștergere
  5. Toate bibliotecile prezentate astazi la fel de frumoase si cu
    mari valori culturale,pastrate in ele!Mi-a placut Biblioteca
    Palatului si Manastirii din Marfa,Lisabona:e luminoasa,cu spatii largi,placuta pentru studiu.Am descoperit ca Bibliotec
    noastra Nationala detine cel mai faimos manuscris medieval
    occidental,un fragment de evangheliar latin,pe pergament,din
    anul 810;tetraevangheliarul din care face parte,a fost
    realizat la comanda lui Carol cel Mare,scris integral cu
    cerneala de aur!
    Perfect adevarat ce spui tu,draga Zina,e prea putin timp !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tocmai de asta, să luăm din timp alte părți și să-l dedicăm cititului. ☺

      Ștergere
  6. În adolescenta, mi se parea ca meseria de bibliotecar este cea mai frumoasa meserie din lume! O priveam pe biblotecara scolii ca pe o privilegiata a soartei.
    Treapta înâi am facut-o la liceul de filologie-istorie, Octavian Goga din Sibiu. Optasem pentru umanism, dar meseria pe care o visam era profesoara de engleza. Am fost însa educata sa nu neglijez nicio materie, pentru ca la 15 ani nu poti fi sigur ce meserie iti va face placere si peste 50 de ani! Asa ca eram cea mai buna la mate si fizica, în clasa de filologie ☺
    Parintii m-au sfatuit sa "schimb macazul" si examenul de treapta a doua l-am dat la liceul de mate-fizica Gh. Lazar. Am absolvit mate-fizica si am urmat facultate tehnica... astazi sunt fericita ca sunt inginer TCM!
    Dar sa revin la tema "Biblioteca" ☺ Fostele colege de la Goga, faceau practica în biblioteca Astra (vestita Astra din Sibiu) si prin ele am aflat ce presupune meseria de bibliotecar si am aflat ca are parti frumoase se mai putin frumoase, ca fiecare meserie de altfel. Fascinatia mea pentru încaperile cu peretii îmbracati de rafturi pline de carti a ramas însa ca în copilarie!
    Minunat articolul tau, Zina draga!
    O duminica minunata! ☺

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ehei, Carmen! Nici bibliotecarele nu mai sunt ce-au fost odata! E drept că și cititorii s-au schimbat și s-au împuținat drastic. Dar bibliotecile sunt minunate!
      Săptămână excelentă!

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !